Halaman

Khamis, 5 Februari 2015

Kelengkapan Berpantang

Assalamualaikum,
Terima kasih kepada sesiapa yang telah menyinggah ke blog aku.
Bulan ni dan bulan depan adalah bulan aku menunggu detik2 mendebarkan untuk menyambut kehadiran orang baru dalam keluarga kami.

Di kala kehamilan mencecah 35 minggu maka haruslah set kelengkapan berpantang disediakan dengan lengkapnya.
   
gambar credit to google. 

Bengkong moden ni aku beli dari www.danitamaternity.com 2 tahun tahun lepas.
Tahan lasak. Aku tak suka jenis bengkung berikat2 pastu berlilit2 bagai tu. Panas satu hal. Lepas tu leceh nak adjust bila nak buang air. Haha...
gambar credit to google
Pilis berbentuk losyen ni aku beli dari mypermatahati.com. Sebelum ni aku pakai yang jenis serbuk dan bancuh denganair. Bila kering habuk2 jatuh kat muka baby. Rimas. Tu yang try jenis losyen. Bau dia sedap. Korang suka pakai pilis tak? Aku suka pakai pilis sebab pilis ni memang mujarab hilangkan pening ketikan berpantang.
gambar credit to google
Yang ni aku beli dari kedai2 jamu je. Sapu kat perut boleh. Sapu kat kaki boleh. Aku penah try beli minyak angin super panas cap XXX. Sekali pakai kaki aku tumbuh ruam gatal. Miang ko...memang hazab...Dua kali pakai pon tumbuh ruam yang sama. So aku simpulkan di sini memang kaki aku tak serasi dengan minyak panas. Kaki orang bandar katakan..haha.. Aku gantikan dengan losyen mustajab je. Rajin pakai boleh jadi slim macam Nora Danish agaknye nanti :P

gambar credit to google
Yang ni waterproof sheet protector aku beli dari www.permatahati.com juga. Untuk mengelakkan kebocoran ketika berpantang.

gambar credit to google
 Ok yang terakhir haruslah bertungku. Aku pakai tungku moden je. Tak ingat beli kat mana. Tapi masa zaman aku beli mahal lagi benda alah ni sebab masa aku beli tu tungku ni baru lagi kat pasaran. So orang jakun2 sikit termasuk aku. Sekarang dah murah dah.

Jamu aku tak makan sepanjang pantang sebab aku takut baby jaundis. So aku gantikan dengan ubat periuk buatan mak aku je. Bahan-bahannye aku pon tak tau ape. Tapi yang aku tau sikit-sikit mak aku letak bawang putih,lada hitam,kunyit, halia..Yang aku tau telan je.

Aku ni bab pantang suka ngelat2..mak suh pakai baju lengan panjang waktu siang..aku tak dengar. pakai baju lengan pendek. Alasan aku bumi sekarang mengalami kesan pemanasan sedunia. Cuaca sekarang tak sama macam zaman mak berpantang. Bengang je mak aku. Tapi malam memang aku pakai baju lengan panjang ngan sweater..Kang tak pasal2 bentan.Aku jugak yang menanggung.
Pakai bengkung pon aku suka ngelat sebab tu aku beli yang jenis moden je. Pakai zip.
Kalau aku pakai jenis berlilit2 bagai tu memang confirmlah aku mengelat memanjang.

Tapi bab pakai stokin dengan bab pantang aku oleh puji diri aku.
Sebab aku memang tak pernah mengelat dua benda ni.
Orang pantang 44 hari, aku pantang makan 60 hari.
Ape yang mak aku bagi makan tu jelah yang aku makan.

Ok tu je kali ni.
Lain kali kita share cerita lagi ye.

Khamis, 29 Januari 2015

Di kala usia kandunganku 34 minggu

Assalamualaikum kepada pembaca blog aku.
Aku baru je lepas makan nasik ayam.
Korang pulak makan ape for lunch?

