Halaman

Sabtu, 30 April 2011

Pesta Tanjung Balau 2011

Adik-adik, kakak-kakak dan abang-abang serta semua yang membaca blog aku...
1 Mei ni ada Pesta Tanjung Balau...untuk maklumat lanjut baca info kat bawah ni ye...

Sumber dipetik daripada http://www.kejora.gov.my/web/guest/sorotan/pesta_tgbalau_2011

Pesta Tg Balau 2011 Sempena Sambutan Hari Pekerja 1 Mei 2011 Bahagian Pelancongan KEJORA akan mengadakan Pesta Tanjung Balau bertempat di Kompleks Pelancongan Tanjung Balau bermula jam 8.00 pagi hingga 6.00 petang.

Pelbagai aktiviti/ pertandingan menarik akan diadakan pada hari tersebut , antaranya Pertandingan Bola Jaring, Bola Sepak Pantai, Batu Seremban, Congkak, Memancing Pantai, Dam Aji, Permainan Tradisional, Sukan Pantai, Mewarna, Melukis, Sukaneka, Pakaian Beragam, Karaoke Suka-Suka, Kuiz Muzium dan Explorace . Pelbagai gerai dan pameran juga disediakan pada hari tersebut, antaranya Gerai Makanan, Kraftangan dan lain-lain.

Orang ramai adalah dijemput hadir untuk memeriahkan lagi Pesta Tanjung Balau 2011.  
Kalau sesiapa yang ttakde ape nak buat 1 Mei ni, meh pakat-pakat datang ke Tanjung Balau...

Jumaat, 29 April 2011

Beli baju online dari MH Collections

Hari isnin haritu (hari dapat gaji) aku telah terorder 2 helai baju dari MH Collections..hehe...
Senang je...order online+bayar online+then tunggu posmen datang hantar :)
So pagi tadi aku dah dapat benda yang order tu ...
Kalau nak tengok ape yang aku order jom tengok gambar kat bawah ni..amacam...cantik tak?ngehngeh...
100% kain cotton :)

Gambar ihsan dari MH Collections

Gambar ihsan dari MH Collections
Aku dah lama sebenarnya nak cari tshirt labuh yang macam ni kat kedai-kedai..tapi susah...
Kalau ada pon lengan pendek....aku dahlah malas nak pakai inner...panas tu pakai 2 lapis...huhu...
Kalau ada pon aku terjumpa tshirt labuh lengan panjang yang design dia aku tak berkenan...fussy kah aku?
MH Collections ni baju dia cantik-cantik..design dia pon agak up to date...
So kalau korang pon antara orang yang tercari-cari tshirt labuh macam ni...
Dipersilakan untuk orang add facebook MH Collections ni...
Korang boleh klik kat sini untuk ke facebook dia...MH Collections..

Khamis, 28 April 2011

Bila saya service kereta

Pagi tadi dalam pukul 10 aku mintak excuse dari bos untuk service kerete kat bengkel keta...
Minyak hitam aku ni patutnya kene tukar dah lama dah...tapi ni dah terlajak bape km dah...huhu
Dulu yang tukang service adik aku ngan husband aku...
So kali ni aku memberani kan diri pegi service kerete...huhu (teruk betul aku ni kan?)
Sambil mekanik tu tukar minyak hitam, aku tanya lah punca minyak aku selalu menitik kat bawah..
Aku kata bocor ke?
Mekanik tu katalah  oil seal bocor..tu sebab minyak hitam aku tu menitik...so benda alah tu kene ganti...
Benda alah kat bawah nilah gambar oil seal..
from google


Aku tanya benda tu bape hinggit?
Mekanik tu kata 10 hinggit je...
Dalam hati aku bukan main gumbira lagi...
Celah gigi je nak bayar...hahaha
Tapi tetiba plak mekanik tu tambah satu lagi ayat "Tapi kalau adik nak ganti, kene dalam 2-3 ratus kot sebab kos upah bukak enjin, sebab oil seal tu ada dalam enjin...tapi benda ni tak membahayakan..cuma kene rajin check dan tambah minyak hitam bagi jangan sampai kering"
Mekanik tu tunjuk kat uku rupe oil seal kat enjin kete wira yang ada kat atas lantai...
Humangai....pengsan aku dengar...tapi aku taklah wat pengsan depan mekanik tu...huhu
Aku pon cakaplah "Takpelah bang, lenkali lah saya tukar ye"
So next time...misi saya nak tukar oil seal... :)

