Halaman

Khamis, 15 Disember 2011

Demam Masterchef

Salam semua.
Korang nengok tak rancangan Masterchef?

credit to google

Saya dn husband saya merupakan kipas susah mati (die hard fan) rancangan ni.
Rasa nyesal jugak kalau termiss nengok rancangan ni..hehe...
Konon-konon saya nak jadi macam peserta-peserta dalam rancangan tu.
Semua pandai masak....seawal umur 18 dah boleh tunjuk kebolehan memasak yang super kaw-kaw.
Tabik spring sama korang...:)

Dalam banyak-banyak episod, saya paling tertarik dengan episod peserta yang dibahagikan kepada pasukan merah dan pasukan biru.
Pasukan biru kena masak kat rumah pengacara Azura Zainal Abidin.
Pasukan merah pulak kene masak kat rumah Sazzy Falak.
Masa dorang semua kene pergi dapur untuk start masak, dalam hati saya siap kata "Dapur Azura ni agak sempit, kesian kumpulan biru...nak gerak pun susah...Dapur Sazzy besar....senang kumpulan merah nak masak".

Ingatkan dengan kelebihan tu pasukan merah yang menang, rupe-rupenya idok.
Pasukan biru yang menang.
Kat sini saya nak buat sikit kesimpulan mengapa pasukan biru menang, mengapa pasukan merah kalah.
Ini hanya pendapat peribadi saya sahaja :)

Pasukan biru telah diadili oleh keluarga Azura yang pada pandangan saya sangat-sangat humble. Mungkin mereka ini dari golongan yang sederhana. Ada beberapa kesalahan yang dilakukan oleh para peserta telah dibackup oleh ahli keluarga Azura sendiri.. :)

Pasukan merah pula telah diadili oleh keluar Sazzy yang sememangnya kita ketahui dari golongan atasan. So bab2 makanan western ni memang dorang terer. So kalau ada yang tak kene tu memang kene kaw-kaw dengan family Sazzy. Tapi kesalahan terbesar yang dilakukan oleh pasukan merah adalah kerana menghidangkan daging yang masih ada benang terikat. Lupe nak bukak agaknye sebab mengejar masa yang suntuk.

Korang tengok masterchef?

Selasa, 6 Disember 2011

Braxton Hicks

Salam readers...
Dah lama betul saya tak membuat sebarang entry.
Pejam celik pejam celik saya pon dah semakin sarat..dah hampir 9 bulan dah rupenya saya mengandung.
Alhamdulillah... kalau ikut due 19 januari 2012.
Sekarang ni perut saya semakin kerap mengeras.
Mungkin inilah yang dinamakan Braxton Hicks.
Doakan saya dipermudahkan bersalin nanti ye kawan-kawan :)

Khamis, 10 November 2011

Amani pandai buat ape sekarang?

Salam readers.
Lama sudah saya tak mengupdate blog ghupenya.
Idea nak menulis ada, tapi tak berapa nak ada masa nak buat N3.
Ceh..kononnya nak cakap dia sorang jelah bz ...hahaha

Raye kurban aritu saya, suami dan amani beraye kat Gemas.
Sekarang ni anak dara saya dah semakin pandai..kadang-kadang dia buat kelakar.
Rasa tak puas jumpe ngan amani.
Di saat saya tulis entry ni saya terbayang-bayang lagi kelincahan amani...miss u amani...

Meh saya listkan ape yang amani dah pandai buat sekarang :
  1. Since dia dah pandai jalan ni...pandai pulak dia tarik tangan sape-sape yang bawak dia jalan-jalan. Dia pulak yang pimpin kitorang.
  2. Aritu ayah amani beli kan kasut cap BATA yang berbunyi bila amani berjalan. Agaknye bunyi kasut tu perlahan sangat, dia pon hentak-hentak kasut tu.
  3. Amani dah pandai cakap nak kalau dia nak sesuatu. Contoh kalau dia nak makan kek ke...roti ke...dia akan cakap nak...Cute...:)
  4. Amani dah pandai suap orang yang suap dia makan.. :)
  5. Sekarang amani dah mula tdo lambat sebab asyik nak main je keje dia.
  6. Dah pandai panjat katil, meja solek, meja tv....dan berapa kali jatuh katil :(
  7. Amani tak boleh nak tengok ibu dan nenek dia pegang/dukung baby lain...dia jeles....nanti diapon nak mintak dukung jugak
  8. Amani dah pandai smack down budak sebaya dia atau budak yang lagi kecik dari dia..ish..camne nak
  9. dapat adik ni...risau ibu..hehe
  10. Amani suka berkawan ngan budak yang umur 3-4 tahun ke atas.
Sambung nanti ...:)

Isnin, 31 Oktober 2011

Adik Amani : boy ke girl ?

