Halaman

Sabtu, 18 Disember 2010

Burung Enggang di Bandar Penawar

Pagi tadi aku dengar satu bunyi burung yang agak nyaring..(ceh..skema ayat...hihi)
Bunyi burung ni aku tak penah dengar lagi kat KL..
Kalau kat KL bunyi burung gagak adelah...T__T
Aku pon tinjau-tinjau kat pokok-pokok area umah aku ni..
Waaa...Burung Enggang rupenya..dalam bahasa inggeris dipanggil Hornbill..
Kepada sape-sape yang tak tau burung enggang tu macam mane rupenya..
Ha..tengoklah pic kat bawah ni puas-puas ye..
from google

Kalau tak salah aku (kalau silap tolong betulkan ye)..burung ni sangat-sangat famous kat Sarawak..
Burung ni dah sinonim dengan dengan Negeri Sarawak..
Sarawak kan dikenali sebagai bumi kenyalang..
Kenyalang tu kan nama lain bagi enggang...
So kalau orang kata burung kenyalang tu ape..
Jangan pulak buat-buat blur pasni...hihi

Burung enggang ni antara spesies burung yang dilindungi kat Malaysia kan?
Sepanjang aku duk kat KL tak penah pulak aku tengok burung ni bertenggek kat pokok umah aku...
Kat kampung aku kat Pontian pon takde..
Kat Gemas (umah mak mertua aku )pon takde menurut kata suami aku...

Last sekali aku tengok burung ni masa aku belajar kat UiTM Dungun dulu..
UiTM Dungun ni berdepan dengan Laut China Selatan..
Bolehlah dikategorikan sebagai tempat yang tidak tercemar...
Memang kerap sangat dia singgah kat pokok tepi hostel aku..
Cantik sangat paruh burung ni kan...?

Kalau nak tau lebih lanjut pasal burung ni silalah klik di sini ye..

Burung ni ada tak kat tempat tinggal korang?

Amani ke Batu Layar...

Sambungan dari entry semalam ni...hihi...
Entry semalam bertajuk Amani ke Desaru... 
Kalau nak tau lebih lanjut kenelah klik link kat atas ni ye (^^)v

So disebabkan abah aku tak dapat mandi kat Desaru, aku pon ajak husband aku bawak dorang pegi Batu Layar pulak..
Kitorang sampai kat sini dalam pukul 11 lebih...
Orang lain dah siap-siap nak balik kitorang baru nak sampai..hihi
Batu Layar ni pun tak berape jauh dari rumah aku..
Adalah dalam 15 minit-20 minit...
Banyak tau tempat menarik kat Kota Tinggi ni...
Sape kata Malaysia tak cantik?
So, sebelum kita berhabis bercuti di luar negara, ape kata kita bercuti dulu kat negara kita..
Rugi tau tak explore tempat-tempat menarik kat Malaysia ni..

Pantai kat Batu Layar ni selamat untuk mandi sebab takde pulak aku tengok dorang letak bendera merah atau papan tanda dilarang mandi..
Kat sini pon aku tengok ramai yang mandi...:-)
Tapi abah aku tak nak mandi laut dah sebab cuaca dah panas terik..
Kang sun burn pulak kulit..
So lenkali lah ye kita datang sini lagi mandi-mandi..
Tapi kena datang awal pagi...
Macam biasa...aktiviti yang paling disukai...snap pic Amani lah...
Budak buyat ni memang suka berjalan-jalan..
Jom kita tengok pic Amani... :-)

saya shayang ibu shaye

shaye shayang ahay shaye...

pandai tak shaye kerutkan kening ?

shaye dah sampai batu layar..anda bile lagi?

panaslah ayah kat shini...

ayah ada, nenek ada, atuk ada..ibu takdepon...yelah..ibu yang tukang amik gambar...shayang ibu..

shaye shuke nyonyot air limau...

shedapnye limau ni..

opss...i did it again..

amani shayang atuk jugak...


Kami dah sampai Batu Layar, anda bile lagi???
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email