Halaman

Sabtu, 18 Disember 2010

Burung Enggang di Bandar Penawar

Pagi tadi aku dengar satu bunyi burung yang agak nyaring..(ceh..skema ayat...hihi)
Bunyi burung ni aku tak penah dengar lagi kat KL..
Kalau kat KL bunyi burung gagak adelah...T__T
Aku pon tinjau-tinjau kat pokok-pokok area umah aku ni..
Waaa...Burung Enggang rupenya..dalam bahasa inggeris dipanggil Hornbill..
Kepada sape-sape yang tak tau burung enggang tu macam mane rupenya..
Ha..tengoklah pic kat bawah ni puas-puas ye..
from google

Kalau tak salah aku (kalau silap tolong betulkan ye)..burung ni sangat-sangat famous kat Sarawak..
Burung ni dah sinonim dengan dengan Negeri Sarawak..
Sarawak kan dikenali sebagai bumi kenyalang..
Kenyalang tu kan nama lain bagi enggang...
So kalau orang kata burung kenyalang tu ape..
Jangan pulak buat-buat blur pasni...hihi

Burung enggang ni antara spesies burung yang dilindungi kat Malaysia kan?
Sepanjang aku duk kat KL tak penah pulak aku tengok burung ni bertenggek kat pokok umah aku...
Kat kampung aku kat Pontian pon takde..
Kat Gemas (umah mak mertua aku )pon takde menurut kata suami aku...

Last sekali aku tengok burung ni masa aku belajar kat UiTM Dungun dulu..
UiTM Dungun ni berdepan dengan Laut China Selatan..
Bolehlah dikategorikan sebagai tempat yang tidak tercemar...
Memang kerap sangat dia singgah kat pokok tepi hostel aku..
Cantik sangat paruh burung ni kan...?

Kalau nak tau lebih lanjut pasal burung ni silalah klik di sini ye..

Burung ni ada tak kat tempat tinggal korang?

Amani ke Batu Layar...

Sambungan dari entry semalam ni...hihi...
Entry semalam bertajuk Amani ke Desaru... 
Kalau nak tau lebih lanjut kenelah klik link kat atas ni ye (^^)v

So disebabkan abah aku tak dapat mandi kat Desaru, aku pon ajak husband aku bawak dorang pegi Batu Layar pulak..
Kitorang sampai kat sini dalam pukul 11 lebih...
Orang lain dah siap-siap nak balik kitorang baru nak sampai..hihi
Batu Layar ni pun tak berape jauh dari rumah aku..
Adalah dalam 15 minit-20 minit...
Banyak tau tempat menarik kat Kota Tinggi ni...
Sape kata Malaysia tak cantik?
So, sebelum kita berhabis bercuti di luar negara, ape kata kita bercuti dulu kat negara kita..
Rugi tau tak explore tempat-tempat menarik kat Malaysia ni..

Pantai kat Batu Layar ni selamat untuk mandi sebab takde pulak aku tengok dorang letak bendera merah atau papan tanda dilarang mandi..
Kat sini pon aku tengok ramai yang mandi...:-)
Tapi abah aku tak nak mandi laut dah sebab cuaca dah panas terik..
Kang sun burn pulak kulit..
So lenkali lah ye kita datang sini lagi mandi-mandi..
Tapi kena datang awal pagi...
Macam biasa...aktiviti yang paling disukai...snap pic Amani lah...
Budak buyat ni memang suka berjalan-jalan..
Jom kita tengok pic Amani... :-)

saya shayang ibu shaye

shaye shayang ahay shaye...

pandai tak shaye kerutkan kening ?

shaye dah sampai batu layar..anda bile lagi?

panaslah ayah kat shini...

ayah ada, nenek ada, atuk ada..ibu takdepon...yelah..ibu yang tukang amik gambar...shayang ibu..

shaye shuke nyonyot air limau...

shedapnye limau ni..

opss...i did it again..

amani shayang atuk jugak...


Kami dah sampai Batu Layar, anda bile lagi???

Jumaat, 17 Disember 2010

Amani Ke Desaru...

Salam..
Lamenya aku tak update blog...hihi
Bizinya mengalahkan YB :p
Kalau sudi jomlah baca entry ini dan seterusnya :-)
5 Disember-10 Disember haritu mak ngan abah aku buat julung kalinya datang ke rumah sewa baru aku kat Bandar Penawar ni...
Terharu pulak rasanya sebab mak ngan abah aku sudi datang dari KL..
Paling membahagiakan dorang bawak si buyat kami Cik Shafiyyah Amani datang sekali...
Seronoknya dapat tdo ngan dia 5 malam...:-)
Dapat tengok dia gelak-gelak...

Jadinya kalau dah kata sesape yang pegi umah aku wajiblah kena pegi Desaru...
Dah kata tak sampai 10 minit..
Memang tolak tuah lah kalau tak singgah..
So pada cuti awal Muharam aku dengan husband pon bawak Amani dengan mak abah aku pegi Desaru... :-)
Lepas breakfast kitorang terus gerak gi Desaru..
Abah aku punye lah semangat nak mandi laut...
Dia siap bawak baju lagi nak mandi laut..
Tapi sayangnye laut kat Desaru tak sesuai nak mandi..
Sebabnye ombak tengah besar macam gambar kat bawah ni...
Masa suami aku tengah amik gambar ni aku siap cakap lagi kat dia...
Jangan duduk dekat sangat ngan air sebab ombak besar sangat..
Sayang betul aku kat husband aku...hihi



Desaru ni ada banyak hotel dan resort..
Antaranya Lotus Desaru dan Desaru Golden Beach Resort...
Tapi paling best Shaiful & Asma Resort...kami tak payah bayar pon...
Memanglah..sebab tu rumah kami... (^^)v

Jom kita tengok gambar-gambar kat bawah :-)

Amani dah sampai Desaru dah...Anda semua bile lagi ? :P

Wajah 'kegembiraan' Amani pegi Desaru

Mengikut website Tourism Malaysia, Desaru mempunyai nama lain iaitu ‘Land of Casuarinas..
Ini kerana kita dapat melihat pohon casuarina dengan banyak di sepanjang pesisiran pantai di sini..
Kalau nak tengok rupe pokok casuarinas tu macam mane jom tengok pic kat bawah ni...
pic from google


Kami dah sampai Desaru..anda bila lagi???

Selasa, 14 Disember 2010

Bizi ke?

Salam...
Lamanya aku tak update blog..
Bulan ni bulan yang agak sibuk...(konon-konon nye...macamlah orang lain tak sibuk)
Esok dengan lusa ada meeting kat Kota Tinggi
Isnin dan Selasa depan audit nak datang...T___T
Rabu dan Khamis depan pulak pegi kursus Joomla kat Sabak Bernam...
Balik keje pulak mengemas dan memasak...
Nak berblog waktu malam dah mengantuk...
So, bila masa aku nak update blog ni?hihi
Nanti aku reschedule balik jadual aku sepanjang hari...

Ade sape-sape nak jadi PA aku tak??? wakakaka...