Salam readers.
Harini merupakan hari terakhir dalam bulan Oktober.
Dan esok merupakan hari pertama dalam bulan November.
Terasa pantas betul masa berlalu.

Semalam saya dan suami pegi scan untuk tau gender adik amani.
So masa scan tu doc bagitau..ha tu dia scrotum anak awak.
Scrotum=bird...:P
Hati saya memang dah berbunga-bunga sebab saya dan suami kalau boleh nak baby boy pulak kali ni.
Doc bagitau lagi tengok perut saya pon kemungkinan besar anak lelaki.
Kepala baby saya pon dah kebawah.
Masa scan tu sepatah haram saya tak faham langsung ape yang saya tengok kat skrin masa doc tengah scan..kecuali tulang belakang baby saya..memang nampak jelas...sampai doc cakap good.

Semoga impian nak dapat baby boy tercapai dengan izinNya.. :)

Rabu, 26 Oktober 2011

Kek Oren Ibu Amani

Salam readers.
Harini kita semua bercuti sempena Cuti Deepavali.
Korang jalan-jalan ke mana?
Harini saya duk umah je..
Saya baru je lepas selesai masak Kek Oren atas permintaan encik suami.
Ni 1st time saya buat kek oren, selalu saya buat kek coklat je.
Sebab saya tak berapa suka kek perisa oren.
Nak tengok tak hasilnya....tadaaa... (nampak tak kesan garpu..? lidi takde nak cucuk untuk tau kek dah masak ke tak...jangan tiru saya gunakan garpu...hihi)


Kek kat atas ni baru je saya kuarkan dari oven.
Fresh dan masih panaslagi...jadi tak dapek nak tunjuk gambar kek yang telah dipotong.
Kalau saya rajin nanti saya tunjuk gambar kek yang telah dipotong.

Resipi ni saya ubah suai dari dua jenis resipi....dari My Resipi dan daripada blog Color of Bitt.
Terima kasih kepada mereka yang sudi berkongsi resipi.

Selasa, 25 Oktober 2011

Amani dah pandai jalan dah..

Salam readers.
Sejak akhir-akhir ni saya rasa macam takde idea untuk membuat sebarang entry kat blog saya.
Mungkin disebabkan sejak dua menjak ni saya sedikit terganggu dengan kerja-kerja kat ofis.
Semalam saya dapat MC lagi sebab tekanan darah saya naik sikit.
Mungkin disebabkan stress kerja kot.
Patutlah pagi semalam saya pening semacam je.
Mujur saya dapat MC, dapat lah berehat kat umah dan menenangkan fikiran.

Sabtu lepas saya balik KL lagi bersama suami untuk bertemu cinta hati.
Kebetulan!! Kami balik amani boleh berjalan.
22/10/2011 tarikh yang saya akan ingati sampai bila-bila kerana itu merupakan hari pertama cinta hati kami suami isteri boleh berjalan dengan sendirinya.
Setelah setahun 2 bulan 10 hari...alhamdulillah...syukur ke hadrat mu ya Allah.

Esoknya kami bawak amani, nenek dan atuknya jalan-jalan kat jusco equine park.
Seronok tengok amani berjalan-jalan sambil dipimpin ayah dia.

Petang ahad tu kami gerak balik ke johor.
Menangis amani bila saya dan ayah dia tinggalkan dia.
Memang tak sanggup tengok dia nangis dari dalam kereta.
Walaupun jasad kita jauh dari satu sama lain, tapi hati amani sentiasa dekat dengan ibu.
Ibu dan ayah akan sentiasa mendoakan mu ...


Jumaat, 21 Oktober 2011

Selamat Hari Lahir ke 54 emak

Harini merupakan hari ulangtahun kelahiran mak saya yang ke 54.
Maaf mak kerana tak dapat menyambut ulangtahun kelahiranmu.
Hanya doa yang dapat im kirimkan semoga hidup mak sentiasa dilindungi Allah SWT, panjang umur, murah rezeki, sentiasa sihat dan berbahagia selalu...Amin...

Khamis, 13 Oktober 2011

Penyimpanan dan Pengendalian Perahan susu Ibu

Dipetik daripada facebook Persatuan Ibu-Ibu Comel Mengandung

Bagi ibu yang berkerjaya, Susu ibu boleh diperah dan disimpan untuk diberikan pada bayi. TAHUKAH ANDA Susu ibu mengandungi sel hidup? Sebab itu, susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya k......ekal segar dan tahan lama.

