Halaman

Isnin, 25 Julai 2011

Amani pon ada handphone jugak :)

Masa nenek datang 2 minggu lepas amani sempat main-main dengan hp nenek dia.
Bila ayah dia amik kamera dan mula tangkap pic dia, tetiba secara automatiknya amani berposing depan kamera.
Wah..tak payah nak suruh..dia sendiri yang pandai berposing bagai.
Kitorang tergelak habis tengok telatah si kecik ni.
Asal nampak kamera pandai je nak posing...hihi
Jom kita layan gambar budak kecik ni.








Amacam? Comel tak shaye? :)

Selasa, 19 Julai 2011

Result checkup 13 weeks 6 days

Pagi tadi saya telah ke klinik kesihatan bandar penawar untuk buat chekcup bersama ngan doktor.
Macam biasa amik darah, amik berat, blood pressure dan segala bagai.
Seperti yang diagak...Hb saya menrun dari 11.6 ke 10.1 :(
Masalah ni memang berlaku sejak saya ngandungkan amani lagi.
Tapi bila nak masuk 9 bulan hb saya terus ok...pelik tul..hehe
So, doktor suh saya makan pil iron 2 biji 2 kali sehari..maknanya 4 biji sehari.
Itu belum ditambah pil vitamin c=1 biji, vitamin b=1 biji dan asid folic=1 biji.
Jumlah pil yang saya perlu makan dalam sehari berjumlah 7 biji...uwaaaa...
Untuk mengelakkan hb turun lagi saya terpaksa ikut nasihat doc supaya makan pil yang diberi sahaja...and no obimin lagi..huhu.
Dan esok saya kene wat repeat test lagi untuk amik darah...ish serious tak suka...
Berat meningkat saya pulak meningkat kepada 49.8 kilo..
Berat asal sebelum mengandung 48 kilo.

Tadi doc scan perut saya untuk tengok perkembangan baby saya.
Alhamdulillah saya nampak jantung dia berdegup.
Sungguh comel.. :)
Mintak-mintak result darah saya ok esok...saya malas nak pegi klinik banyak-banyak kali....huhu

Jumaat, 15 Julai 2011

Balik gemas menaiki kelisa

Yeaa..kelisa saya sudah sihat... :)
Dah takde leaking lagi dah....hoyeaa....
Petang ni selepas encik suami balik kije kami sekeluarga akan balik ke gemas sebab esok ada majlis cukur jambul anak buah saya yang kedua Maryam Qalesya Amni bt Muszaipul.
Kepada yang akan pulang ke kampung hujung minggu ni, hati2 drive...ingat orang tersayang..:)

Hari ini hari Jumaat

Lagi 4 minit je lagi nak rehat.
Hari Jumaat merupakan hari yang paling syok bagi penjawat awam.
Sebab waktu rehat harini sangat panjang.
1215 sampai 245 tu..nak shopping pon sempat sangat.
Tengok wayang pon sempat..jom lunch...hihi

Khamis, 14 Julai 2011

Baby lapar ke mak dia yang lapar?

Sejak saya pregnant 13 minggu ni, perut saya cepat je lapar.
Bila dah lapar ni mula dalam kepala terbayang nak makan macam-macam.huhu...
Padanhal lunch pukul 1230 tadi makan nasik dah..tapi perut masih lapar lagi.
Ini baby yang lapar ke mak baby yang lapar???
Haha


Kelisa ku kene tahan wad lagi

Kelmarin dengan rasa excitednya saya memandu dengan dengan menggunakan enjin baru..hehe
Selepas kereta saya dioverhaul saya rasa best sangat memandu kelisa saya.
Tapi....pagi semalam saya ternampak cecair likat kat bawah kereta saya.
Bila dirasa dengan jari rupe-rupenya minyak kuar lagi.
Saya pon tak tau ape puncanya.
Petang tu jugak saya bawak kelisa saya ke bengkel.
Bila di check2 rupenya memang ada kebocoran lagi kat pengikat oil filter.
Teruk jugak enjin kereta saya...banyak betul bocornya.
Mechanic tu inform, enjin kereta saya memang dah teruk masa saya hantar kat dia.
Lepas dah turun enjin dan betulkan segala leaking yang ada, dia basuh enjin kereta saya tu.
Lepas tu dia running enjin saya dalam 3 hours.
Memang tak dapat nak trace langsung kebocoran yang ada.
So bila saya dah bawak keta saya balik umah ( dah jalan jauh), barulah leaking tu tunjuk belang.
Petang ni saya akan ambik kete saya kat bengkel.
Insyaallah pasni takde dah leaking kot.
Bila takde kete ni rasa patah kaki pulak... :P

Selasa, 12 Julai 2011

Saya telah menjadi separa buta

Saya ni penghidap penyakit rabun jauh sejak dari darjah 6 lagi...
Dulu segan je nak pakai spec pegi sekolah...
Time kelas je saya pakai spec...haha...
Sanggup tu tahan pening kepala tak pakai spec...muahahah
Punyalah marah abah saya..
Dia kata kalau asik buka pakai nanti naik lah power....hahaha...
Sekarang ni power matakanan saya 375 dan power maat kiri 350...
Kalah power cermin mata abah saya...huhu

Tapi sejak masuk uitm tahun 2001..saya mula memberanikan diri memakai contact lens..
Tapi sehingga ke saat ini saya tak penah lagi pakai lens yang bewarna...
Semuanya saya pakai ikut warna mata saya...i mean yang tak bewarna..
Masa weeding saya aritu puas mak andam suh pakai lens coklat lah...hazel lah......
No mak andam...laki i tak bagi kay..dia kata kalau i pakai jugak dia suh bersanding sorang2..kijam tak?
Tapi kalau laki saya tak bagi pakai pon memang saya tak nak pakai...
Sebab lens yang mak andam sediakan tu takde power...
Gile ape nak pakai lens camtu..kang tersadung kat mana2 kang..malu i...
Dahlah i tengah jadi tumpuan ramai waktu kan? kan? kan?
Mula2 saya bagitau saya takleh pakai lens dorang sebab takde power dorang tak caya...
Dorang ingat saya tak rabun..
Tapi bila saya tunjuk dekat2 mata saya kat dorang baru dorang caya..dorang tak sedar saya pakai lens...