Khamis, 9 Disember 2010

Lalat vs Spider

Petang semalam aku tertengok sesuatu yang pelik kat atas katil aku...
Pelik pada aku jellah...hihi
Rupe-rupenya spider tengah mengangkut lalat..
Pergh..badan sama besar...tapi pelik pulak macam mane spider tu boleh kalahkan lalat..
Haha..aku ada amik gambar spider tu...tapi dapat tangkap dari jauh je..
Sebabnya bile nak dekatkan je kamera hp aku ni kat dia, terus dia lari...
Takut dengan aku kot...huhu
So, aku dapat tangkap dari jauh jelah... T_T
Sorry  tau kalau korang tak bape clear nak nengok gambar ni..
Ada sape-sape tau spider kaler kuning tu dari spesies ape?


Lamanya tak update blog!

Salam semua..
Wah..lamanya aku dah tak update blog..Traffic dah jatuh T_T
Aku sibuk bermain-main dengan anakku...
Yeaahhh..Nenek dan atuk Amani bawak Amani datang Bandar Penawar dari Ahad lepas sampi lah sekarang...
Barulah meriah rumah kami bile Amani ketawa dan nangis..

Selesai sudah aktiviti pindahkan barang ke Bandar Penawar..
Penat gila...Rasa macam nak tercabut lutut...
Special thanks to Cik Aminah dan Cik Ajis sebab sudi menolong kami berpindah..
Dan sudi jugak menolong kami menyewakan lori dengan harga yang sangat-sangat berpatutan kepada kami...
And special thanks kepada kawan-kawan husband aku En.Q dan En.Jijol sebab menolong kami mengangkat barang-barang yang ringan dan yang berat...(Kalau takde korang semua
tak taulah camne kami nak angkat peti sejuk!!!)

Ni mak ayah aku datang ni abis semua dia tolong kemaskan...
Waaa...i lap u emak dan abah...
Amani pon ada tolong kitorang jugak...
Dia tolong hiburkan kami dengan keletah dia...
Mmmmuaahhh...i lap u too Amani....

Tapi esok Amani dah nak balik umah moyang dia kat Pontian...
Sabtu pulak dia balik KL...
Sunyi baliklah rumah kami... T_T

Wajah terbaru Amani

Sabtu, 4 Disember 2010

Tips Pindah Rumah

Salam..selamat pagi kawan-kawan..
Dah breakfast ke?
Di saat lepas blog ini di post, aku tengah sibuk packing barang-barang untuk dibawa dari Pasir Gudang ke Bandar Penawar...
Aku nak pindah barang-barang dari umah sewa kat Pasir Gudang ke umah sewa Bandar Penawar..
Petang kang lori pakcik aku sampai..
So kenelah get ready sebelum pakcik aku sampai...
Penat babe pindah randah ni...
Sekarang ni penat packing barang..
Jap lagi penat angkut barang dalam lori..
Pastu penat memunggah barang dari lori ke dalam umah..
Dan yang paling tak best mengemas barang kat dalam umah...uwaaaa T____T

Oleh kerana aku terlibat secara langsung dalam aktiviti pindah umah ni, aku nak kongsi tips...tips persediaan untuk pindah rumah...so tak lah korang kelam kelibut nanti....

picca from google


TIPS PINDAH RUMAH

LORI
Haaa..benda ni paling penting...yelah...kalau korang pindah umah sebelah takpe...
Ni kalau pindah umah yang jauh jauhnya 89km (umah baru aku lah tu) takkanlah korang nak angkut guna kereta...
So korang kenalah tanya kawan-kawan ke, tanya sedara mara ke... tak pon mintak tolong en.goole untuk buat carian dapatkan contact number khidmat lori sewa.
Oleh kerana pakcik aku yang tinggal kat JB (Johor Bahru) ada lori, aku pon mintak tolong dia..

So, kepada sesape yang tinggal kat JB yang nak pindah umah, bolehlah bagitau aku..
Aku boleh rekemen kan pada pakcik aku (^_^)v
(Tolong promote bisnes pakcik aku dengan tulus ikhlas)

Kalau boleh dapatkan khidmat sedara mara atau kawan-kawan untuk angkut barang lagi bagus...
Nanti lepas dorang tolong kita belanjalah dorang makan KFC ke...nasi ayam ke...
Aku nak bagi dorang makan ape ek esok ni????


KEMAS BARANG
Ni pon penting...
Kalau korang tak kemas barang korang macamane korang nak pindah oi...
So kalau korang ada barang-barang yang dikategorikan sebagai FRAGILE atau dalam bahasa melayunya MUDAH PECAH eloklah dibungkus barang-barang tu elok-elok sikit..
Dan kalau boleh labelkan supaya orang tau ape jenis barang yang dorang akan angkut...
Labelkan sikit dengan maker yang dalam kotak tu pinggan mangkuk ke, cawan ke..
Kang nangis pulak kalau pinggan mangkuk korang pecah..
Maklumlah beli kat Langkawi...jauh beribu batu oi aku beli..siap naik flight lagik..wakakaka

Rumah lama tu kalau boleh janganlah dibiarkan sampah sarap berlonggok-longgok..
Tong sampah besar kat taman perumahan korang kan ada...
Tolonglah buangkan...takkan nak suh penyewa baru buangkan sampah korang...
Dan lagi satu adakah korang sanggup dilabelkan PENGOTOR oleh sebab meninggalkan kenangan terindah berupa sampah sarap kepada penyewa baru...??
Janganlah macam tu..kita kena ada sifat tanggungjawab...
Ecececeh...menceceh pulak aku ni...


Kalau boleh kan, sebelum korang nak pindah tu, korang angkutlah dulu barang-barang yang kecik-kecik macam pinggan mangkuk ke, kain baju ke rumah baru...
So takdelah penat sangat nanti...

RUMAH BARU
Korang nak pindah ni, umah baru korang, korang dah cuci dan bersihkan belum??
Kang buat 2 kali keje kang..
Seeloknya sebelum pindah, cuci dan samak umah bersih-bersih tau..
Basuh dengan sabun + garam dan air....
Kalau nak bentang tikar getah siap-siap dulu lagi bagus..macam aku...rajin tak???
Wah masuk bakul angkat sendiri nampak....

Tu jelah tips yang aku nak kongsi..
Aku pon nak cepat ni...
Sori tau tak dapat nak BW kat blog korang harini..
Nanti dah settle semua aku terjah balik blog korang ye..

Jumaat, 3 Disember 2010

Panggilan lucah

Petang tadi aku telah menerima satu panggilan dari nombor yang tak dikenali.
Pemanggilnya adalah dari seorang lelaki..
Suara dahlah pelik...macam tengah nangis pon ada..
Aku pon letak handphone...
Pastu dia sms balik..Sekali aku bukak sms dia...Tadaaaa...
Pergh...memang hampeh mamat tu...memang nak kene pelempang...
Berani hantar sms lucah kat aku....
Gile betul mamat ni...ntah mana-mana dia dapat nombor aku..
Kalau ikut hati aku ni nak je aku dedahkan nombor dia dalam blog...

from google

Aku ape lagi...terus taip msg pada dia balik "Aku hantar no ko kat balai polis"
Terus mamat gile tu jawab "Eh ni bukan ina eh...salah hantar...hehe"
Macam hampeh je jawapan dia...
Haaa...tau takut.....wakakakakaka...