ISTILAH- ISTILAH PENTING SUSU IBU YANG DIPERAH

• EBM = Expressed Breast Milk
• Fresh EBM = Susu yg baru diperah
• Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk
(bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi okey
• Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku

BEKAS PENYIMPANAN YANG SESUAI

• bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
• bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
• breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk
menyimpan perahan susu ibu
• Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali
sebelum dibuang.
Pastikan setiap bekas penyimpanan telah dibersihkan, disteril dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan.

Apabila susu telah disimpan di dalam bekas, pastikan setiap bekas ditandakan dengan lebel.
• Tarikh Perahan (Guna susu yang terdahulu)
• Waktu perahan (Guna susu yang terdahulu)
• Kuantiti susu yang diperah
• Nama Bayi (untuk mengelakkan tertukarnya perahan susu ibu tadi jika ramai bayi di taska/ pusat jagaan harian)

Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.

TEMPAT PENYIMPANAN

SUHU BILIK?
• Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25 oC - 37 oC), disarankan tidak lebih dari 4 jam
• Jika bilik ber-AC (15 oC - 25 oC), boleh sampai 6-8 jam
catatan: suhu di atas harus stabil, cth bilik ber-AC, tidak dioffkan spjg botol ASI ada di dalam bilik tersebut.


FRIDGE/FREEZER?
Peti Sejuk (1 pintu) - bahagian beku - 2 minggu
Peti Sejuk (2 pintu)
- bahagian beku (-18 hingga -20 °C) - 3 bulan
- pintu bawah (0- 4 °C)
(sebelum dibekukan) - 3-7 hari
(selepas dibekukan) - 24 jam
Pembeku/ freezer (-20C), tahan antara 6 bulan
Jika ibu menyimpan susu di dalam tempat pembeku yang mempunyai suhu sehingga -1 darjah celcius, susu boleh tahan selama 1 tahun.

BEKAS PENYEJUK?
cooler bag/box (0-4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
PERINGATAN:
• susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula
• susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula

TIP DAN CARA PENYIMPANAN

Di Pejabat
• Simpan susu yang telah diperah di bahagian bawah peti sejuk dan bukan di bahagian beku. Ini bertujuan memelihara kehilangan antibodi akibat pembekuan (susu ibu yang dibekukan masih jauh lebih baik daripada susu formula kerana susu ibu mengandungi antibodi)
• Jika tiada peti sejuk, simpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama pek ais

Di Rumah
Simpan sebanyak yang boleh dibahagian bawah peti sejuk dan sedikit sahaja dibahagian beku.
• Susu yang disimpan dibahagian bawah akan dibekalkan kepada bayi untuk bekalan hari esok.
• Susu yang disimpan dibahagian beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu.

Contohnya: Katakan anak anda 1 hari minum 4 botol susu perahan. Jika satu hari kita berjaya mengumpul 4 botol susu perahan semasa bekerja. Bila pulang ke rumah, simpan 3 botol susu perahan baru di bahagian bawah peti sejuk untuk kegunaan esok hari dan 1 botol lagi ke dalam bahagian beku. Sebagai ganti, keluarkan 1 botol EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan untuk kegunaan esok hari.

JANGAN BUAT!! JANGAN BUAT!!

• Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk). sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil.
• Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan

Niat saya untuk memberikan penyusuan susu ibu secara ekslusif kepada bakal bayi kedua saya. Kawan-kawan tolong doakan niat baik saya ni ye. :)

Rabu, 12 Oktober 2011

Dari Lactogen ke Anmum

Salam readers.
Korang dah bersarapan?
Saya sudah bersarapan bersama suami sebelum pergi ofis tadi.
Menu sarapan pagi ni adalah lauk ikan goreng sambal malam tadi :)

Pagi tadi masa call mak saya, amani masih tido lagi.
Rindunya kat dak tecik ni.
Hari-hari saya buat 3G melalui hp atuk dia.
Mujur ada teknologi 3G.... :)

Amani dah bertukar susu sekarang.
Dari Lactogen Langkah 3 kepada Anmum Essential Langkah 3.
So far so good lah dia minum susu Anmum.
Rasa susu ni macam vanila sikit...sedap :)
Untuk menyemak kandungan gula dalam susu anak anda klik sini.Korang bagi susu ape ye kat anak korang...?

credit to google

credit to google

Selasa, 11 Oktober 2011

Reunion


Salam readers.
Kat atas ni merupekan gambar Bain (kiri), Yana (tengah) dan saya(kanan).
Yang duduk kat tengah-tengah tu anak saya yang comel Amani.
Sibuk je tangan dia nak capai kendi air.
Sebenarnya ni adalah reunion kecil-kecilan di antara suami2 kami pada 9 Oktober (Ahad).


