Halaman

Isnin, 27 Jun 2011

Buku Merah

Pagi tadi dengan berat hatinya saya telah pergi ke Klinik Kesihatan Ibu dan Anak Bandar Penawar untuk buat buku merah...huhu..
Tak sukanya pergi jumpe nurse...haha
So saya memang dah agak dah pasni memang banyak ar checkup yang saya kene pegi..
11/7 pegi jumpe dentist..
19/7 pegi jumpe doc...huhu..
So tadi saya kene amik darah, wat urine test, blood pressure, check perut....bla..bla...
Sampai naik pening kepala...haha...tapi mujur klinik tak ramai orang...
Cuma saya agak terkejut nuse-nurse kat sini check agak teliti..
So tadi berat saya cuma naik 0.4 kg daripada berat asal 48 kg...cuma 48.4 kg aje..biasalah awal2 preggy tak selera makan...
Sat nanti tengoklah dah masuk trimester kedua...huahua....
Tekanan darah ok...cuma darah aku 11.6 je...ni macam ada harapan nak turun je...
Sebab masa ngandungkan amani dulu saya selalu je ada problem ngan Hb darah..
Padanhal ubat saya makan..nasihat nurse saya ikut...
Tapi Hb saya tetap malu2 nak naik..tension!!
Mujurlah masa dah nak bersalin Hb saya naik....lega...huhu...

Dan pesanan terakhir dari nurse sebelum saya balik..."awak kene plan betul2 lepas bersalin anak kedua ni"...muahahaha....segan babe... :P

Isnin, 13 Jun 2011

Amani dah berumur 10 bulan

Semalam 12 Jun 2011, anak dara saya yang tomei menyambut hari kelahirannya yang ke 10 bulan..
Pagi tadi  masa saya call mak saya, mak saya inform amani dah mula nak belajar berdiri...
Dia dah pandai paut tangan kat kerusi, angkat kaki sebelah, pastu angkat kaki sebelah lagi...
Nampaknya amani terus bediri ni...dah takde merangkak-rangkak dah...
Mesti comel dia belajar berdiri...
Untuk pengetahuan semua, saya tak belikan walker untuk amani setelah terbaca artikel dari Mingguan Wanita tentang keburukan walker...
Saya nak amani belajar berdiri dan belajar berjalan dengan usahanya sendiri..
Biarlah orang kata dia lambat berjalan ke ape ke...
Cepat atau lambat bukan persoalan...
Bagi saya walker bukan penentu bayi tu berjalan cepat ke tak..
Saya nak amani belajar dari keadaan sekeliling, memerhati cara kita berjalan, dan lambat laun mereka akan cuba sendiri untuk berjalan dan memahami bahawa kaki yang mereka ada digunakan untuk berjalan...

Itu pendapat sayalah...lain orang lain pendapat kan :)
Wah...nampaknya amani sudah advance...tak sabar ibu nak jumpe amani...
Miss u damn much my baby :'(

gambar amani dengan atuk dan nenek kat tanjung belungkor

Ahad, 12 Jun 2011

Ikan kerapu 3 rasa

Petang tadi saya masak kerapu 3 rasa untuk dinner kami malam ni...
Tapi kami makan pukul 5 petang sebab saya dah lapar.. :P
So kali ni saya nak berkongsi resepi masakan ini...

Bahan-bahan:
Ikan kerapu
Serbuk kunyit
1 biji bawang besar dihiris halus
3 biji bawang putih dihiris halus
2 biji cili merah dihiris ikut suka anda macam mane nak hiris
1 biji tomato dipotong dadu
1 cm halia dihiris halus
Cili boh ikut pedas
Sos tomato
Sos cili
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak

Cara buat:
1.Lumur kan ikan dengan kunyit dan garam
2.Pastu goreng. Dah siap goreng angkat letak dalam pinggan lain.
3. Dengan menggunakan minyak yang sama untuk menggoreng ikan, gunakan minyak tu balik untuk tumis bawang,cili, dan halia.
4.Dah agak harum bau bahan-bahan tadi, masukkan pulak cili boh, cili sos dengan cili tomato.
5.Pastu masukkan garam dengan gula sikit untuk menambah perasa.
6.Bila dah pekat sikit tutup api dan curah atas ikan tadi...
7.TADAAA..dah siap...sila rujuk picca di bawah...  :)