Pernah ke korang mendapat sms/panggilan macam tu?

Basic Pasal Nuffnang Yang Patut Anda Tahu

Salam semua..
Tadi aku masuk satu blog kepunyaan En.Aizuddin tentang Nuffnang..
Memang best blog dia...
Banyak tips pasal Nuffnang yang aku belajar dari blog dia...
Aku mintak izin dari dia tadi untuk copy paste N3 dia dalam blog aku..
Boleh kita share sama-sama tips ari dia...Sharing is caring :-)


nuffnang
Ramai yang nak tau pasal nuffnang ni. Best ke? hehe. Nak tau pasal CPC? CPM? ni ha miss nuffnang baru mel kat aku. Lagi-lagi pasal fraud click. Tolonglah ye, hentikan korang punya fraud klik. Apa tu fraud klik? Mesti korang pernah dengar kan pasal fraud klik sebelum ni. Tapi tak tau maksud dia? Banyak betul persoalan kat sini. Mari sini aku cerita sikit.

Dah lama nak post entri ni, tapi terpaksa dipostpone memandangkan ada yang lebih penting dari ni, pasal contest ariffshah, arwah din beramboi dan anugerah bintang popular. hehe. Ok, sambung cerita..
Iklan kat nuffnang  ni terbahagi kepada 2 jenis iaitu CPM @ Metered (mCPM) Campaigns dan CPC.
fraud_click
  • CPM
Kita akan dibayar mengikut jumlah visitor atau pelawat yang datang ke blog kita. Senang cerita, berapa banyak orang tengok iklan tu, earning bagi nuffnang kita akan meningkat.
Jadi kalau nak dapat earning menerusi jenis iklan ni. Rajin-rajinkan lah cari trafik. Mesti ada caranya yang betul. Seo? Tinggalkan komen kat blog? Join gengblogger? Semua tu boleh meningkatkan trafik kita. Jadi pilihlah jalan mana satu yang korang nak pilih.
  • CPC
Kita akan dibayar mengikut jumlah iklan tu diklik. Jenis iklan macam ni lah yang blogger-blogger baru duk gila ni.
Datang blogwalking kat blog orang pastu cari shoutbox, terus tinggal komen. Bukan nak baca entri dan komen. Sebab tu aku sorokkan shoutbox aku kat sidebar. hehe. Kalau aku pun akan cari shoutbox, tapi aku tengok dulu entri blog tu, agak-agak best, memang aku akan komen dulu sebelum klik pangkah. Bukan susah pun nak tinggal komen. Mana tau dengan sekotak komen, korang akan dapat trafik secara percuma kan?
  • Main klik-klik?
Kalau korang main klik-klik pun, miss nuffnang ni bukannya orang kurang bijak yang tak pergi sekolah. Diorang pun pergi sekolah jugak, silap-silap buat master lagi. hehe. Jadi diorang boleh detect, makhluk-makhluk yang buat fraud klik ni. So kesannya, kebarangkalian untuk korang dapat kempen kat blog korang akan menurun seperti menurunnya prestasi manchester united bila main tanpa wayne rooney. hoho.
  • Bila diorang dapat kesan?
Kalau diorang dah dapat  kesan siapa yang buat perbuatan haram ni, diorang tak teragak-agak untuk suspend atau menggantung akaun nuffnang korang seperti yang diorang pernah buat sebelum ni. Jadi, jangan kerana ketamakkan korang, akaun dah kena suspend. Kalau korang lepas pun, duit tu boleh jadi darah daging. Bahaya kan? Seumur hidup dengan sumber rezeki dengan cara yang salah.
  • Nak klik jugak?
Kalau niat korang nak klik untuk nak ambil tau pasal iklan tu, memang dibenarkan pun. Bukannya tak boleh pun. Asalkan niat korang tu betul. Setiap benda yang kita lakukan memang berdasarkan niat kita. Jadi, betulkan dulu niat korang sebelum nak klik-klik iklan ni eh.

Lepas ni kalau nak tau ape-ape pasal Nuffnang terus je pegi blog dia ye...
Kredit to  En.Aizuddin . (^_^)v
 

Kes rogol lagi...

Warga emas dijel 10 tahun, 6 sebatan

BATU PAHAT 2 Dis. - Perkenalan antara seorang kanak-kanak perempuan berusia 13 tahun dengan seorang lelaki berusia 56 tahun terjalin apabila kanak-kanak itu tersalah menghubungi nombor telefon warga emas tersebut.

Sejak itu, mereka saling berbalas khidmat pesanan ringkas (SMS) selama sembilan bulan sebelum kanak-kanak itu mengambil keputusan lari dari rumahnya di Gemas, Negeri Sembilan untuk bertemu warga emas daripada golongan kurang upaya (OKU) itu buat pertama kalinya.
Itupun setelah kanak-kanak itu dijanjikan untuk dibawa bersiar-siar ke Genting Highlands.
Sebaliknya, apa yang berlaku, kanak-kanak itu telah diperkosa oleh warga emas berkenaan yang mengalami kecacatan di kedua-dua bahagian tangannya.

Untuk membaca artikel seterusnya KLIK DI SINI..

Aiyoyo.. kes macam ni pon ada...aktiviti 'berseronok' suka sama suka di antara budak berusia 13 tahun dengan orang tua yang berusia 56 tahun...
Orang tua tu dah menghancurkan masa depan budak perempuan tu...
Terkedu seketika aku baca berita ni...
Budak 13 tahun boleh jatuh cinta dengan orang tua 56 tahun..
So, dapat aku simpulkan di sini...nafsu tak mengenal usia...
Adik-adik yang masih belajar di luar sana...
Kakak di sini nak pesan...
Adik-adik semua kene jaga maruah adik-adik..
Ingat mak ayah adik-adik semua..
Jaga maruah mak ayah adik juga ye... :-)

Bahasa SMS

Salam semua...
Dah hari Jumaat harini kan...?
Korang dah breakfast ke?
Harini aku nak buat N3 pasal bahasa SMS...
Aku rasa kita semua iaitu golongan yang menggunakan handset ataupon chatters memang tak lari dari menggunakan bahasa SMS ataupon bahasa ringkas...termasuk lah aku...
Masa SMS pon kita guna, masa chatting pon kita guna...Betul tak?
Kat bawah ni adalah contoh baca SMS yang kita biasa gunakan...
  • blh = BOLEH
  • x = tidak
  • on9 = online
Tu sebagai contoh jelah...aku mengaku ketiga-tiga perkataan di atas adalah salah satu dari perkataan yang aku biasa gunakan...
Sekarang ni pon dalam laman soasial seperti facebook, twitter dan sebagainya pon ramai pengguna yang menggunakan bahasa ringkas  termasuk aku...