Buat pengetahuan korang, Yana dengan Bain ni pon dak UTM jugak.
Masing-masing umur 25 tahun.
Muda lagi kecuali saya T_T
Dorang ni kenal suami dorang semua kat UTM.
So, cuma saya sorang je masa ni budak UiTM...hahaha...

Best betul datang umah Yana dan Fazly.
Lepas makan nasik makan mi bandung pulak.
Memang sedap masakan dorang..terutama sambal belacan :)
Next time dorang kata nak datang umah saya pulak...nak buat BBQ katanya.... :)

Sabtu, 8 Oktober 2011

Balik KL

Salam readers.
Hampir 3 hari saya tak buat entry baru dan bw.
Kepada yang masih sudi menjengah blog saya, terima kasih diucapkan.
Saya dapat mc disebabkan selsema dan batuk.
Tau2 jelah ibu mengandung ni kan, ubat bukan boleh sebarang-sebarang makan.
Alhamdulillah harini saya semakin ok, batuk-batuk pun dah semakin kurang.

Petang ni selepas suami balik dari kerja saya kami akan bertolak ke KL balik umah mak kat Sungai Besi.
Dapatlah jumpe si comel yang dirindui.
Dia pon kene selsema serentak dengan saya kene selsema.
Tak sabar sangat nak jumpe budak tecik yang makin becok mulutnye.

Selasa, 4 Oktober 2011

Selsema menyerang

Salam readers.
Pagi ni hujan...kalau sambung tido kat umah mesti best.
Tapi  nak buek camno kan...arini ari bekoje...

Malam tadi saya dah janji untuk buatkan suami saya nasi goreng untuk breakfast dia.
Suka sangat dia makan nasik goreng saya.
Dia cakap sedap...huhu..terharu saya :)
Padanhal pagi semalam saya dah masakkan nasi goreng untuk dia.
Pagi tadi badan saya tak larat pas bangun tido sebab saya selsema.
Sebelum dia semayang subuh dia cakap tak pelah tak dapat masakkan.

Tengok-tengok pas semayang subuh dia cakap..kan best kalau dapat makan nasi goreng.
Alahai..tak sampai hati pulak dengar.
Saya masakkan jugak  nasi goreng untuk dia... (suami tolong saya siang ikan bilis).
Akhirnya berjaya gak saya masak kan nasi goreng untuk dia bawak bekal ke ofis.
Rasa berbangga jugak dapat bekalkan dia breakfast dengan hasil air tangan sendiri.


Korang sarapan ape pagi ni?

Isnin, 3 Oktober 2011

Semalam saya dah scan baby saya

Salam readers.
Semalam saya pegi scan baby dalam perut ni bersama dengan encik suami kat Poliklinik Rozikin area Pasir Gudang.
Excited weh nak tau boboy ke gegurl ni...
Dan keputusannya....
Uwaaa...baby menelangkupkan badan dia...
Kepala dia dah kat bawah...
Montot dia terlangkup..
So tak dapat dipastikan lagi boboy ke gegurl.
Tapi...doc bgtau kalau tengok perut mungkin boboy.
Dan masa scan tu doc sekali imbas macam ternampak bebola boboy.
Doc kata mungkin boboy...tapi dia suh scan lagi nanti.
Frust betul kami masa tu...memang dik amani nak bagi surprise kat ibu ngan ayah dia kot.

Doc kata kandungan aku so far takde masalah.
Uri ok, baby pon ok.
Kepala baby pon dah ke bawah dah.
So bulan depan ibu dengan ayah akan berusaha lagi untu scan adik amani.. )

Sabtu, 1 Oktober 2011

Mengidam telur ikan duri

gambar ni di diambil dari fb kawan saya...credit to saidatul

Sambil-sambil berblogwalking, sempat jugak saya tengok update terkini kat fb kawan-kawan.
Ada yang dah bersalin, ada yang kurang sihat...
Tapi, bila saya tersinggah kat fb kawan saya bernama saidatul ni terus saya terliur tengok gambar kat atas ni.
Dah lama tu saya carik telur ikan ni.
Dulu masa kecik-kecik, asal balik kampung je mesti tokmak belikan kami sekeluarga telur ikan ni dan masak asam pedas.
Memang rasanye malatoppppp!!!
Telur ikan ni special, tak macam telur ikan yang lain.
Rupa dia macam biji guli.
Tapi memang betul saya cakap.
Rupa telur ikan ni macam tak semengah mana.
But dont judge the book by it's cover .
Maknanya jangan adili rupe telur ikan tu sebelum rasa...hehe...
Rasa dia....fuhhhh....memang buat saya terliur.
Dari mengandung anak pertama sampailah saya mengandung anak kedua, saya still takde rezeki makan telur ikan ni.
Susah sangat nak carik.
Ada tak sape-sape penah makan telur ikan ni?
Jom share dengan saya...

