Halaman

Rabu, 10 November 2010

ARE U THAT LUCKY ONE..???GIVEWAY


UNTUK JOIN SILA KLIK BANNER DI ATAS

syarat-syarat-nya.

1.  mesti lah warganegara MALAYSIA..senang aku nak pos nanti beb... -DONE
2. lelaki ke pompuan xkesah... -DONE
3. mestikah jadi follower saya..???saya x paksa, tapi kalau jadi, ianya merupakan satu bonus...:) -DONE
4. mesti promote entry nih kat blognya.."ARE U THAT LUCKY ONE..???GIVEWAY"... -DONE
dan tinggalkan link entry itu dekat ruangan komen.
5. publish/letakkan banner 'princess Tihah' diatas kat 'sidebar' blog korang dan linkkan ke blog saya..-DONE

TARIKH TUTUP : 17 NOVEMBER 2010

redgurl craft giveaway

KALAU NAK JOIN KLIK BANNER DI ATAS...HADIAH BEST WOO..

1. follow blog redgurlcraft ni!! -DONE

2. copy gambar di atas di blog anda -DONE

3. buatkan satu entry tentang give away ini di blog anda.. -DONE

4. tinggal comment dan link entry anda pada comment yer so senang redgurl nak jenguk semula ke blog anda -DONE


TARIKH PENYERTAAN ADALAH MULAI
11 OKTOBER 2010 HINGGA 11 NOVEMBER 2010

GENG CONTEST TERMASYUK GIVE AWAY

PAPA & BABY CONTEST ! !






Nama Bapa : Encik Shaiful Nizam Bin Osman
Nama Anak : Shafiyyah Amani Binti Shaiful Nizam
Umur : 2 bulan

Semoga kita adalah pemenangnya :-)


Si Manja Bersama ANAKKU di Sinar Raudah





Contest adalah anjuran SINAR RAUDAH 
Hadiah2 adalah tajaan ANAKKU



Nama Penuh : Shafiyyah Amani Binti Shaiful Nizam 
Nama Ibu : Puan Siti Hasmah Binti Rahman 
Tarikh Lahir : 12 Ogos 2010 @ 12 Ramadhan 1431H

Good Night & Sweet Dreams Contest






Nama : Shafiyyah Amani bt. Shaiful Nizam
Umur : 2 bulan


Picture ni ayah Amani yang amik. Memakai baju tido berlengan pendek...kaler pink putih..Masa ni dia asyik merengek nak tdo..Letak dalam bouncer pon still tak nak tdo. Pastu ayah dia pon meniarapkan dia...Mula-mula tu dia boleh angkat kepala dia, lama-lama dia letih...terus landing kepala dia atas tangan dia...Tulah..ayah dengan ibu suh tido tak nak..hehe...Lepas je ayah dia meniarapkan dia, terus dia tertido atas tilam dia yg kaler pink tu...Letihlah tu..hehe...Sayang Amani...


Banana Stories 1st Giveaway



TERM & CONDITION

ONE
make an entry bout this giveaway-DONE
TWO
put my banner in your entry and your sidebar and linking it to my blog-DONE
THREE
wanna be my follower or not its all up to you babes, no offense :)-DONE
FOUR
 

guess which one my friend NORITAH
you are given only one chance!


NORITAH IS C

it's our very first anniversary GA!!


Happy anniversary....Nanti sambut anniversary yang seterusnya jangan lupe buat contest lg ye...
Untuk join GA ini sila klik banner di atas.

Benteng Pertahanan Diri, Keluarga dan Harta Benda

Salam uols...

Kali ni aku nak kongsi surah@ayat-ayat yang sesuai untuk diamalkan oleh kita seisi keluarga. Artikel ni aku dapat dari website Darussyifa. Kepada Allah kita memohon rahmat dan berkat semoga Allah sentiasa mengabulkan usaha kita semua. Insyaallah... :-)

 BENTENG PERTAHANAN DIRI, KELUARGA DAN HARTA BENDA

Ada lima jenis benteng pertahanan diri, keluarga dan harta benda yang boleh diamalkan seperti berikut;
  1. Al-Muawwizat
  2. Ayatul Kursi
  3. Ayat 1 hingga 9 Surah Yaasin
  4. Ayat Berkubu 
  5. Ayat Penggerak