Ikan bilis goreng tempoyak

Assalamualaikum semua...
Ha..harini aku nak share satu resipi istimewa from Negeri Sembilan...
Tempoyak kan sinonim dengan N.Sembilan (N.9)..
Oleh kerana suami aku orang N.9, maka sedikit sebanyak cara pemakanan aku pon ada kalanya dipengaruhi dengan ramuan tempoyak dan cili padi..
So, semalam husband aku request aku masak ikan bilis goreng tempoyak..
Ni first time aku nak masak dan makan benda ni...
Jadinya cara nak masak masakan ni kenalah aku aku tanya pada adik ipar aku...
Malam tadi aku try lah masak dengan hati yang tidak keruan sebab takut tak menjadi...
Mujur suami aku cakap sedap..logo den...ngehngeh...

So , ini bahan-bahannya :

BAHAN-BAHAN
Ikan bilis
1/2 biji bawang besar-hiris
2 ulas bawang putih-hiris
2 biji cili padi-tumbuk pakai lesung batu
 sedikit tempoyak
minyak untuk menggoreng

CARA BUAT
  1. Goreng dulu ikan bilis.
  2. Dah siap goreng ketepikan dulu,kasi sejuk dulu.
  3. Kemudia gunakan minyak yang sama untuk goreng ikan bilis untuk menumis bawang besar dan bawang putih.
  4. Dah agak-agak garing sikit masukkan pulak cili padi yang dah ditumbuk.
  5. Kacau sampai garing.
  6. Bila dah garing masukkan pula tempoyak.
  7. Goreng dalam 1-2 minit dengan api yang perlahan.
  8. Tutup api...sejukkan dulu.
  9. Bila ikan bilis goreng dan tempoyak tadi dah sejuk...baru campur kedua-dua bahan tadi (kalau tak nanti ikan bilis lemau)
  10. Tadaa...dah siap... :)
Trylah kalau sudi :)

Rabu, 27 April 2011

Lagu untuk ibu-by Brothers

Lagu ini adalah antara lagu yang aku suka pasang time aku drive...
Mengingatkan aku pada pengorbanan emak aku dan semua emak-emak dalam dunia ni...
Bila aku dah berpengalaman melahirkan dan membesarkan anak aku sendiri barulah aku faham bahagaimana sayangnya dan kasihnya emak kita pada kita..
Mak aku sangat tabah orangnya...
Kalau orang buat ape-ape kat dia, dia diam je..tak melawan pon...
Dia lembut je orangnya....dan sangat-sangat penyabar (alangkah bagusnya kalau aku dapat jadi lembut cam dia...)
Penah sekali masa anak aku tak berenti-renti nangis, dia pon sama-sama nangis ngan anak aku...(kan aku dah kene pujuk dua-dua..huhu)
Dulu masa muda-muda mak aku sangat manis orangnya...sekarang pon manis jugak..hehe
Sampai sekarang dia berjaya memaintainkan badan dia dengan berat bawah 48kg...huhu
Ingat lagi masa aku pas abis SPM..masa tu aku ngan mak aku on the way jalan kaki dari umah pegi stesen LRT...boleh pulak ada mamat mana ntah ngurat aku dan maku aku sekali...pergh...tercabar kredibiliti aku..muahahaha..
Bukan sekali dia kene ngurat, dah banyak kali pulak tu depan mata aku...hahaha...
Sebelum aku kawin mak selalu pesan supaya jaga penampilan even dah beranak pinak...
Yelah mak.....saya ingat...huhu...
Ape-apepun semua emak-emak kita adalah yang terbaik...umpama malaikat yang menjaga kita dari dalam kandungan sampailah ke alam dewasa :)
Cuma mak-mak yang buang anak dalam sungai, dalam longkang, etc tu je yang takde hati perut, jantung, ginjal, paru-paru..
Patutnya orang macam ni kene letak dalam kandang beruang...biar beruang cakor-cakor ..huhu
Sampianya hati dorang buang anak yang dorang yang telah membesar dalam rahim dorang....
Jom kita share lirik lagu ni bersama-sama :)