Ibu amani jadi model pulak

Beberapa bulan sebelum kawin dulu (tahun 2009), saya dan gang-gang ofis saya telah dipelawa untuk menjadi model tak berbayar.
Sungguh...bukan senang nak jadi model.
Saya ni sampai tak tau dah nak posing macam mane.
Kalau posing beramai-ramai  tu xdelah segan sangat.
Kalau kene posing sorang-sorang tu yang den tak gomar....den ni tak gheti posing...haha...sungguh..den sangat segan bergambar di  khalayak ramai (thats why saya takde amik gambar outdoor masa wedding saya)
Kalau ada sorang je camera man takpe lagi.
Masa photoshoot tu berlangsung ada lebih dari 3 camera man yang amik gambar saya....uwaaa...rasa nak nangis.


Jom tengok hasilnya...(masa ni saya tengah slim lagi...huhu)






Jumaat, 30 September 2011

Hantaran kahwin::Saya ada bakat menggubah tak?


Kat bawah ni adalah hasil gubahan saya dengan dibantu oleh mak saya semasa majlis perkahwinan saya.

gubahan jam tangan

gubahan al-quran
gubahan kamera
gubahan set persalinan baju melayu

gubahan kemeja

gubahan minyak wangi

gubahan buah


gubahan barangan lelaki
gubahan coklat

Semua hantaran dibuat melibatkan bunga stokin yang 100% dibuat oleh say adan mak saya.
Cantik tak?
Amacam? Kreatif tak saya dan mak saya?

Khamis, 29 September 2011

Nafas tak lancar

Salam readers.
Sejak usia kandungan masuk 6 bulan ni, saya selalu je macam tak cukup nafas.
Kadang-kadang mengah dibuatnya.
Nak kata busy ke sana ke mari tak lah jugak.
Hujung minggu ni saya bercadang untu scan baby.
Harap-harap kali ni dapat baby boy pulak :)

credit to google


Rabu, 28 September 2011

Tahniah my BFF!

Tahniah kepada my BFF Siti Aishah Binti Mohd Yassin dan hubby nye Mohd Fakharudin Abu atas  kelahiran Muhammad Fadzil Ammar bin Mohd Farkharuddin pada 19 September 2011.
Weh..kalau ko suh anak ko kuar cepat sikit dalam awal 3 hari dapatlah anak kostatus anak Hari Malaysia....wakaka...
Takpelah..semuanya dah selamat.
Ko pon dah bergelar mama.
So ko kene pantang elok-elok sikit sebab hang c-zer :)
Aku amik gambar  anak hang dari fb laki hang ek :)


Selasa, 27 September 2011

Amani termasuk dalam periuk!






Rindunya ibu pada amani.
Saspen tak tajuk kat atas tu...haha
Harini saya nak share satu gambar amani masuk dalam periuk.
Betullah kan...saya tak tipu.
Amani memang termasuk dalam periuk...:P
Kisahnya, satu hari tu saya tinggal berdua dengan amani.
Saya nak masak kat dapur, tapi risau tinggalkan dia sorang-sorang kat depan.
So saya bawak sekali dia kat dapur.
Apelagi ..dak tecik ni pun tolong ibu dia mengemas rak pinggan.
Salah satu barang yang dia tolong kemas tu periuk..
Saya perhatikan je ape dia nak buat dengan periuk tu.
Lepas turunkan periuk dari rak,dia letak kan atas lantai.
Pastu terus letak kaki sebelah dalam periuk.
Dah berjaya, letak lak kaki satu lagi.
Ok ibu, kaki amani dua-dua dah masuk dalam periuk ibu.
Amani nak duduk pulak lah dalam periuk ni.
Nak tau macam mane rasanya...hehe...jangan marah ye ibu :)

Isnin, 26 September 2011

Saya dapat BE ke 9

Lihat itu..saya dapa BE ke 9..
Walaupun jumlahnya tak banyak macam blogger otai yang lain, tapi saya tetap bersyukur.
Siki-sikit lama-lama jadi bukit :)

Miss u amani


Harini amani ikut atuk dengan nenek balik KL semula.
Sedihnya....mesti sunyi umah ibu dan ayah pasni dah takde dengar suara amani nangis, ketawa-ketawa, gelak-gelak, bising-bising.
Masa ibu taip entry ni, air mata ibu mengalir je tengok gambar amani kat wallpaper pc ofis ibu.
Sunyi nye rumah ibu dan ayah nanti...
Ibu dan ayah akan sentiasa merindui amani.
Doa ibu dan ayah sentiasa bersama amani.

