Halaman

Jumaat, 20 Julai 2012

Preparing Solid Food for Alya!

Weehuuu...
Bulan ni saya dah mula preparing solid food Alya untuk dibawa ke nursery.
Gigih lah saya duk mencari cara terbaik untuk buat bubur yag sedap n berkhasiat untuk Alya.
Pengalaman  membesarkan Amani dulu mengajar saya untuk tidak membuat kesilapan kali kedua.
Saya tak nak ajar Alya makan CERELEC.
Amani dulu saya ajar makan cerelac..langsung sampailah sekarang taknak makan sayur...huhu.
Sangat adventurous masak-memasak untuk baby ni.

Haaaa puan-puan…for this time saya nak story mory serba sedikit preparation yg sy buat untuk buat bubur Alya.

1st Step - Blender beras sampai jadi bentuk powder gitu...pastu basuh. Then campak dalam kuali untuk keringkan beras tu.Kejap sudah...jangan lama2 sangat. Kang jadi beras goreng pulak. Tujuan panaskan dalam kuali tu untuk keringkan air je. So x yah semangat sangat nak goreng beras tu lelama...hihi. Pastu dah sudah tu letak lah dalam bekas kedap udara. So next time nak buat bubur cedokkan aje beras tu dalam beberapa sudu letak dalam air panas mendidih. Kejap je dah jadi bubur. Tapi make sure masa nak boilkan bubur tu dalam api yang kecik je ye puan-puan  :) NAH...jimat masa bukan?

2nd Step - Untuk ajar anak-anak makan sayur pulak...lets do this step...Rebuslah carrot ke, brokoli ke, asparagus ke...then dah agak2 masak...tuang dalam blencer dan blend kan sampai hancus jadi puree..Make sure betul2 hancur tau..pas blend letak kat ice tray yang bertutup. So tuang lah dalam tu. Next time buat bubur nanti masuk je puree sayur yang dah di frozenkan tu dalam bubur yang tengah dimasak.  Kacau sampai bubur ngan puree tu sebati. Now...its ready for serving...

Bubur yang panas-panas tu saya letak dalam food flusk dan bagi kat nursery...

Rabu, 11 Julai 2012

Sedut hingus anak guna mulut

HINGUS?
Mintak maaf mintak ampun.
Entry ni bukan berniat untuk membuatkan anda rasa geli2.
Sudi2kan membaca entri saya ni sampai habis ya.
Barulah anda tahu cerita sebenar... :)

Pernah tak anak anda SELSEMA?
Kesian kan? Rasa macam nak tolong je anak2 kita tu hembuskan hingus dorang.
Bila kene selsema ni confirmlah anak2 kita meragam sebab hidung dorang tersumbat dan susah nak bernafas.
So hasilnya anak2 kita ni akan meragam dan menangis je lah kejenya dari pagi sampai ke malam.
Sampaikan ibunya sendiri pun tumpang sekaki menangis...uwaaaa...

Pam getah untuk sedut hingus?
Serius tak berkesan..
Bila selsema anak2 ku di tahap yang serius, saya sendiri akan MENYEDUT hingus anak2 pakai mulut saya.
Bunyi macam GELI kan?
Tapi saya kesian sangat tengok anak2 meragam tak leh tido malam sebab hidung tersumbat.
So lepas dah sedut hingus anak2 ku lega.
Boleh lah dorang bernafas senang sikit.

Dulu sebelum ada anak, saya GELI je dengar citer ibu yang SEDUT hingus anak dorang.
Bila saya sendiri dah bergelar ibu, baru saya faham pengertian kasih sayang seorang ibu.
KASIHNYA IBU...MEMBAWA KE SYURGA...

Semoga Allah membalas jasa ibuku dan jasa ibu2 lain di seluruh dunia dengan syurgaNYA...Amin...

Isnin, 9 Julai 2012

BADANG kesayangan saya

Inilah dia BADANG a.k.a suami saya...hihi
Cuba tengok pose kat bawah ni...
kalau hari2 dukung macam ni memang boleh berketak2 mcm fahrin ahmad.
Ok gak tu...kasi badan suami debob sikit.Ok jugak kan?



Sabtu, 7 Julai 2012

Alya tomei tippie

Ya Allah Alya...kenapa lah Alya ni tomei sangat ni...hihi..Geram je tengok pic2 dia kat bawah ni.
Sekarang Alya saya ni dah nak masuk 6 bulan dah.
Jom nengok gambar Alya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email