1.0  AL-MUAWWIZAT (PELINDUNG-PELINDUNG)

 BACAAN

            Al-Muawwizat iaitu;
1. Surah Al-Ikhlas
2. Surah Al-Falaq
3. Surah An-Naas

 CARA

 1.  Lunjurkan kaki ke arah Qiblat
2.   Mengangkat dua tangan seperti berdoa
3.  Baca ayat-ayat Muawwizat sehingga selesai (tidak termasuk membaca Surah Al-Fatihah)
4.   Tarik nafas kemudian tiup pada tapak tangan sehingga habis nafas
5.  Tarik sikit nafas kemudian tahan nafas sambil menyapu tapak tangan keseluruh anggota badan yang boleh dicapai kecuali anggota sulit.
6.   Lakukan sekali sebelum tidur & selepas solat subuh setiap hari

 2.0  AYATUL KURSI
  
BACAAN

       
        Terjemahan;
Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya.  Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.
(Surah Al-Baqarah ayat  255)

 CARA

1.    Baca Ayatul Kursi dengan 9 wakaf
2.   Untuk melindungi diri sendiri: selepas baca ayatul kursi tiup disekeliling mengikut pergerakan tawaf kaabah, dengan niat melindung diri.
3.   Untuk melindungi rumah: baca ayatul kursi sambil berjalan mengelilingi rumah (mengikut pergerakan seperti tawaf kaabah). Berjalan sama ada didalam atau diluar rumah.

 3.0 AYAT  1 HINGGA 9 DALAM SURAH YAASIN

BACAAN

       
 
        Terjemahan:
(1) Yaa Siin. (2) Demi Al Qur'an yang penuh hikmah, (3) sesungguhnya kamu salah seorang dari rasul-rasul, (4) (yang berada) di atas jalan yang lurus, (5) (sebagai wahyu) yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang, (6) agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapak-bapak mereka belum pernah diberi peringatan, karena itu mereka lalai.(7) Sesungguhnya telah pasti berlaku perkataan (ketentuan Allah) terhadap kebanyakan mereka, karena mereka tidak beriman. (8) Sesungguhnya Kami telah memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka (diangkat) ke dagu, maka karena itu mereka tertengadah. (9) Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan Kami tutup (mata) mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.
           

CARA

1.   Untuk memegar diri, keluarga dan harta benda
2.  Berdiri disatu penjuru rumah (katakan dihadapan rumah sebelah kanan) sambil menghadap penjuru rumah satu lagi iaitu dikiri rumah. Baca surah Al-fatihah diikuti Surah Yaasin ayat 1~9. Sambil baca, sambil berjalan menuju kepenjuru rumah satu lagi. (Ikut arah Tawaf Kaabah). Baca kombinasi ini di setiap penjuru iaitu sampai bertemu penjuru yang mula-mula. Jumlahnya 4 kali. Akhir sekali baca kombinasi ini sambil mengisyarat mendinding keseluruhan bumbung rumah.


BACAAN



Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Aku berkubu dengan kubu Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan nabi Muhamad RasululLah.

CARA


1.   Berdiri menghadap kiblat (ke arah barat). Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
2.   Pusing ke arah kiri (sekarang berdiri ke arah selatan), Baca ayat ini kemudian tiup sehingga habis nafas ke hadapan sambil menoleh kanan ke kiri.
3.   Lakukan perkara yang sama untuk arah timur dan utara
4.   Berpaling semula ke arah kiblat, baca lagi kemudian tiup kebawah sehingga habis nafas. Baca lagi kemudian tiup kearah atas sehingga habis nafas
5.   Akhir sekali (bacaan yang ke-7), baca ayat ini kemudian tarik nafas dan tahan nafas seberapa lama yang boleh kemudian hembus.

5.0  AYAT PENGERAK

 BACAAN


Dengan nama Allah, yang tidak memberikan mudarat sesuatu dibumi juga dilangit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui.

CARA


1.   Bila hendak pergi kesesuatu tempat yang berisiko atau merbahaya, atau bermusafir atau balik kampung atau hendak membuat sesuatu perkerjaan yang berisiko atau pulang kerumah daripada melakukan sesuatu perkerjaan yang berisiko, maka baca ayat ini tujuh kali.
2.   Jika bacaan tersekat-sekat atau ada gangguan ketika membaca ayat ini, berehat dahulu. Setelah berehat baca lagi sehingga tujuh kali bacaan lancar baru teruskan perjalanan atau perkerjaan tersebut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email