Lagu Untuk Ibu
Artist: Brothers
Song Category: Nasyid
Seorang Wanita
Bermahkota Ibu
Menggenggam Jari-Jari Kecil
Ikatan Ini Tidak Kan Terurai
Kerna Tautan Ini
Tautan Darah dan Akidah
Dan Rahmat Dari Allah

Kini Ibu
Peganglah Tanganku Ini
Biar Kubawa
Ibu Menjelajah
Hasil Titik Peluhmu
Biar Kubawa
Kealam Ku
Hasil Ukiranmu
Selama Ini

Dodoianmu Ibu
Membina Benteng Pemisah
Antara Yang Hak Dan Yang Batil
Membakar Semangat Perjuangan
Mengait Kasih Pada Junjungan Tercinta
Tersujud Lemah
Mengabdi Diri
Kepada Yang Esa

Jika Belum Pernah
Kau Dengar Ucapan Terima Kasihku
Ketahuilah Doaku Ini
Moga Tuhan Menyayangimu
Sepertimana Kau Mengasihiku
Dari Dulu Hingga Kini
Untuk Selama-Lamanya


Rindunye saya pada anak saya...

Dah hampir seminggu amani ada kat KL ngan atuk dan nenek dia...
Lepas kursus kat KL aritu aku tak dapat nak bawak balik dia ke Johor...
Kerete jabatan penuh masa tu....aku takut amani tak selesa..kebetulan dia selsema dan batuk masa tu...
Aku balik Johor pon petang dah masa tu...
So, demi kebaikan amani, ibu terpaksa tinggalkan amani kat nenek dan atuk dulu..
Tiap-tiap petang lepas aku balik dari kerja rasa sunyi je umah..
Selalu aku lah yang hantar dia ngan amik dia dari umah baby sitter..
Kat umah dia suka tengok ASTRO Ceria..pagi-pagi sebelum hantar dia pegi umah babysitter aku selalu bukak ASTRO Ceria..kul 7 pagi ada cerita kartun Ozie Boo Save The Planet...kul 6.30 petang@TV9 pulak dia suka tengok Upin dan Ipin.. 
Itu belum masuk keletah dia lagi...suka benar buat bising-bising...kadang-kadang dia sebut da da da..kadang-kadang dia sebut ta ta ta...kadang-kadang dia sebut ya ya ya...
Bila ayah dia balik dari kerja bukan main gelak-gelak dia...
Uwaa...rindunye.... T_T
Kesian amani, dek kerana ibu ayik kene pegi meeting/kursus, amani asyik kene tinggalkan aje ngan nenek dan atuk...huhu
Insyaallah kalau takde aral, hujung minggu ni kita jumpe :)

Selasa, 26 April 2011

Nak masak ape ek malam ni?

Aku sedang berada dalam mood suam-suam kuku ni...
Rasa macam nak tido je...huhu
Petang-petang ni selalu rasa ngantuk je...uwaaaa....
Ape aku nak masak malam ni ek?
Mungkin kailan ikan masin bersama telur dadar kot...

Oklah...nak sambung wat keje balik....zasss....

Isnin, 25 April 2011

Ops membuat tempoyak

Alkisah...semalam aku bersama suami tercinta..hehe..jiwang le pulak...pegi berfoya-foya kat Econsave Kota Tinggi..
Amani dahlah takde kat umah..sunyi je umah kami T_T
Lepas balik Econsave tu en.suami singgahlah kat tepi jalan beli durian...
Nak beli durian punye pasal sampai ibu jari aku tersepit pintu kereta...
Sakit betul...tapi oleh sebab nak cover malu takut-takut orang jual durian ngan pembeli-pembeli durian nampak....aku buatlah muka macam biasa...hahaha...Bengong je rasa masa tu...hahaha
Sekilo RM12...(durian gred baik punyo!)
So amiklah 3 biji...so kenelah bayar RM60...haha..bapak mahal...takpe..en.suami yang bayar....
Malam tu bermulalah episod makan-makan durian...kami larat makan sebijik aje..
Isi durian tu gemuk-gemuk betul...pastu tebal..pastu manis...memang terbaik dari ladang lah orang cakap...
So malam ni nak sambung lagi makan durian lagi sebiji..
Yang lagi sebiji en.suami suh aku jadikan tempoyak...
Dia nak suh aku masak lemak tempoyak lah tu...nasiblah aku ni jenis tak cerewet..asalkan namanya makanan aku belasah je..hihi
Nenek aku cakap nak buat tempoyak tu sennag je...
Kikis isi durian dari bijinye.. (biji campak kat belakang umah dengan harapan tumbuh menjadi pokok durian)
Gaul isi durian ngan garam halus...
Simpan dalam bekas bertutup rapat...tapi jangan isi durian tu penuh sangat dalam bekas..sebab nenek aku cakap durian ni ada gas...kang meletup pulak bekas tu....
Dalam 2 3 hari dah jadi tempoyak dah..
Tapi kalau nak sedap lagi peram dalam seminggu....
Ok malam ni aku nak try buat tempoyak...