Khamis, 22 September 2011

Ujrah oh ujrah

Harini saya sibuk menyiapkan dokumen ujrah yang perlu kene tandatangan ngan bos.
So dah settel tandatangan, kene g matikan setem hasil pulak.
Saya dah decide saya tak mau buat potongan gaji sebab saya nak slip gaji saya bersih...huhu..
(Sebab akan datang slip gaji saya akan tertera potongan gaji untuk bayaran rumah pulak...huhu)
Saya nak bayar sendiri je..
Kesimpulannya marilah kita menabung untuk masa depan anak-anak kita.

Rabu, 21 September 2011

Hb saya dah naik!

Salam readers.
Pagi tadi saya pegi klinik lagi untuk amik darah dan check blooD pressure.
Memula nurse amik darah kat lengan kanan.
Darah tak kuar banyak.Tak cukup.
So kene cucuk lengan belah kiri pulak.
Kejap je picagari penuh...laju je darah kuar kat belah kiri.
Sebelum ni saya pernah donate darah 2 kali.
Dua-dua amik kat lengan kiri.
Mungkin sebab tu lengan kiri boleh supply banyak darah dari lengan kanan kot :P

Lepas tu nurse check hb saya.
Sekali terkejut ko.
11.4...honestly saya tak makan ubat ikut arahan nurse.
(Arahan nurse pil iron 4 biji sehari ).
Tapi memang  miracle lah tadi.
So next appointment saya pertengahan bulan depan...
Tak perlu lah lagi g klinik sebulan 2 kali.
Yahooooo!!!

Selasa, 20 September 2011

Cirit-birit

Salam readers.
Oleh kerana anak saya amani baru je mandapat cirit-birit, so saya nak share info kepada semua pembaca blog khasnya kepada para ibu dan bapa.
Sumber dipetik daripada Baby Center

Bagaimana nak tahu sama ada bayi saya mendapat cirit-birit?
Ramai ibubapa tertanya-tanya sama ada bayi mereka menghidapi cirit-birit sebab bagi bayi baru lahir pergerakan usus (pembuangan air besar) berlaku secara kerap. Pergerakan usus yang normal bagi bayi banyak bergantung kepada sama ada bayi anda diberikan susu badan atau formula. Najis bayi menyusu badan yang baru lahir adalah kekuningan, dan agak lembik atau cair dan boleh berlaku sekerap lima kali sehari.

Kadang-kala, bayi yang menyusu badan akan menggerakkan ususnya semasa atau sebaik saja dia menghisap susu ibu. Ini berlaku sebab apabila perutnya diisi penuh, susu itu boleh merangsang keseluruhan saluran usus bayi, menyebabkan pergerakan usus. Dalam masa sebulan, kebanyakan bayi yang menyusu badan mengurangkan kekerapan pergerakan usus sampai satu atau dua kali sehari sahaja. Pergerakan usus bagi bayi yang mengambil susu formula ialah sekali sehari selalunya dan najisnya agak kental.

Najis longgar yang berlaku dari semasa ke semasa adalah normal. Jika selepas bulan pertama bayi anda mula melepaskan najis yang busuk, cair dan berlendir (seorang doktor mengandaikannya seperti menghembuskan hingus ke dalam lampin bayi anda) -- pada kadar yang kerap sebanyak satu pergerakan usus setiap kali dia menyusu -- atau jika dia juga demam atau kelihatan seperti berat badannya menurun, ini mungkin cirit-birit, jadi berjumpalah pakar pediatrik atau doktor keluarga anda.

Apa yang menyebabkan cirit-birit?
Punca utama cirit-birit ialah virus yang bergelar rotavirus. Hampir kesemua kanak-kanak akan dijangkiti virus ini pada suatu masa sebelum usia lima tahun. Rotavirus menyebabkan gastroenteritis, satu infeksi usus. Infeksi ini menjejaskan lapisan dalaman usus. Lapisan yang terjejas itu mengeluarkan cecair dan membiarkan makanan lalu terus tanpa menyerap sebarang nutrien.

Cirit-birit di kalangan bayi boleh disebabkan oleh susu formula tidak disediakan dengan sempurna, selesema,alergi, atau, yang jarang berlaku, kekurangan enzim tertentu.
antibiotik, keracunan makanan,

Bolehkah ianya dicegah?
Kebersihan yang sempurna boleh membantu mengurangkan kemungkinan berlakunya cirit-birit sebab mikro-organisme yang menyebabkannya boleh berpindah dengan senang dari tangan ke mulut. Oleh itu, cucilah tangan anda sebersih-bersihnya selama 15 saat dengan sabun anti-bakteria jika anda memegang lampin kotor atau selepas ke tandas.