Harini hari yang agak malang..mata kiri saya dari semalam gatal2...
Rupe-rupenya baru saya teringat lens yang saya pakai ni dah expired berbulan-bulan...
Hampeh je benda ni macam ni pon tak ingat ????
So saya amik keputusan ntuk buang je lens yang ada kat mata saya ni...esok nak beli lens baru..
Padahnya saya tak nampak apa-apa sekarang ni...nak tengok skrin monitor pon kene dekatkan mata 10 cm dari skrin...hua....saya nak balik.....
Nasib lah balik ni saya tumpang kawan balik sebab kereta rosak..
Kalau tak camne nak drive dalam keadaan camni kan? kan?
Saya nak pakai spec saya..Saya nak balik... :(


Amani turns 11 months old today... :)

Harini selsema tak kurang-kurang jugak...
Ape taknye..saya memang tak amik sebarang ubat pon..
Risau pulak menganggu tumbesaran baby dalam perut saya ni..
Tapi mungkin esok saya amik cuti kalau selsema saya tak elok jugak...lagipon esok saya yang sedang dirawat kat pasir gudang..
Semalam suami saya tengok keadaan kereta saya kat bengkel...
Bila tengok gambar-gambar kereta saya yang dah terbarai selepas enjin dibukak..
Rasa macam buruk benor rupe kereta saya...huhu
Banyak betul jasa kereta saya tu kepada saya...
Ke pahang dia dah pernah pegi, perak, johor,selangor, kl, negeri sembilan, melaka pon dia dah pernah pegi...

Harini merupakan hari yang istimewa kerana amani dah pon menginjak ke usia 11 bulan...
Amani sekarang dah ada 4 batang gigi...
Orang tua-tua kata kalau tumbuh gigi dulu lambat jalan...
Tapi tu semua mitos...
Pada mulanya saya pon hampir percaya dengan mitos tersebut...
Perkembangan otak setiap bayi adalah berlainan dari setiap bayi yang lain...

Jadi seeloknya jangan lah kita membandingkan seorang bayi ni dengan bayi yang lain...


Tak sangka amani sekarang tengah belajar berdiri...kalau dah dapat berdiri kat sofa mulalah dia nak memanjat sofa tu pulak...
Almari tv jangan kata...memang menjadi kesukaan dia...pantang saya lepa...huhu
Merangkak ke bilik-bilik dan dapur pon menjadi kesukaan dia..
Letih duk kejar si kecik ni...
Ingatkan kepas kita letak dia kat ruang tamu dia tak nak pegi dah kat dapur atau bilik lagi...
Takde maknanya...dia still tak putus asa round-round satu rumah...
Nampaknya ibu dan ayah tak yah exercise lagi dah...kejar amani pon dah buat ibu semput...hihi

Mulut si kecik ni tak berenti diam..ade je buyi-bunyian yang dia nak buat..
Ketawa sorang-sorang saya tengok telatah dia...
Si kecik ni pantang tengok ibu dan nenek dia pakai tudung...
Bajet nak bawak dia pegi jalan-jalan kot...mulalah dia nangis nak dapatkan kitorang...
Amani paling suka naik kereta... :)

Amani, ibu love u so much..
Semoga dikau menjadi anak yang berjaya di dunia dan di akhirat :)



Isnin, 11 Julai 2011

Kelisa ku sedang dirawat

Mata dah berair-air....hidung dah tersumbat...tekak dah sakit...
Selsema datang lagi...tak suka...tak suka..tak suka...

Semalam saya telah menghantar kelisa kat workshop pasir gudang..
1st time ni drive kat pasir gudang..hahahaha
Semalam buat pertama kalinya saya lalu highway baru Senai Desaru untuk ke Pasir Gudang..
Nama je highway...tapi satu lorong...haha..punye lah jem kalau hari Sabtu Ahad..
Oleh kerana saya tak tau jalan, maka terpaksalah saya membontoti kereta suami saya dari belakang...
So semalam saya naik kete lain..suami naik kete lain...
Untuk mengelakkan kereta suami saya hilang dari pandangan mata, terpaksalah saya membontoti kereta beliau dengan jarak yang dekat sekali...hahaha...
Dahlah semalam banyak kereta..yang membuatkan saya bertambah hangin suami saya ada kad T&G :(
Saya takde..huhu...

Kelisa saya terpaksa ditinggalkan sampai hari rabu kerana kelisa saya terpaksa dioverhaulkan...
Biasalah..nama pun kete lama...hehe
Dan confirm terbang duit ribu riban ni...
Ada dua tahun je lagi nak habiskan bayar kelisa saya ni...

Buat sementara waktu ni terpaksalah suami saya hantar pegi kerja...balik kerja tumpang pulak ofismate..
Sekian...:)

Jumaat, 1 Julai 2011

Selamat Hari Lahir suami tercinta

Harini 1 Julai 2011 bersamaan dengan 29 Rejab 1432H adalah merupakan hari lahir suami ku yang ke-30..
Erm..nak wat surprise ape ye untuk dia...hehe...adalah.... :P

Semoga bertambah sukses..
Love you frever and ever....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email