Halaman

Isnin, 31 Disember 2012

Jemput² pisang kesukaan Amani

Tadaa....harini nak share resipi breakfast/minum petang kat entry ni.
Actually saya ni bukan lah rajin sangat nak masak² bende remeh ni.
Tetapi dah jadi ibu kan...kenelah merajinkan diri.
Kalau tak lapar lah anak kat umah :P
Kebetulan jemput² pisang ni jadi makanan feveret Amani.

Memang gila obses pada jemput² pisang/goreng pisang.
Tapi yang herannye...pisang mentah tak suka pulak.
Ok...tak kisahlah anak...asalkan Amani hepi ibu pun hepi.

Resipi ni resipi turun temurun dari mak saya.
Dua tiga kali buat baru berjaya :P

Resipi jemput² pisang

Pisang lemak manis (kalau boleh beli pisang yang dah masuk ranum dan nak lembik tu)
Tepung gandum
Gula
Garam
Kelapa parut


Cara buat

  1. Lenyek pisang. Gaul dengan tepung sikit demi sedikit (Tepung jangan letak banyak sangat sebab nanti takut keras)
  2. Campur gula ikut manis.
  3. Campur garam untuk bagi rasa lemak sikit.
  4.  Letak kelapa parut untuk bagi rasa lemak².
  5. Bila bahan dah sebati sedia untuk digoreng :)
Boleh rujuk gambar kat bawah....Petang ni pun kene masak jemput² lagi sebab Amani dah request pagi² tadi...Kalau tak masak kan jugak untuk Amani confirm hujan petang ni...hehe...Jangan mungkir janji pada budak²..Dorang pengingat...bukan penyengat...hehe...


Proses menggaul bahan²

Proses menggoreng


Sedia untuk dimakan

 

Selasa, 4 Disember 2012

Sanrio Hello Kitty Town, Puteri Harbour Family Theme Park, Nusajaya

Anak² ibu
Love u all :)
Pekwe Hello Kitty
Konsert Hello Kitty

Alya melopong tengok Hello Kitty joget²
@Black Wonder Hello Kitty
@Black Wonder Hello Kitty

Untuk keterangan lanjut sila kunjungi website ini ye :)

Isnin, 3 Disember 2012

Wishlist penutup tahun 2012

Tahun 2012 dah nak habis.
Rasa macam nak reverse tahun ke belakang balik sebab masuknya tahun 2013 menandakan umur saya dah mencecah 30!!!
*Benci....dah makin tua!
Tapi kadang² susa sebab orang tak percaya saya dah ada dua anak...muahaha..(perlu ke aku mention statement perasantan ni)
Well...bukan saya kata...orang kata...

Sejak bermenjak ni kepala saya asik lah terbayang kan nak bake Red Velvet Cake+Puding Roti dan Kek Oren(buat suami terchenta).
Mixer yang suami hadiahkan tahun lepas dah dekat setahun tak guna!
Huhu...teruk benar...haha

Angan² akan jadi kenyataan...kita tengok berjaya tak saya mencapai wishlist saya :P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email