Bagaimanakah saya merawatnya?
Jika bayi anda mengambil susu badan atau formulanya dengan sempurna, teruskan amalan itu. Bagi bayi yang lebih tua, anda boleh memberinya beberapa hirup air atau air garam rehidrasi (oral rehydration salt solution atau ORS) sebagai tambahan kepada susu badan atau susu formula kekuatan penuh.

Kanak-kanak yang baru bertatih dan yang lebih tua boleh diberikan jus buahan yang betul-betul cair (sekurang-kurangnya satu bahagian jus untuk 10 bahagian air). Ais krim batang adalah sesuai jika anak anda tak mahu minum. Elakkan minuman glukosa, minuman bergas dan jus yang tidak dicairkan (gula yang tidak dapat menyerap dapat menarik air ke dalam usus dan menjadikan cirit-birit lebih teruk).

Jangan berikan ubat anti-cirit-birit kepada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, sebab ia boleh mendatangkan kesan sampingan yang serius.

Adakan bayi yang menyusu badan lebih terselamat dari cirit-birit?
Ya. Elemen tertentu dalam susu badan boleh mencegah pembiakan mikro-organisme yang menyebabkan cirit-birit.

Haruskah saya hentikan makanan pepejal?
Tidak. Selagi bayi anda tidak muntah-muntah dengan kerap, anda masih boleh memberikannya pepejal. Jika anak anda berusia enam bulan atau lebih tua, anda boleh memberinya makanan seperti pisang, nasi, puri epal dan roti bakar kering. Untuk bayi lebih tua atau bayi bertatih anda boleh mencuba sedikit daging ayam dan makanan berkanji seperti kentang lecek dan pasta. Tapi, jangan bimbang jika dia tak mahu makan. Adalah lebih penting bagi memastikan dia mahu minum untuk mengelakkan penyahhidratan.

Bilakah saya harus memanggil doktor?
Cirit-birit boleh membimbangkan jika ianya tidak berhenti selepas beberapa jam, tetapi selalunya ia boleh berhenti dengan sendiri. Jika anak anda mengalami najis yang longgar dan cair selama lebih dari dua hari, panggillah doktor anda. Kebimbangan yang utama berhubung cirit-birit ialah penyahhidratan, jadi janganlah bertangguh memanggil pakar pediatrik jika anak anda menunjukkan tanda-tanda kekurangan pengambilan cecair atau kehilangan cecair seperti yang berikut:
• kulit atau bibir kering;
• lemah lesu;
• menangis tanpa air mata;
• ubun-ubun yang menurun;
• tangan dan kaki pucat;
• air kencing kuning pekat atau pertukaran lampin kurang dari yang biasa.

Anda seharusnya berbincang dengan doktor jika anak anda:
• tak mahu minum;
demam lebih dari 24 jam;
• terdapat darah dalam najisnya;
• tercirit-birit bersama muntah-muntah lebih dari 24 jam;
• perutnya kembong buncit.

Ini semua adalah simptom sekunder yang jarang berlaku, tetapi harus diberi perhatian sebab boleh melarat.

Jika bayi anda kurang selesa semasa sakit cirit-birit, peluklah dia dan tenangkan hatinya seberapa boleh, dan pastikan badannya kering. Berikan perhatian dan berlembutlah apabila menukar lampin sebab memang senang untuk punggung bayi menjadi rengsa dan pedih akibat cirit-birit. Gunakan krim penghalang untuk mencegah iritasi jika cirit-birit berlarutan lebih dari sehari. Yakin dan bertenanglah, bayi anda akan sembuh dalam sedikit masa.

Check up ibu mengandung lagi..uwaaa

Petang ni saya kene g klinik lagi.
Sebab nurse cakap berat saya naik agak extreme bulan ni...hehe
So saya kene g klinik untuk 3 hari berturut-turut..harini, esok dan lusa.

Harini saya tak pasti ape yang dorang akan buat pada saya.
Tensen gue...


Jom tengok berat saya

27/6 : 48.4kg
19/7 : 49.2kg (naik 0.8kg)
2/8 : 49.7kg (naik 0.5kg)
15/8 : 48.9kg (turun 0.8kg sebab bulan puasa)
13/9 : 51.1kg (naik 2.2kg)
19/9 : 52.3kg (naik 1.2kg)

Huhu....ni semua gara-gara g open house kot...
Sya makan tak hengat dunia...hahaha

Isnin, 19 September 2011

Simpanan Tabung Haji melalui Pos Malaysia

Tengahari tadi saya mintak ofismate saya untuk update buku akaun Tabung Haji Amani.
Sebelum ni saya hanya simpan melalui Pos Malaysia.
Pos Malaysia cuma boleh tolong simpakan, tapi tak boleh update buku.
So saya tak dapat nak pastikan berapa baki simpanan terkini yang ada dalam akaun Amani.
Dahlah pejabat Tabung Haji kat Kota Tinggi.
Jauh benar nak g.
So dah alang-alang member nak g pejabat Tabung Haji,saya mintak tolong updatekan buku amani.


