Halaman

Selasa, 12 Julai 2011

Saya telah menjadi separa buta

Saya ni penghidap penyakit rabun jauh sejak dari darjah 6 lagi...
Dulu segan je nak pakai spec pegi sekolah...
Time kelas je saya pakai spec...haha...
Sanggup tu tahan pening kepala tak pakai spec...muahahah
Punyalah marah abah saya..
Dia kata kalau asik buka pakai nanti naik lah power....hahaha...
Sekarang ni power matakanan saya 375 dan power maat kiri 350...
Kalah power cermin mata abah saya...huhu

Tapi sejak masuk uitm tahun 2001..saya mula memberanikan diri memakai contact lens..
Tapi sehingga ke saat ini saya tak penah lagi pakai lens yang bewarna...
Semuanya saya pakai ikut warna mata saya...i mean yang tak bewarna..
Masa weeding saya aritu puas mak andam suh pakai lens coklat lah...hazel lah......
No mak andam...laki i tak bagi kay..dia kata kalau i pakai jugak dia suh bersanding sorang2..kijam tak?
Tapi kalau laki saya tak bagi pakai pon memang saya tak nak pakai...
Sebab lens yang mak andam sediakan tu takde power...
Gile ape nak pakai lens camtu..kang tersadung kat mana2 kang..malu i...
Dahlah i tengah jadi tumpuan ramai waktu kan? kan? kan?
Mula2 saya bagitau saya takleh pakai lens dorang sebab takde power dorang tak caya...
Dorang ingat saya tak rabun..
Tapi bila saya tunjuk dekat2 mata saya kat dorang baru dorang caya..dorang tak sedar saya pakai lens...


Harini hari yang agak malang..mata kiri saya dari semalam gatal2...
Rupe-rupenya baru saya teringat lens yang saya pakai ni dah expired berbulan-bulan...
Hampeh je benda ni macam ni pon tak ingat ????
So saya amik keputusan ntuk buang je lens yang ada kat mata saya ni...esok nak beli lens baru..
Padahnya saya tak nampak apa-apa sekarang ni...nak tengok skrin monitor pon kene dekatkan mata 10 cm dari skrin...hua....saya nak balik.....
Nasib lah balik ni saya tumpang kawan balik sebab kereta rosak..
Kalau tak camne nak drive dalam keadaan camni kan? kan?
Saya nak pakai spec saya..Saya nak balik... :(


Amani turns 11 months old today... :)

Harini selsema tak kurang-kurang jugak...
Ape taknye..saya memang tak amik sebarang ubat pon..
Risau pulak menganggu tumbesaran baby dalam perut saya ni..
Tapi mungkin esok saya amik cuti kalau selsema saya tak elok jugak...lagipon esok saya yang sedang dirawat kat pasir gudang..
Semalam suami saya tengok keadaan kereta saya kat bengkel...
Bila tengok gambar-gambar kereta saya yang dah terbarai selepas enjin dibukak..
Rasa macam buruk benor rupe kereta saya...huhu
Banyak betul jasa kereta saya tu kepada saya...
Ke pahang dia dah pernah pegi, perak, johor,selangor, kl, negeri sembilan, melaka pon dia dah pernah pegi...

Harini merupakan hari yang istimewa kerana amani dah pon menginjak ke usia 11 bulan...
Amani sekarang dah ada 4 batang gigi...
Orang tua-tua kata kalau tumbuh gigi dulu lambat jalan...
Tapi tu semua mitos...
Pada mulanya saya pon hampir percaya dengan mitos tersebut...
Perkembangan otak setiap bayi adalah berlainan dari setiap bayi yang lain...

Jadi seeloknya jangan lah kita membandingkan seorang bayi ni dengan bayi yang lain...


Tak sangka amani sekarang tengah belajar berdiri...kalau dah dapat berdiri kat sofa mulalah dia nak memanjat sofa tu pulak...
Almari tv jangan kata...memang menjadi kesukaan dia...pantang saya lepa...huhu
Merangkak ke bilik-bilik dan dapur pon menjadi kesukaan dia..
Letih duk kejar si kecik ni...
Ingatkan kepas kita letak dia kat ruang tamu dia tak nak pegi dah kat dapur atau bilik lagi...
Takde maknanya...dia still tak putus asa round-round satu rumah...
Nampaknya ibu dan ayah tak yah exercise lagi dah...kejar amani pon dah buat ibu semput...hihi

Mulut si kecik ni tak berenti diam..ade je buyi-bunyian yang dia nak buat..
Ketawa sorang-sorang saya tengok telatah dia...
Si kecik ni pantang tengok ibu dan nenek dia pakai tudung...
Bajet nak bawak dia pegi jalan-jalan kot...mulalah dia nangis nak dapatkan kitorang...
Amani paling suka naik kereta... :)

Amani, ibu love u so much..
Semoga dikau menjadi anak yang berjaya di dunia dan di akhirat :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email