Halaman

Sabtu, 4 Disember 2010

Tips Pindah Rumah

Salam..selamat pagi kawan-kawan..
Dah breakfast ke?
Di saat lepas blog ini di post, aku tengah sibuk packing barang-barang untuk dibawa dari Pasir Gudang ke Bandar Penawar...
Aku nak pindah barang-barang dari umah sewa kat Pasir Gudang ke umah sewa Bandar Penawar..
Petang kang lori pakcik aku sampai..
So kenelah get ready sebelum pakcik aku sampai...
Penat babe pindah randah ni...
Sekarang ni penat packing barang..
Jap lagi penat angkut barang dalam lori..
Pastu penat memunggah barang dari lori ke dalam umah..
Dan yang paling tak best mengemas barang kat dalam umah...uwaaaa T____T

Oleh kerana aku terlibat secara langsung dalam aktiviti pindah umah ni, aku nak kongsi tips...tips persediaan untuk pindah rumah...so tak lah korang kelam kelibut nanti....

picca from google


TIPS PINDAH RUMAH

LORI
Haaa..benda ni paling penting...yelah...kalau korang pindah umah sebelah takpe...
Ni kalau pindah umah yang jauh jauhnya 89km (umah baru aku lah tu) takkanlah korang nak angkut guna kereta...
So korang kenalah tanya kawan-kawan ke, tanya sedara mara ke... tak pon mintak tolong en.goole untuk buat carian dapatkan contact number khidmat lori sewa.
Oleh kerana pakcik aku yang tinggal kat JB (Johor Bahru) ada lori, aku pon mintak tolong dia..

So, kepada sesape yang tinggal kat JB yang nak pindah umah, bolehlah bagitau aku..
Aku boleh rekemen kan pada pakcik aku (^_^)v
(Tolong promote bisnes pakcik aku dengan tulus ikhlas)

Kalau boleh dapatkan khidmat sedara mara atau kawan-kawan untuk angkut barang lagi bagus...
Nanti lepas dorang tolong kita belanjalah dorang makan KFC ke...nasi ayam ke...
Aku nak bagi dorang makan ape ek esok ni????


KEMAS BARANG
Ni pon penting...
Kalau korang tak kemas barang korang macamane korang nak pindah oi...
So kalau korang ada barang-barang yang dikategorikan sebagai FRAGILE atau dalam bahasa melayunya MUDAH PECAH eloklah dibungkus barang-barang tu elok-elok sikit..
Dan kalau boleh labelkan supaya orang tau ape jenis barang yang dorang akan angkut...
Labelkan sikit dengan maker yang dalam kotak tu pinggan mangkuk ke, cawan ke..
Kang nangis pulak kalau pinggan mangkuk korang pecah..
Maklumlah beli kat Langkawi...jauh beribu batu oi aku beli..siap naik flight lagik..wakakaka

Rumah lama tu kalau boleh janganlah dibiarkan sampah sarap berlonggok-longgok..
Tong sampah besar kat taman perumahan korang kan ada...
Tolonglah buangkan...takkan nak suh penyewa baru buangkan sampah korang...
Dan lagi satu adakah korang sanggup dilabelkan PENGOTOR oleh sebab meninggalkan kenangan terindah berupa sampah sarap kepada penyewa baru...??
Janganlah macam tu..kita kena ada sifat tanggungjawab...
Ecececeh...menceceh pulak aku ni...


Kalau boleh kan, sebelum korang nak pindah tu, korang angkutlah dulu barang-barang yang kecik-kecik macam pinggan mangkuk ke, kain baju ke rumah baru...
So takdelah penat sangat nanti...

RUMAH BARU
Korang nak pindah ni, umah baru korang, korang dah cuci dan bersihkan belum??
Kang buat 2 kali keje kang..
Seeloknya sebelum pindah, cuci dan samak umah bersih-bersih tau..
Basuh dengan sabun + garam dan air....
Kalau nak bentang tikar getah siap-siap dulu lagi bagus..macam aku...rajin tak???
Wah masuk bakul angkat sendiri nampak....

Tu jelah tips yang aku nak kongsi..
Aku pon nak cepat ni...
Sori tau tak dapat nak BW kat blog korang harini..
Nanti dah settle semua aku terjah balik blog korang ye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email