Tapi sekarang ni aku tengok bahasa SMS budak-budak sekarang makin menjadi-jadi...
Sebagai contoh...
  • kew = ke
  • jew = je
  • ktew = kita
  • dyew = dia
  • gilew = gila
  • apew = apa
Oh tidak...ape pasal nak tambah 'w' kat belakang perkataan semua tu...???
Pelat ke? T___T
Tolonglah jangan taip perkataan yang mengarut macam tu ...
Kalau setakat guna bahasa ringkas tu boleh diterima lagi ...
Tapi tolonglah jangan guna bahasa pelat-pelat macam tu..
Geli je...

Aku penah tengok sorang orang berusia terkial-kial nak baca satu sms...
Mana tak nya..budak ni tulis macam ni...
"t amik alng aw"
(bermaksud "Nanti ambil along tau")
Aduhai..agak-agaklah nak bagi sms macam tu kat orang-orang tua..
Aku sekeh jugak budak tu kang...
Kalau kita ni bolehlah faham ape dorang tulis...
Lenkali tengok-tengoklah sikit nak bagi sms macam tu kat sape...
Kalau kat kawan-kawan sebaya korang bolehlah...
Sila tanam kan rasa hormat anda kepada orang yang lebih tua..

Aku mintak sangatlah kepada sesape yang menggunakan perkataan yang ala-ala pelat macam tu tolonglah tengok-tengok sikit pada siapa anda nak bagi sms ye..
Sorilah..aku agak emo sikit hari ini...
Bahasa aku pon sebenarnya bukan bagus sangat...tunggang langgang jugak...
Tapi aku takdelah sampai ke tahap nak terlalu meng'short'kan bahasa...
Kalau setakat drpd(daripada), pd(pada), mlm(malam), etc tu biasalah...
Tapi takdelah sampai ke tahap nak ubah perkataan tu jadi macam apew(ape), t(nanti)...
Boleh kuar asap kat kepala kalau baca sms yang buak-budak sekarang buat...
Jom kita sama-sama fikirkan..


FROM GOOGLE

Khamis, 2 Disember 2010

Jom tambah pendapatan dengan www.heartbeat.my

Perasan tak kat blog aku ada banner www.heartbeat.my???

Semalam aku terbaca satu entry di blog Miles of Smiles berkenaan dengan tajuk
selain Nuff & Churp2, me kumpul jugak duit dari HEARTBEAT

Kalau berminat korang boleh klik link kat atas tu... Boleh baca dengan lebih lanjut ape benefit yang korang boleh dapat kalau klik dan join www.heartbeat.my

Jangan risau..dia tak akan effect akaun Nuffnang kita...jom kita sama-sama register dan klik beramai-ramai :-)

Rabu, 1 Disember 2010

Telur lipas

TELUR LIPAS from google  

Haha..malam ni aku terasa nak post N3 pasal lipas pulak...
Sebab maghrib tadi ada sekor lipas lalu lalang kat umah aku..
Hai nasiblah ko lipas..kan dah kene sembur dengan husband aku..
Aku ni memang dari kecik sampailah besor memang anti gile dengan lipas..
Nampak je kelibat dia terus lah aku rasa resah gelisah...
Nak sembur takut dia terbang...
Nak bunuh pon aku takut dia terbang!!
So what can i do???
Dulu masa bujang-bujang bolehlah aku mintak tolong mak atau adik aku halau lipas tu..
Sekarang ni bile dah kawin terpaksa mintak tolong husband aku halau lipas..wakakaka
Aku harap nanti Amani tak takut dengan lipas...
Bolehlah Amani tolong ibu kan????kan??

Tapi aku suka tengok cite katun OGGY AND THE COCKROACHES...:-p

from google

Tidur sebelah mengkarung

Salam...
kamu-kamu semua dah lunch ke?
Aku belum lunch lagi..
Pagi tadi sebelum aku pegi ofis aku sempat nyinggah kat satu gerai..
So aku tapau nasi goreng dengan ayam goreng untuk buat lauk tengah hari...
RM 3 je...murah lah jugak...

Kali ni aku nak citepasal binatang jugak...
Hahaha..aku ni asyik cite pasal binatang je kan dalam entry aku...
Pencinta haiwan sangat ke aku ni?wakakaka..
Sejak aku dok Bandar Penawar ni kerap sangat aku terjumpe binatang-binatang yang aku klasifikasikan LIAR..
Malam tadi aku ngan husband ternampak kelibat babi MR.PIG lalu kat tepi umah aku...
Husband aku punyalah excited berkejaran nak amik kamera dia..
Konon-konon nak tangkap gambar MR.PIG guna kamera dia lah tu...
Tapi MR.PIG tu pemalu pulak...dia pegi lari ntah kemana...
Lenkalilah kita tangkap MR.PIG ye bang....

2 minggu lepas kalau tak salah aku, satu kejadian yang agak menakutkan bagi aku dan khususnya para wanita telah berlaku...
Korang mesti geli kan nak pegang cicak???
Kalau ada yang kata berani sila lah bagitau aku..
bolehlah aku bagi upah tolong tangkap cicak yang gila babeng banyak berkeliaran kat dalam umah aku..
Asyik memberak je keje...habis karpet ngan lantai umah aku dipenuhi tompok-tompok taik cicak...

Citenya camni...
Lepas suami aku pegi keje, aku pon tidolah balik (sikap orang rajin pemalas katakan...)
Tibe-tibe tengah syok tido aku terasa macam ada benda merayap kat tangan aku...
Korang tau ke ape???
Benda itu adalah...
-
-
-
-
-
From google

Nampak tak kat atas tu...kat atas tu lah yang tdo sebelah aku...

Aku bukak je mata tengok mengkarung relax je lepak kat tangan aku..

Dia ingat ni bantal ke ape...uwaaaa....
Aku pon ape lagi..terlompat-lompat ar dengan harapan mengkarung tu jatuh atas lantai..
Nasib baik ko dia jatuh...aku pon ape lagi..kejar ar dia guna tali pinggang suami aku (ampun bang..wakakka)
Kejar punye kejar mengarung tu dapat lari entah ke mana...

Macam mane dia boleh masuk dalam umah aku ni?????

Selasa, 30 November 2010

Tengok Kelip-Kelip Sungai Lebam

Salam uols...
Korang dah breakfast ke?
Sebelum aku memulakan keje, aku nak share ngan korang pasal satu tempat menarik kat Bandar Penawar..
Semalam, aku dan husband plan nak makan kat luar..untuk celebrate anniversary kitorang yang pertama..
Alhamdulillah dah genap setahun...:-)
Paling terharu husband aku belikan kek coklat...
Tanx sayang...