Tempoyak memang best..dulu masa aku stadi kat terengganu, roomate aku (budak terengganu dan budak kelantan) ajar aku makan biskut cecah tempoyak yang dia dah gaul ngan cili api..
Memang sedap....Finger lickin' goodlah...hahaha

Ahad, 24 April 2011

Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur

Pada 18-20 April yang lepas aku telah dijemput untuk menghadiri Seminar ICT Kolej Komuniti 2011 di Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur..
Hotel ni betul-betul tepi puduraya...
Masa aku duk KL aku tak penah amik pot pon pasal hotel ni..
Tengok-tengok tak sangka pulak aku dapat bermalam kat hotel ni secara free :P
Yang bestnya bilik aku kat tingkat 11..betul-betul menghadap bangunan Kota Raya, KLCC, KL Tower dan jalan raya....
Hotel ni boleh tahan cantik...tak taulah bape bintang...
Paling best makanan-makanan dia....i love to eat :P
Semua benda aku cuba rasa...sayur, buah, kek, nasik, lauk..semua aku rasa...memang tamak betul...hahaha
Umpama mesin makanan dah aku ni....
Aku paling-paling suka Puding Roti hotel ni..
Memang terbaik dari ladang!!!
Sampai sekarang masih teringat-ingat kesedapan puding roti tu... @_@

Seperti yang dijanjikan....

Salam....selamat hari Ahad semua...
Korang buat ape tu?engok rancangan
Aku baru je pas tengok rancangan Jaguh Kampung kat Astro Prima...
Rancangan ni lebih kurang macam rancangan Iron Chef kat AFC channel..
Cumanya rancangan ni melibatkan perlawanan antara 2 kampung...
Peserta diberi masa 60 minit untuk menyiapkan beberapa hidangan yang telah ditetapkan berdasarkan bahan-bahan yang diberikan...
Best jugak tengok gaya peserta masak dalam masa 60 minit...cekap betul dorang masak :)


Ok...seperti yang dijanjikan...aku nak tunjuk hadiah apelah yang aku bagi pada Amani sempena birthday dia yang ke 8 bulan aritu...
Hadiah nye adalah...topi yang dikait (HAT CROCHET)...ditempah khas daripada Miri, Sarawak daripada kawan lama aku...
Berkenan betul aku tengok baby dia pakai topi ni...
So aku mintak tolong untuk tempah dari dia...
Tapi bukan dia yang jahit...jiran dia yang jahit...
Selalu je kalau survey-survey topi ni kat kedai online mesti sold out..geram betulll...
Nasiblah ada member aku yang sorang ni :)
Jom tengok ke lawa an topi tu...




Lawa tak...?lawa kan...nanti aku upload gambar amani pakai topi ni...
Harga topi ni adalah :
  • Harga topi + 1 kuntum bunga = RM20
  • Untuk tambahan bunga seterusnya, 1 kuntum bunga harga dia =RM4/kuntum
Murah kan? Untuk amani aku belikan blue, pink dan purple colour :)
Cuma aku tengah dok fikir ni macam mane caranya nak elak kan amani dari cuba mencabut topi ni semasa topi ni ada kat kepala dia..
Tiap kali aku pakai tiap kali tu lah dia cuba nak cabut topi ni..pandai sungguh...T_T

Kalau ada sesape nak tempah jangan segan-segan bagitau saya ye :)

Jumaat, 15 April 2011

Mungkir janji?