Isnin lepas macam biasa..checkup di KKIA Salak Selatan.
Berat ok..HB ok..blood pressure ok..Urine ok..Pendek kata semua ok.
Then doctor scan nak tengok keadaan baby.
Ayat yang paling aku suka yang terkeluar dari mulut doc "Lelaki ni..nampak jelas ni..Memang lelaki eh awak scan"
" Ye kot doc..saya dah 3 kali scan ni doc cakap lelaki..ye kot lekaki"
Haha...tapi aku ok je..lelaki ke perempuan aku tak kisah.
Tapi kalau dapat lelaki alhamdulillah sebab aku dah ada dua 2 anak dara yang comel.

Kepala baby dah ke bawah kata doc.
Uri pon ok..air ketuban pon ok.
Doc bagi pulak lepas tu surat booking hospital.
Kata doc dan nurse, aku dah lewat sangat booking hospital..dia surih pegi petang tu jugak.
Aku kata tak sempat.
Aku inform doc nak pegi esok pagi.

So Selasa lepas pepagi dalam pukul 8 aku dan suami gerak dari rumah ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia untuk booking hospital.
Ala..ghupe2nya boleh je booking ..tak penuh pon..
Maybe sebab PPUKM semi gomen.
Untuk orang yang bukan keje gomen kene bayar..kadar bayaran mahal sikit dari hospital gomen.
Satu luck bagi aku sebab masuk hospital free memandangkan aku dah nak masuk 7 tahun keje gomen.

11/2 nanti kene datang PPUKM appointment ngan doc pulak.
Almaklumlah sebelum ni aku telah berpengalaman melahirkan baby2 yang besar..
Amani lahir 3.41kg..Alya 4.04kg..
Se kene ada pemantauan lebih dari doc.
Masa tu aku kandungan dah pun genap 9 bulan.
Seram pulak sebab teringat masa nak bersalinkan Amani.
Aku datang checkup je padanhal.
Nengok2 kene tahan dan esok harinya bersalin.
Sebab ape tau...mulut aku ni gatal pegi cakap kat doc..saya selalu rasa sakit mcm nak bersalin.
Doc terus seluk tengok2 dah bukak 2 cm.
Padanhal false alarm je..aku yang gatal g cakap doc macam tu..

Jumpe lagi next entry...daaa...

Khamis, 22 Januari 2015

Shopping Atas Talian di Lazada

Assalamualaikum kepada semua yang sudi menyinggah di blog aku.

Shopping Atas Talian atau lebih dikenali Shopping Online pasti membuatkan orang perempuan khasnya AKU senyum nampak gigi.
Sampai posmen cakap kat adik aku...Rumah ni selalu beli barang.
Siapa sini yang pernah shopping online?
Mostly mesti kata pernah.
Termasuk suami aku...adik aku..

Macam aku...boleh katakan kerap jugak shopping online.
Sebabnya...
Pertamanya benda yang nak aku beli tu kebetulan dijual online dan MURAH.
Keduanya sebab aku malas nak keluar dan bersiap2 menyurvey kat kedai2.
So penyelesaiannya online shopping.
Just klik dan pastikan ada duit yang cukup dalam bank (Bunyi macam banyak duit dalam bank :P)
Pastu tunggu posmen hantar.
Sekarang pon service Pos Laju cekap.

Bohonglah kan kalau orang tak kenal Lazada.
Bukak Utusan Malaysia pon ada advertisement Lazada.

Antara barang yang pernah aku beli kat Lazada.
                  

Tu baru barang aku..kalau suami aku duk beli jam yang memang murah dan sangat jauh beza dari harga kedai.
Bayangkan jam G-Shock ko boleh dapat diskaun kaw2.
Mana tak suami ngan adik aku rambang mata.


Mak aku pulak pon terjebak jugak ngan fenomena Lazada ni.
Biasalah surirumah pasti nak beli benda2 berkenaan kerumahtanggaan.
Ni antara barang yang mak aku order.


Mak aku pon dah hampir nampak keaddictannya dengan Lazada.
Kerap jugak dia tanya aku " Barang ape lagi yang murah jual kat Lazada".
Nah..nampak tak di situ betapa berjayanya aku mempengaruhi seisi rumah..

So far service Lazada ni ok.
Tu yang buatkan aku tak serik berbelanja ngan Lazada :)

Oklah...setakat ni je.
Jumpa lagi di next entry.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email