Anniversary cake from my beloved husband..
So pas manghrib kitorang pon gerak kuar cari tempat makan..
Aku cadangkan kat husband pegi Restoran Bujang Seafood Firefly...
Restoran ni dibina terapung atas Sungai Lebam...
Selain menyajikan hidangan seafood yang sedap, ada lagi satu aktiviti istimewa yang ada kat sini...
Kat sini ada perkhidmatan untuk melihat kunang-kunang @ kelip-kelip@firefly..
Dah lama dah aku tak tengok kelip-kelip..
Last sekali aku tengok masa aku kecik dulu..
Tu pun pnah tengok dua kali...
Susah kan nak jumpe kelip-kelip zaman sekarang ni...
Korang penah jumpe kelip-kelip??
Aku kagum gile dengan kelip-kelip sebab serangga ni boleh kuarkan cahaya yang bergemerlapan..
Subhanallah...indahnya ciptaan Allah :-)

Firefly (pic from google)

So untuk melihat kelip-kelip di sepanjang Sungai Lebam ni kita kenalah naik boat..
Bayaran untuk naik boat RM5 je...tapi tu untuk pelancong tempatan..
Kalau pelancong asing RM20..
Bertuahnya jadi rakyat Malaysia.. :-)
Jadi lepas makan kitorang pon pegilah naik boat..
Bermulalah aktiviti menyusuri Sungai Lebam...
Memang gelap gelita babe hutan paya bakau...
Boat memang tak pasang lampu langsung..
Dan kitorng pon dilarang untuk pasang lampu handset dan menggunakan kamera...
Sebab kelip-kelip ni sangat sensitif dengan persekitaran...
Pastu kene dok senyap-senyap..xleh nak bising-bising...hehe

Sambil tengok kelip-kelip kitorang ditemani seorang budak comel yang sangat keletah..
Budak ni jadi pemandu pelancong boat tu..
Sepanjang perjalan dia dok pot pet pot pet pasal kelip-kelip..
Dia kata kelip-kelip ni jangka hayat dia dalam 15 hari je..
Excited gile bila budak tu letak kelip-kelip kat tapak tangan aku..
Dan kelip-kelip ni terpaksa aku terbangkan balik dalam perjalan balik ke restoran tu balik  (pulangkan balik) sebab nanti takut dia sesat tak dapat cari jalan pulang ke tempat asal..
Terbantutlah niat aku nak bawak balik kelip-kelip ke rumah..hihi

Kalau korang nak tau lebih lanjut pasal tempat ni korang bukak website Tourism Malaysia k...
Dalam perjalan ke Desaru tu boleh lah singgah ke tempat ni...
Kalau korang tak tau nak pegi aku boleh tunjukkan..hehe...

Ape lagi...jom cuti-cuti Malaysia... :-)

Isnin, 29 November 2010

Selamat Ulangtahun Perkahwinan

Salam semua...
Korang dah breakfast..??
Harini hari Isnin, hari pertama kita bekerja...
Diharapkan semua lebih bersemangat termasuk aku..huhu
Aku ni kalau hari Isnin lemah sikit..
Yelah...Sabtu Ahad kan cuti..
Jadinye mood bermalas-malasan masih ada...hihi

Harini merupakan hari bersejarah dalam hidup aku...
29 November 2010 merupakan ulangtahun perkahwinan kami yang pertama...
Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang pertama buat En. Shaiful Nizam bin Osman dan Pn. Siti Hasmah binti Rahman...
Alhamduillah..dah genap setahun kami menjadi suami isteri yang bahagia...
Dan lebih bermakna dengan kehadiran puteri sulung kami Shafiyyah Amani pada 12 Ogos 2010...
Semoga ikatan kasih sayang kita bertiga bertambah erat...
Kepada suamiku..."Abang,Im love u so much..Terima kasih kerana membuatkan hidupku lebih bermakna dari hari ke hari"...
Kepada anakku..."Amani, ibu miss and love u so much"...


SHAIFUL NIZAM + SITI HASMAH = SHAFIYYAH AMANI
 (HAPPY FAMILY)

Ahad, 28 November 2010

Hang Cangkul

Salam semua...
Harini dah hari Ahad..
Pagi tadi lepas breakfast kat kedai aku dengan husband singgah kat kedai hardware untuk membeli sesuatu..
Sesuatu barang yang dah lama kitorang idamkan nak beli...

Nak beli tapi tak terbeli-beli lagi...

Barang yang bertuah itu adalah..Scroll ke bawah...hihi
_
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


CANGKUL!!!

Haha..beli cangkul je..
Kitorang nak mencangkul lalang-lalang yang tumbuh subur bak daun serai kat keliling rumah kitorang..
Bukan main suka lagi dorang tumbuh kat keliling rumah aku..
Dari jauh nampak macam rumpun serai..
Mesti orang yang lalu BARU SEKALI depan umah kitorang cakap "Rajinnya tuan rumah ni tanam SERAI"
Tapi kalau dah lalu 2 3 KALI akan cakap "Bile lah tuan rumah nak potong rumput ni"
Ha..siap lah korang lalang-lalang...
Habitat korang akan aku musnahkan petang karang...
Bunyi macam kejam aje...wakakaka..

Hihi...So petang kang bermulalah operasi mencangkul...
Jadilah kami seperti HANG CANGKUL....

Ape aktiviti hujung minggu anda?


Sabtu, 27 November 2010

Cherating yang indah

23 Nov-25 Nov aritu aku kene attend meeting kat The Legend Hotel Resort yang dikhaskan untuk pegawai-pegawai ICT dari semua kolej komuniti...
Ni baru 1st time aku pegi...
Kalau bukan sebab meeting tak taulah bila dapat pegi...hihi
Aku takde tangkap gambar ape pon yang membuktikan aku dah sampai ke sana...
Tak sempatlah nak posing-posing..Lenkali lah...
Nanti aku nak pujuk husband aku pegi Cherating lah..nak bawak Amani sekali tengok laut...
Jom kita zoom picca kat bawah ni...Cantikkan??

The Legend Hotel Resort


Aku pegi sana naik kenderaan jabatan..
Dari Bandar Penawar ke Cherating makan masa dalam 5 jam jugak..
Bertolak pukul 9.30 pagi...sampai dalam pukul 2.30 petang...
Kitorang ikut jalan Mersing, Rompin ...
Kat area Rompin tu ternampak lah kelibat orang asli jalan-jalan kat tepi jalan raya...
Rumah dorang comel-comel aje..
Rasa macam teruja pulak...hehe...
Seronok sebenarnya jalan-jalan tengok tempat orang ni...

Masa hari kedua kat sana sempatlah orang kat sana bawak kitorang jalan-jalan pegi Kemaman..
Dekat je rupenya Cherating dengan Kemaman..dalam 20 minutes je!!
Aku sempatlah beli keropok ikan dengan sos keropok...
Nak nyinggah kedai lain tak dapat sebab hujan lebat masa tu...

Ape-apepun aku harap jadilah meeting yang dorang nak buat kat Mukah, Sarawak tu tahun depan..
Sambil meeting, sambil jalan-jalan...
Disamping dapat naik flight free dapatlah jugak tengok negeri orang...
SARAWAK jelah satu-satunya negeri kat Malaysia yang aku tak penah pegi...
Hopefully tahun depan dapat peluang ke sana....

Ape-apepun aku nak katakan Cherating memang cantik..
Thumbs up!!!
Sesuai untuk berbulan madu mahupun bercuti bersama keluarga... :-)
Jom cuti-cuti Malaysia...

Rozita Che Wan

DULU
 Waaa..lain nye muka Rozita Che Wan dulu-dulu...
Memamg tak perasan langsung...
Finalis Miss Malaysia tu...
Kalau ikut tarikh dalam cover Remaja tu...dalam Jun 2003..
 