T_T saya telah mungkir janji???
Sepatutnya Selasa kelmarin aku patut bagitau hadiah ape yang aku bagi pada amani kan?kan?
Mintak mahap ye semua...saya tidak berniat untuk mungkir janji..
Cumanya Selasa haritu bos suh aku pegi meeting kat Kolej Komuniti Ledang..
Tau tak kat mane? Kat Tangkak tu...
3 jam pegi (dari Bandar Penawar ke Tangkak)...3 jam balik (dari Tangkak ke Bandar Penawar)....semuanya berjumlah 6 jam...
Petang kang insyaallah aku akan upload gambar hadiah Amani kat dalam blog ni...:)


Isnin, 11 April 2011

Hadiah birthday amani ke 8 bulan :P

Assalamualaikum....
Dah 3 hari aku tak bukak blog, tak baca blog dan tak post ape-ape entry...
Maklumlah...I kan surirumah bekerjaya...
Helloo..macam lah aku sorang je yang keje dalam dunia ni kan? kan? kan?
Semalam en. suami mengajak aku pegi shopping barang dapur kat Econsave Kota Tinggi..
Amani pon nak beli barang dia jugak...amani nak beli susu..susu amani dah nak habis..
So semalam ayah belikan amani susu Lactogen sekotak :)
Time kacih ayah....sayang ayah..(ibu pon sayang ayah jugak :P)

Minggu  ni kitorang tak pegi kedai buku...tunggu nanti dapat gaji..
Aku nak beli satu buku gak ar...jeles betul tengok en.suami baca buku kat umah T_T
Padan hal banyak je buku-buku novel en.suami kat umah tu yang aku belum sempat baca satu habuk pon!!!
Aiyaaa......

Ni ha...aku nak bagitau ni...
Petang tadi kat ofis masa aku pegi admin aku check barang aku dah sampai ke belum...
Dengan bangganya aku pon bukak sampul pos laju...sambil tersengih-sengih macam kerang busuk (kesian kerang..)
Amani punya hadiah sempena menyambut ulangtahun kelahiran nye yang ke 8 bulan pada hari esok telah selamat sampai...
Ibu telah berbesar hati menghadiahkan amani...tadaaaa...
Hati anda pasti terpaut apabila melihatnya...
Tunggu esok aku bagitau ye...sebab amani pon tak tengok lagi hadiah dia :)
Jumpe esok ye...:)

Khamis, 7 April 2011

Meeting oh meeting

Ada tak sesape kat sini suka masuk meeting?
Kalau ada sila beritahu...aku nak buat tabik spring...
Sejak aku bekerja kat tempat baru ni...kerap betul aku kene masuk meeting..
Tak sah kalau dalam sebulan tu takde... T_T
Macam tadi...aku diminta masuk meeting untuk memperjuangkan nasib unit ict...
Yes...sebab saya adalah ketua unit saya T_T
Aku rasa macam tidak percaya bila aku boleh menjawab soalan dengan begitu hebat sekali...hahahaha
Aku teringin nak jadi cool macam Usop Wilcha....
Tulun..tulun...tulun...

Rabu, 6 April 2011

Tudnung Avicenna Boutique & Gallery dah sampai!!!

Wow...hari ini setelah berhempas pulas ...
Dan sedang ketika mata aku keletihan mengadap pc dari pagi ke petang, tetiba mata aku telah disegarkan dengan sesuatu yang aku tunggu-tunggu kehadirannya..
Yes...tudung syria yang aku order sebanyak 3 helai dari butik avicenna telah sampai ke tangan aku akhirnya...
Kos penghantaran menggunakan pos laju cuma berjumlah RM6 sahaja...(oklah tu kan...nak pegi Jalan TAR dah susah sebabnya saya dah duduk kat Johor T_T)
Aku sangat-sangat berpuas hati!
Next time dapat gaji saya order lagi :)

Kalau korang berminat silalah layari blog beliau :)







Joomla! dan aku

Semalam aku tak sempat nak post ape-ape entry...
Ceh..bz sangat ke aku?
Hahaha....aku memang tak bz pon hari-hari T_T
Tengahri tadi aku baru pas hadirkan diri kat jamuan pot luck persatuan pekerja  kolej ni..
Unit aku dengan bermurah hatinya telah memberikan sumbangan makanan berupa 4 kotak aiskrim..
Tengok-tengok tadi lepas majlis selesai aiskrim semua abis licin..:)

Aku tengah pening update website kolej aku ni..
Pengarah dan minitkan pada aku penilaian laman web agensi kerajaan akan bermula april ni...
Aku tak nak jadi penyebab kolej ni dapat 0 bintang nanti...T_T
Aku tengah berhempas pulas mengupdate website sambil dibantu oleh encik google mencari tutorial...
Tulun...Tulun...Tulun...