Bila saya semak penyata, ada 5 transaksi yang ditolak 60 sen.
Nasib kawan saya tolong tanyakan.
Rupa-rupanya tiap kali kita menyimpan di Pos Malaysia, Pos Malaysia akan tolak 60 sen....
Cis..saya baru tau...hahaha...rugi..rugi...


Nak cuci gambar kawin

Saya adalah seorang budak yang rajin.
Gambar kawin saya pon saya x cuci lagi..haha...teruk tul...
Sekarang  ni saya tengah survey satu kedai online print EOE online..

Jumaat, 16 September 2011

Dapat BE ke 8

Salam kepada semua pembaca yang sudi membaca blog saya ni :)
Really appreciate it.
Selamat menyambut Hari Malaysia.

Hari ni saya dapat BE yang ke 8.
Alhamdulillah....walaupoun tak dapat banyak mana, tapi orang kata sikit-sikit lama jadi bukit.
Terima kasih kepada Nuffnang :)

Amani jadi model, ibu tukang amik gambar

Shaye dah ada 4 batang gigi

Tengah menyelongkar beg kamera ayah

Boolat tak mata shaye?


Ayah g keje hari ni tak bawak moto...dia bawak kete.

Aktiviti mengexplore bilik ayah dan ibu

Shaye sangat suke kutip benda2 yang shaye jumpe atas lantai

Tu....  (kata shaye sambil muncungkan mulut)

Chumel kan shaye?

Ibu cakap kat shaye, ibu paling suka gambar ni. Ibu cakapsenyuman shaye sangat menawan (^^)v

Hehe...shaye bosan lah ibu.

Shaye dah berjaya kuar dari umah....yeeee....penat ibu kejar

Ibu..tengoklah shaye dah boleh kuar umah sendiri....

Comel kan shaye?

Shaye suka naik moto

Hai semua pembaca blog ibu

Khamis, 15 September 2011

Amanah Saham Didik untuk amani

credit to google

Salam readers.
Tengahari nanti saya plan nak pegi ke post office untuk bukak kan akaun Amanah Saham Didik (ASD)for my kid.
Duit raye yang amani dapat saya plan untuk simpan separuh kat akaun Tabung Haji dia dan separuh lagi kat ASD.
Dari amani lahir lagi saya dan encik suami dah bukak kan dia akaun Tabung  Haji.

Menjadi parents ni macam2 benda kita kene plan for our kids.
Ada parents suka simpan kat SSPN.
Ada parents suka simpan kat Tabung Haji.
Ada parents suka simpan kat bank ...contoh Akaun Nuri.
Ada gak parents suka simpan kan duit anak melalai bayaran insurans pendidikan.

Semua ada pro's and con's.
Tapi yang paling penting kene nyimpankan duit untuk anak-anak.


Rabu, 14 September 2011

Dapat BE lagi...


Salam semua.
Tadi saya saje je check akaun nuffnang.
Tengok-tengok dapat lagi 2 BE.
Rasa sangat-sangat bertuah sebab blog saya ni hanyalah blog biasa-biasa saje.
Tiada yang luar biasa.
Ape-apepun tanx ye nuffnang :)

Isnin, 12 September 2011

"Mama,saya lapar..."

Alhamdulillah...setelah tercari-cari sebuah buku yang diidamkan kat kedai buku serata JB ni dapat jugak saya membeli buku tersebut via online dari blog Mom's Choice Online Store.
Kira buku ni pisang goreng panas jugaklah...asal tnya je kat kedai habis...tensi je.

credit to google

Buku hasil tulisan hot mama Wardina Safiyyah terbitan Alaf 21 ni cuma berharga RM19.90.
Setebal 166 muka surat.
Wardina siap kongsi resipi untuk si kecik lagi dalam buku ni.
Murah sangat kalau dibandingkan dengan info yang beliau kongsikan dalam buku ni.
Yang paling best buku ni berwarna-warni.
Seronok sangat untuk dibaca.
Memang sangat sesuai dibaca oleh ibu muda nak bakal ibu yang sebelum ini mempunyai masalah mengenai pemakanan anak-anak.
Sekiranya anda ingin mempelajari cara untuk memberikan makanan yang terbaik untuk si manja anda, belilah buku ni... :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email