Hadiah mixer dari encik suami

Semalam lepas Asar kami suami isteri pergi meronda-ronda kat area JB membawa hati nan lara..
Tiap hari teringatkan sikecik amani yang terpaksa saya tinggalkan kat KL dulu buat sementara waktu disebabkan kesihatan saya yang tidak mengizinkan untuk menjaga amani...
Oleh kerana highway Senai Desaru tu dah bukak...makanya encik suami pon lalulah jalan tu...tak sangka perjalanan yang sebelum ni mengambil masa hampir 1jam setengah untuk ke Tebrau sekiranya melalui jalan lama Kota Tinggi-Ulu Tiram, sekranag hanya mengambil masa 40 minit sahaja..
Sekarang ni tol tu percuma je...tapi bukan untuk selamanya...untuk sebulan sahaja....
I like..takdelah saya bimbang sangat sekiranya sakit nak bersalin nanti...nak g hospital pon senang... :)
Dan yang paling penting nak membeli belah pon sonang...

So semalam seperti yang dijanjikan encik suami telah membawa saya ke Jusco Tebrau untuk membelikan saya mixer...yahoooo...
Mixer dari brand Faber...
Gambar kat bawah ni adalah mixer baru saya :)

Oven kat umah dah ada (hadiah masa kawin)..
Cuma benda alah ni je takde orang bagi masa saya kawin...:p
So sekarang benda ni dah ada bolehlah saya membuat kek....tungguuuuuuu...

Jumaat, 10 Jun 2011

Giveaway : Dania Alisha 1st Birthday

Klik banner untuk join GA ini

Sila klik banner di atas untuk join Giveaway ini ye... Tarikh tutup penyertaan telah diawalkan kepada 24 Jun 2011..

Saya nak jawab soalan Giveaway ni..
Cuba teka kemanakah tempat hiburan yang akan kami bawa Dania Alisha pada hujung bulan ini? 
Klu: Tempat hiburan kegemaran Cute Mum & Daddy..
Taman Tema Genting Highland..

Saya pilih jawapan ni sebab Cute Mum dah mention  klu dia....dalam blog dia pon dia ada mention yang dia suka pegi genting...


Harapnye rezeki berpihak kepada saya..Thanks Cute Mum kerana sudi menganjurkan GA ni :)



Melepet again??

Semalam ketika dinner di luar bersama suami saya, saya telah berjanji untuk masak ikan kerapu goreng dan sayur bayam goreng untuk dinner malam ni...
Tapi nampaknya macam tak menjadi kenyataan je sebab saya pening kepala pulak sepanjang hari ni..
Confirm lah tak leh masuk dapur nak masak...
Haiyaa..inilah penyakit yang selalu menyerang saya ketika saya pregnant..
Kalau pening confirm melepet jelah jawabnya depan tv sambil membuat muka toya...
Petang kang saya singgah kedaibeli lauk untuk encik suami jelah nampaknya....
I'm sorry.... :(

Musim orang bersalin

Minggu ni saya telah menerima 2 khabar gembira.
Yang pertama wife kepada pengapit husband saya telah selamat melahirkan baby boy seberat 2.8kg bernama Ima Aqil Izzfiras Bin Shahrul Azmizi di Hospital Putrajaya. Ibunye yang bernama Norbain Zainal telah selamat bersalin secara normal. Bain ni bersalin ngam2 tarikh EDD dia 7 Jun 2011 pukul 2.35 petang :) Gambar kat bawah ni adalah gambar mereka dengan anak mereka...Excited betul muka ayah dia..Mak dia pulak kelihatan letih selepas bertarung nyawa melahirkan bayi mereka...Kesian...Tahniah kepada mereka berdua...:)


Berita yang kedua pulak adik ipar saya telah selamat melahirkan bayi perempuan seberat 3.27kg secara normal di Hospital Sungai Buloh pukul 11.35 pagi 9 Jun 2011...EDD adik ipar saya sepatutnya 12 Jun 2011...Bila saya tanya nama baby pada ayah dia...ayah dia suh tunggu dia buat press conference dulu..cisss.....hahaha...Gambar di bawah ni adalah gambar anak buah saya yang kedua...cute kan..tembam betul pp dia...Tengok macam ikut muka ayah dia...tapi tak tau lagi sebab muka baby berubah-ubah..Tunggu besar sikit baru kita boleh tau dia ikut muka sape..Tahniah Epul dan Angah...