Isnin, 4 April 2011

Zaman budok-budok

 Di kala aku tengah ketandusan idea nak update website kolej aku ni....aku pegilah godek-godel ext hardisk aku cari gambo lelama...
Gambar yang aku letak kat bawah ni semua nya gambar kat kampung aku Ayer Baloi..
22 Disember 2007 masa ni kalau tak salah aku raye haji...
Gambar ni kitorang amik lepas pakwe aku (suami aku yang sekarang ni) balik pasir gudang...
Gambar selepas puas mengontrol ayu depan pakwe....sampai naik kejang urat saraf...haha


Aksi terlampau bersama sepupu-sepupu. Kalau dorang tau aku letak gambar-gambar ni dalam blog aku jamin mesti dorang suh buang gambo-gambo ni.Maklumlah mereka-mereka semua dah menjadi anak dara...(saham tengah naik)

Angah, Along, Aku, Han, Apis

Sampai sekarang aku tak tau ape motif kitorang amik gambar macam ni

Ni semuanya gambar buang tabiat

Inilah gambar tokmak kami yang suka bergambar. Dia turut menjadi mangsa kerakusan kami.
Wah..dah macam dalam lirik lagu "Kalau Berpacaran'
 boleh pandang-pandang
jangan pegang-pegang
duduk regang-regang
bertambah sayang
biar malu-malu
biar segan-segan
kerna malu itu perisai orang beriman

Memang malu-malu habislah masa nak tangkap gambar ni. Maklumlah jarang jumpe..:P




Pengaruh tabiat membaca suami saya

Semalam, kami anak beranak jalan-jalan kat Jusco Tebrau.
Cadangnya nak pegi kedai buku.
Aku nak carikan amani ABC 123 yang tampal kat dinding tu.
Ape ar nama dia???hahaha...
Suami aku pulak memang dah hobi dia membeli buku...
Semalam em.suami beli buku "Saya Pun Melayu"..
Cover depan buku tu macam gambar kat bawah ni...
(Aku dah buat proposal kat en.suami supaya beli almari buku nanti...buku-buku beliau dah semakin banyak...rak tv dah tak mampu menampung buku-buku beliau :P )


ihsan dari google

Amani pulak ayah dia belikan ABC bergambar ngan 123 bergambar untuk lekatkan kat dinding..
Nampaknya amani suka bangat tengok gambar yang colourful kat kertas tu... :)

Akibat kepenatan berjalan, amani dengan ayah dia tertido bersama-sama kat dalam bilik lepas maghrib..
Dalam pukul 730 tuuu..
Ibu pulak selsema...tengok tv sorang-sorang je semalam..
Tengok ABP 2010....Kesian ibu....tak sape pedulikan ibu... :'(

Jumaat, 1 April 2011

Anjing dan kucing

Pagi tadi masa aku tengah drive pegi keje sambil mendengar Sinar Pagi, seekor en.dog bewarna cekelat telah menghalang kereta aku dari meneruskan perjalanan...
Haha...bajet comel lah tu..
Maaf, anda adalah haiwan yang tergolong dalam kategori nahis mughallazah...
Makanya saya hanya dapat tengok anda dari jauh...
Kira-kira dalam 5 saat lepas tu barulah en.dog beredar dari jalan raya tersebut menghala ke tepi semak..

Dah clear aku teruskan perjalanan seperti biasa...
Lepas tu ada pulak anak kucing halang laluan aku..
Comel jugak anak kucing ni...
Terpaksa aku stopkan kejap kete aku dari meneruskan perjalanan..
Dalam 5 saat lepas tu barulah anak kucing berlari-lari catwalk ke tepi jalan..

Ye itu sahaja yang aku nak cerita pagi ni..
Aku pun tak tau ape motif aku cerita benda ni.. :P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email