(Sumber dari : Beatiful Nara)


SEKARANG
Sekarang muka dia dah bertambah cun melecun....i admire her beauty!!!

Foto from : Google

Jumaat, 26 November 2010

Ada apa dengan Gemas?

Assalamualaikum kengkawan...
Dah lama betul aku tak update blog.
23 Nov-25 Nov aritu aku kene pegi Cherating...

Gile jauh aku bermeeting...huhu
Tu yang aku tak sempat langsung nak berblog tu..

So kali ni aku nak share satu benda kat korang...
Korang penah pegi Gemas tak?
Kat Negeri Sembilan...
Kali ni nak promote kampung halaman suami aku pulak...wakakaka

Jom kita zoom ape yang ada kat Gemas...
Foto from : Google

1 . Stesen Keretapi Gemas
Kalau perasan masa Kembara Tengku Mahkota Johor dulu, stesen keretapi ni adalah salah satu daripada tempat persinggahan dorang...
Foto from : Google

2 . Tugu Peringatan Sungai Kelamah
Salah satu kesan sejarah perang dunia kedua masih dapat anda saksikan di sini. Pada masa perang tersebut, pihak British telah menggugurkan bom di jambatan Sungai Kelamah. Tujuannya untuk mengelakkan kemaraan tentera Jepun. Sehingga kini kita masih boleh menyaksikan rangka jambatan akibat pengeboman British dan sebuah tugu peringatan Jepun dibina bagi mengingati perajurit Jepun yang gugur di sini. Pada setiap tahun ramai orang Jepun datang berkunjung ke lokasi ini untuk menyaksikan sendiri bagaimana bekas pengeboman tersebut di samping menghormati perajurit yang telah gugur di medan perang ini.
(Sumber daripada Portal Rasmi Pejabat Tanah & Daerah Tampin)

Foto from : Google


3 . Homestay Gemas
Melibatkan 4 buah kampung iaitu Kampung Ladang, Kampung Ulu Ladang, Kampung Londah dan Kampung Bangkahulu.Kalau nak tau ape keeistimewaan homestay ni KLIK DI SINI.

4 . Kuih Bengkulu / Tat Bengkulu
Penah tengok tak kuih yang cantik macam picca kat bawah tu..
Kuih ni cantik...yang corak macam daun ni nenek mertua aku cakap dorang buat corak tu guna tangan..Macam mane proses dorang buat wallahua'lam..
Kuih orang Bengkulu ni...
Kat Homestay Gemas ada ditunjukkan cara nak buat kuih ni...
Korang penah ke tengok kuih ni jual kat kedai...?
Aku rasa aku tak penah tengok lagi...Ekslusif kan???

Inti kuih ni inti kelapa..
Kalau makan kuih ni seketul dah boleh kenyang...huhu...

Nanti aku nak berguru dengan nenek mertua aku...sebab nenek mertua aku orang Bengkulu...
1st time aku tengok kuih ni masa suami aku bagi as hantaran tunang..
Terus rasa kagum dan jatuh cinta dengan rupe bentuk kuih ni..
Cantik sangat....!!!
Lagi kagum sebab coraknya dibuat dengan menggunakan tangan!!!
Bukan guna acuan..!!
Kuih Bengkulu (picca from en google)
5 . Nasi Ayam Gemas
Foto from : Google
Jenama Nasi Ayam Gemas adalah jenama yang sudah terkenal. Ia diasaskan oleh Mohd. Saman Chumat pada tahun 2007 di Gemas, Negeri Sembilan. On the way balik Gemas selalu je aku jumpe kedai ni...Tapi x berpeluan nak ajak husband aku makan kat sini...Takpe, pasni aku nak pujuk jugak suami aku makan kat sini...Orang kata sedap!! Kalau nak baca lebih lanjut pasal Nasi Ayam Gemas ni..KLIK DI SINI.


Pada sape-sape yang tak familiar lagi Gemas kat mana..meh tengok map ni..



Jom jalan-jalan kat Gemas pulak!!!

Ahad, 21 November 2010

Aktiviti hujung minggu

Salam..
Waaa..malam ni baru sempat nak bukak blog...
Semalam langsung tak sempat nak bukak blog..
Aku baru je sampai KL ni...
Sorry ye kawan-kawan tak sempat nak balas kunjungan korang...
Semalam aku ngan husband balik Gemas (umah mak mertua aku)..
Harini pulak pergi kenduri kawin kat Kampung Bengkulu..
Petang pulak balik KL...
Akhirnya dapat jugak jumpe Amani...(^_^)v
Sekarang ni Amani tengah tido...
Dah sampai ke London agaknye dia.. :-)

Oleh sebab aku dah agak letih, aku takde idea nak tulis even ada topik yang aku nak tulis...huhu...
Soklah aku sambung eh...
Nak tido dulu dengan Amani...
Esok nak balik Bandar Penawar dah..
Jadi kene gunakan masa yang ada ni dengan sebaiknya :-)

Selamat malam ye kawan-kawan...

Jumaat, 19 November 2010

Berkenalan dengan jiran sebandar

Salam...
Selamat Pagi Malaysia...
Harini aku nak story perkenalan aku bersama jiran sebelah...
dah dekat 3 minggu dah aku duk kat Bandar Penawar..
Baru semalam berpeluang berkenalan dengan jiran sebelah..huhu

Semalam, lepas balik keje aku dengan rajinnya membasuh kete kelisa aku..
Masa tu aku terperasan sorang kakak ni berjoging kat jalan depan umah aku ..
Kitorang balas-balas senyum jelah...
Tetiba masa tengah syok menyental kotoran degil kat kete aku tu, dia pon panggil..

Nama dia Kak Bibah..dia cikgu sekolah rendah kat situ..
Dia dengan jiran-jiran aku ingat aku dengan husband aku ni PENGANTIN BARU ko...
muahaha..terasa jiwa remaja pulak :-p

Dia dah duk situ almost 30 years...
Dia kata dulu umah tu dia beli 35k je ko...
Sekarang ni...???Jangan harap ye tuan-tuan dan puan-puan nak dapat harga camtu...
Harga dia dah lebih 100k dah... (T_____T)

Dulu masa dia mula-mula tinggal kat Bandar Penawar dia kata dia siap boleh dengar bunyi HARIMAU MENGAUM lagi dari dalam umah dia...
Haha..aku siap tanya Kak Bibah tu lagi..
"Kak, sekarang harimau ada lagi tak??"
Nasiblah dia kata takde dah...hihi

TAPI..dia cakap aritu jiran ada nampak sekumpulan GAJAH lalu dalam pukul 2 3 pagi..
Siap makan pisang lagi kat belakang umah dia...
Adoiyai...cuak jugak aku...nasiblah umah aku xde tanam pokok pisang...huhu
EN. PIG atau babi     ngan Monyet tu memang dah sah-sah ada kat kawasan situ..
Pagi tadi dalam pukul 5.45 pagi relax je MRS.PIG bersiar-siar bersama anaknya...
Betapa FRESH nye kawasan Bandar Penawar ni...hehe..