Khamis, 9 Jun 2011

Kerete melanggar babi

Pagi tadi sewaktu saya nak pergi ke tandas, saya ternampak pakcik cleaner menyiram sebuah kereta dengan air tanah di kawasan parking kereta...
Bumper kereta tu dah tercabut saya tengok...
Pastu ramai pulak yang tengok kereta tu bermandi air tanah..
Selidik punya selidik rupe-rupenya pemandu kereta tu telah terlanggar babi masa on the way pergi keje tadi..
Horror pulak aku tengok...
Mengikut kata tuan empunya kereta tu, babi tu besar, lepas kene langgar dia lari...
Panjang umur babi tu...
Saya sendiri pon dah bape kali terserempak dengan babi melintas masa nak pegi keje dan pulang dari kerja..
Ada sekali tu relax je 4 ekor babi melintas...yang peliknya dia pandai beratur masa melintas..
Yang lead dia mungkin babi betina..yang kedua dan ketiga anak babi...dan yang paling belakang mungkin babi jantan...
Nak buat macam mane kan...di bumi ni bukan manusia je yang ada..haiwan pon ada berkongsi tempat tinggal dengan kita...
Selepas ni saya mungkin kene bawak 30km/j je kot kalau nak drive area-area sini...

credit to google

Amani pegi picnic kat Batu Layar






Selasa, 7 Jun 2011

Cutest Baby Smiling Contest

 

Jom ramai-ramai sertai contest anjuran Sinar Raudah. Contest ni terbuka kepada sesape saja (tak semestinya yang dah ada anak saje). YAng belum berkahwin boleh mempertaruhkan gambar anak sedara ke jiran ke asalkan budak dalam gambar tu berumur antara 1 Hari-3 Tahun. Tarikh tutup 1 Julai 2011 pukul 11.59 p.m.
Ini kali kedua saya join contest kat blog Sinar Raudhah. Harap kali ni rezeki berpihak kepada pihak kami.
Kali ni saya nak mempertaruhkan gambar di bawah ...

 Nama : Shafiyyah Amani Binti Shaiful Nizam
Umur : 9 bulan
Nama ibu : Siti Hasmah Binti Rahman




Rabu, 1 Jun 2011

Atuk dan nenek melawat Amani

Maghrib semalam abah ngan mak saya sampai dari KL...sian dorang datang dari jauh-jauh...
Dan semoga abahku larat sampai bila-bila untuk drive dari KL ke Bandar Penawar...
Punyalah bersinar-sinar muka orang tua saya tengok cucu dia depan mata..
So start dari semalam dapatlah amani berpeluang mengada-ngadakan diri dia sebab ada atuk ngan nenek dia yang rajin melayan..
Saya ngan encik suami pon rajin melayan jugak sebenarnya..cuma kurang rajin...T_T
Saya dulu rajin..(segmen memuji diri sendiri)..
Tapi sejak berbadan dua ni saya dah tak berapa gagah nak mendukung si kecik...
Si amani dah makin debab...semput jugak saya mendukung dia....kesian amani...kecik-kecik dah kene berdikari..

Semalam ngan kelmarin saya MC..
Saya mengalami mabuk teruk...
Encik suami pon terpaksa bercuti semalam kerana menjaga saya dan amani...
Sepanjang saya mabuk saya cuma makan nasi kosong dengan ikan bilis goreng aje...pastu buah jambu...
Air kosong saya tak lalu..rasa tak sedap menelan..rasa payau semacam aje..

Tapi hari ni dah ok..dah boleh makan lauk asam pedas mak saya...
Cuma saya tak boleh biarkan perut saya kosong sebab perut saya cepat masuk angin...nanti saya pening dan uwekk..uwekk...

Start dari minggu ni pon saya dah amik obimin macam gambar kat bawah ni...
Cantik je pil dia..kaler pink pulak tu...nak telan pon sayang..hehe...
Before ni saya hanya amik asid folic je..
Harap-harap HB saya ok sepanjang saya pregnant sebab masa pregnantkan amani dulu...masa awal-awal preggy HB saya selalu bawah 10  T_T


credit to google

Petang ni saya teringin nak makan sotong goreng kunyit...
Mak saya dah janji nak masakkan untuk saya petang nanti...hoyeaaaa :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email