Petang semalam sebelum aku cuci kete aku sapu-sapu dulu kawasan depan umah...
Guna penyapu lidi...masa aku angkat penyapu tu ternampaklah kelibat seekor sesumpah yang comel..
Mata dia ala-ala buntang gitu..berekor panjang..
Sesi kejar mengejar pon bermula..(aku nak halau dia tak nak bagi dia masuk dalam umah sebenarnya)
 Kejar punye kejar, sesumpah tu berjaya gak masuk dalam umah aku...
Arghhhh...yang sadisnya..sampai ke harini aku tak tau dia kat mana...haha...
Ah pepandailah dia..kang dia lapor kang pandailah dia kuar..huhu...

Tu serba sedikit cite pasal kawasan umah aku...
My Home Sweet Home :-)

Khamis, 18 November 2010

Hari Tasyrik

Salam...
Semalam aku tak sempat nak post sebarang entry untuk blog aku..agak bz ckit memandangkan semalam dan kelmarin aku kat Pontian..kat umah nenek aku...
So masa yang ada aku peruntukkan untuk makan dan berborak dengan nenek aku...

Minggu lepas aku ada niat untuk puasa ganti harini dengan esok...tapi bila tengok balik kalendar Islam baru aku teringat semalam,harini dan esok merupakan Hari Tasyrik..hari yang diharamkan untuk berpuasa...

Hari-hari tasyrik iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijjah. Ini berdasarkan hadith daripada Imam Muslim dalam sahihnya daripada Nabi s.a.w yang bermaksud :
" Hari-hari Mina merupakan hari-hari makan dan minum juga hari mengingati Allah s.w.t "

 (sumber ini dipetik daripada http://soaljawab.jais.gov.my)


So, minggu depan jelah kot aku sambung ganti puasa aku...


Tadi aku dengan si Azwa (budak praktikal) pergi cari makanan untuk breakfast..Kantin kat sini tutup...Student cuti kantin pun tutup...Terpaksalah aku memberanikan diri sekali lagi untuk drive keluar jalan-jalan cari makan...


Aku makan roti goreng dengan minum kopi O je...
Pastu balik ofis balik...Makan kejap je..Sebab perilaku aku tadi tu boleh disamakan dengan aktiviti MENGULAR...rasa serbasalah pulak kalau nak makan lama-lama..huhu...



Kejayaan aku harini....jeng jeng...aku berjaya parking kat parking berbumbung kolej ni...hahaha...

Selasa, 16 November 2010

Tak percayalah...

Huhu..harini aku terbaca satu blog dari salah seorang rakan blog aku...
N3 tu bagitau yang " Uncle Seekers Dedahkan Hubungan Cinta Rahsia Dengan Bekas Permaisuri Agong Siti Aishah "...
Aku tak percayalah....

Aku pon gi lah bukak website si Uncle Seekers...
Nak tengok betul ke tak cerita tu?? 
Bila aku dah bukak blog dia lagilah...uwaa..lagi aku tak percaya...
Bape kali dah aku gosok2 mata ni...huhu
Biar betul Uncle Seekers ni...
Ish...Aku tetap tak percaya...

Hanya Allah saje yang Maha Mengetahui...

Ape pendapat korang??? 

Untuk baca blog Uncle Seekers klik SINI



 

Salam Aidiladha

aidiladha card from en.google :-)

Salam...Selamat pagi kawan-kawan semua...
Tengah buat ape tu? Mesti ada yang tengah keje...Ada yang dah cuti...Ada yang dah sampai kampung..dan mungkin jugak ada yang tengah buat persiapan nak masa untuk hari raye esok...
Aku kat Pasir Gudang skang ni...Arini aku amik annual leave...Husband aku pulak koje...
Petang ni pas dia balik keje baru kitorang gerak balik ke Pontian..
Pontian tu umah Tok Mak aku (nenek belah emak)...
Kitorang berhari raye kat Pontian je...
Di kesempatan ni aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua...


Marilah kita sama-sama berdoa agar kesemua jemaah haji kita dapat mengerjakan ibadah Haji dengan sempurna dan agar amal ibadat mereka diberkati Allah S.W.T...
Semoga mendapat haji yang mabrur dan selamat kembali ke tanah air dengan selamat :-)
Semoga satu hari nanti kita akan dapat mengikut jejak mereka untuk menunaikan ibadah haji...

Ahad, 14 November 2010

Aktiviti saya dan suami hari ini

Harini aku dan suami jalan-jalan kat Teluk Sengat dengan Kota Johor Lama...Dari Teluk Sengat tu aku dapat tengok Jambatan Lebuhraya Senai-Desaru. Jambatan tu dah bercantum dah...yeayyy..Jambatan ni kalau dah siap memang sangat-sangat menjimatkan masa...

Bukan ape...kesian kat husband..dia pegi balik keje hari-hari redah 89km...Kuar dari umah pukul 5.45 pagi...sampai Pasir Gudang dalam 7.15 pagi...kesian suami ku...huhu...Kalau highway tu siap jaraknye dalam 27 km aje...Mengikut sumber-sumber yang dipercayai, highway tu patutnya dah boleh digunakan tahun lepas lagi. Tapi telah terlewat dari jadual asal. Kepada kontraktor yang terlibat, tolonglah kami....bantulah kami...harap dapat siapkan highway tu secepat mungkin ye... :-) 

Masa kat Teluk Sengat tu dapatlah amik gambar jambatan tu...Here the picca...


Pemandangan dari Teluk Sengat

Lepas dah puas tengok jambatan, kami pon pegi ke Kota Johor Lama...Macam biasa, sampai sana amik gambar dulu...Kat sana nampak lah bekas kubu...Tapak tu takdelah besar sangat..Padang sekolah lagi besar...hehe...Tapi tapak memang sangat-sangat sesuai dijadikan kubu...Sebab kawasannya berbukit..dan kat bawah tu boleh nampak Sungai Johor...so senanglah orang yang berkawal tu nak skodeng musuh yang lalu lalang dari atas...Cuba tengok gambar kat bawah ni...Tu lah rupe tapak kubu tu..Yang nampak macam bukit tu kubu dia..Kalau perasan kubu dia ada lubang-lubang kan...Yang pokok-pokok tu pulak kat bawah dia ada Sungai Johor..


Kota Johor Lama 





 

Masa nak balik tu pulak suami aku suh pandang belah kiri.Rupe-rupenya ada makam. Batu nisan dia dibalut dengan kain kuning. Aku tengok dari dalam kereta jelah..Nak kuar tempat tu macam sepi je..Buat pengetahuan korang-korang yang belum pegi ke tempat ni, simpang nak masuk ke Kota Johor Lama ni sangat-sangatlah sempit..Susah jugak kalau berselisih dengan kereta lain... Kiri kanannya ada semak samun,pastu pkok getah..pastu dah lama-lamatu barulah jumpe rumah orang..Masa tu baru lepas hujan dan dah pukul 6 ptg...hehe...korang faham-faham sendiri jelah...memang tak sesuai nak tangkap gambar ok..Aku sedekahkan Al-Fatihah je dari dalam kereta..Kalau ikut signboard tepi makam tu, makam tu adalah Makam Temenggung Johor a.k.a Makam Bidan. Nanti aku selidik dengan Encik Google pasal makam ni...

Tu je yang aku nak share kali ni :-)

Pengadil apekah ini???

Semalam aku dengan husband tgk lah bola sepak Sukan Asia kat channel ASTRO...
Malaysia menentang China..
Kira hebat jugaklah Malaysia kan dapat masuk pusingan kedua Sukan Asia...
Kali terakhir Malaysia beraksi di pusingan kedua acara bola sepak Sukan Asia ialah pada tahun 1978 di Bangkok...
Hampir 32 tahun tu...kira kejayaan bersejarah lah ni...SYABAS MALAYSIA...
Tapi.....ada tapinya....Malaysia terpaksa bermain dengan lapan pemain 'ANGKARA' pengadil dari Australia, Williams...
Ape taknya..dia dengan sesuka hati mak ayah dia je bagi 3 player kita KAD MERAH...weng semacam je aku tgk pengadil tu..
Walaupun tak menang aku sebagai anak Malaysia nak ucapkan TAHNIAH kepada skuad negara sebab main dengan sungguh-sungguh...TAHNIAH!!!!







Sabtu, 13 November 2010

Kota Johor Lama

 





Esok aku dan suami bercadang nak pergi ke tempat ni...dah alang-alang tempat ni dekat dengan rumah kami...alang-alang baik pergi kan? Dapat kenal dengan tempat orang...Nanti boleh cerita kat Amani...hehe....Aku sebelum ni pon tak pernah tau kewujudan tempat ni...sangat menyedihkan bagi aku sebagai rakyat Malaysia..huhu....Kat bawah ni ada sedikit sebanyak cerita tentang Kota Johor Lama...Sumber dari Utusan Malaysia...Nanti kalau aku jadi pegi esok aku update dalam blog ek..



Kegemilangan Kota Johor Lama oleh Farik Salleh
utusanjohor@utusan.com.my


MUZIUM Kota Johor Lama  di Kota Tinggi, Johor.  - UTUSAN/MAZNAH

KOTA TINGGI 20 Mac - Sebut sahaja nama Kota Johor Lama (KJL) ramaidi kalangan warga Johor khasnya generasi muda tidak mengetahui tempatyang cukup bersejarah dan pernah meletakkan Johor sebagai pusatpemerintahan kesultanan Melayu yang cukup mahsyur sekitar tahun 1500-an.

Ini kerana kota yang terletak kira-kira 27 kilometer (km) daribandar Kota Tinggi merupakan pusat pemerintahan terpenting kesultananMelayu selepas kejatuhan Melaka ke tangan Portugis pada 1511 walaupunsejarah itu tidak diriwayatkan secara meluas dalam buku sejarah.

Ketua Unit Pusat Informasi KJL, Jabatan Muzium Malaysia, Hanif Bohari Abdul Rahimberkata,menerusi unit itu yang beroperasi sepenuhnya pada 2007 telah memainkanperanan secara proaktif dengan memberi penjelasan berkaitan sejarah KJLselepas kejatuhan Melaka.

Katanya, penyelidikan menunjukkan kegemilangan Kota Johor Lamasebagai pusat pentadbiran, perdagangan dan pertahanan empayar Johortercatat dalam sejarah antara 1540 hingga 1587.

"Kalau kita amati ada dua pemerintah yang menunjukkankegemilangannya iaitu Sultan Alauddin Riayat Shah II yang memerintahdari 1540 hingga 1564 iaitu selama 24 tahun dan Sultan Ali Jalla AbdulJalil Shah II (1573-1587)," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Jelas Hanif Bohari, pada dasarnya kota itu menjadi tumpuan parapedagang dari India, China dan Asia Barat yang menjadikan pelabuhantersebut mengatasi pelabuhan yang dikuasai Portugis di Melaka.

"Kekuatan benteng KJL pula dapat dilihat zaman pemerintahan SultanAli Jalla di mana dapat menangkis dan menghalau serangan Portugiskeluar dari Johor.

"Sejarah juga mengakui bahawa KJL menjadi tempat merangka pelan strategi untuk menyerang Portugis di Melaka," katanya.
Menurutnya, kesultanan Johor juga menganggap KJL sebagai pusatpentadbiran yang strategik berbanding kota-kota lain berikutankedudukannya di hujung Sungai Johor.

Selain itu kata Hanif, bagi membuktikan KJL merupakan lambangkeagungan kesultanan Melayu Johor ialah penemuan artifak-artifak hasilpenggalian arkeologi yang dilakukan dari 1960 hingga 2002 lalu yangberjaya menemui seramik dan tembikar tanah.

"Kita juga menemui makam lama iaitu Makam Sultan Alauddin, perigilama yang menjadi sumber air bagi penduduk di kota, rangka kapal,meriam serta pelurunya.

"Satu lagi kesan yang cukup jelas hingga ke saat ini ialah kubu ataupada ketika itu dikenali Kota Batu, mengambil sempena kedudukannya ditempat yang bernama Tanjung Batu, " katanya.

Menurutnya, bahagian utama tembok kota itu diperkuatkan dengan tigajenis susunan batu iaitu batu granit, batu karang dan batu lateraityang kemudian ditambak dengan tanah, bertujuan tidak musnah biladiserang musuh.

Tambah Hanif, hasil pemugaran juga telah menemui peluru meriam,serpihan seramik dan kepala patung yang bercirikan masyarakat Cina.

"Kalau kita amati patung Cina itu ia menunjukkan alat permainankanak-kanak ketika itu diimport dari China dan dijual kepada masyarakattempatan untuk dijadikan permainan kanak-kanak di KJL," katanya.

Katanya, bagi mempromosikan KJL pelbagai usaha dilakukan termasukmengadakan aktiviti kepada kumpulan sasaran iaitu pelajar dan KembaraSungai Johor bagi mendedahkan kumpulan itu dengan melihat sendiritempat bersejarah menerusi Sungai Johor.

"Hasilnya kita boleh lihat di mana jumlah kedatangan pengunjung meningkat dari tahun ke tahun,'' katanya.

"Contohnya pada 2007 hanya 9,000 pengunjung tetapi 2007 jumlahnyamencecah ke 11,000 orang dan dijangka tahun ini ia akan bertambah ke15,000 orang.

Menurutnya, jumlah pengunjung paling ramai dicatatkan pada musim cuti persekolahan hujung minggu dan cuti-cuti umum.
   
   






Jumaat, 12 November 2010

My baby girl is 3 months old!!!

Yeah my cute litle princess Shafiyyah Amani dah cecah 3 bulan harini...
Amani sekarang dah pandai mengagah...hisap jari siap ada sound effect lagi..pastu dia suka main air liur dia...
Kalau dia senyum lebar... siap ada bunyi2...
Erm..rindunya kat Amani..minggu depan baru ibu dapat peluk dan cium Amani...
Ibu doakan bila Amani dewasa nanti Amani menjadi anak yang cerdik dan solehah...menjadi kebanggaan ayah dan ibu...Amin....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email