Halaman

Jumaat, 20 Julai 2012

Preparing Solid Food for Alya!

Weehuuu...
Bulan ni saya dah mula preparing solid food Alya untuk dibawa ke nursery.
Gigih lah saya duk mencari cara terbaik untuk buat bubur yag sedap n berkhasiat untuk Alya.
Pengalaman  membesarkan Amani dulu mengajar saya untuk tidak membuat kesilapan kali kedua.
Saya tak nak ajar Alya makan CERELEC.
Amani dulu saya ajar makan cerelac..langsung sampailah sekarang taknak makan sayur...huhu.
Sangat adventurous masak-memasak untuk baby ni.

Haaaa puan-puan…for this time saya nak story mory serba sedikit preparation yg sy buat untuk buat bubur Alya.

1st Step - Blender beras sampai jadi bentuk powder gitu...pastu basuh. Then campak dalam kuali untuk keringkan beras tu.Kejap sudah...jangan lama2 sangat. Kang jadi beras goreng pulak. Tujuan panaskan dalam kuali tu untuk keringkan air je. So x yah semangat sangat nak goreng beras tu lelama...hihi. Pastu dah sudah tu letak lah dalam bekas kedap udara. So next time nak buat bubur cedokkan aje beras tu dalam beberapa sudu letak dalam air panas mendidih. Kejap je dah jadi bubur. Tapi make sure masa nak boilkan bubur tu dalam api yang kecik je ye puan-puan  :) NAH...jimat masa bukan?

2nd Step - Untuk ajar anak-anak makan sayur pulak...lets do this step...Rebuslah carrot ke, brokoli ke, asparagus ke...then dah agak2 masak...tuang dalam blencer dan blend kan sampai hancus jadi puree..Make sure betul2 hancur tau..pas blend letak kat ice tray yang bertutup. So tuang lah dalam tu. Next time buat bubur nanti masuk je puree sayur yang dah di frozenkan tu dalam bubur yang tengah dimasak.  Kacau sampai bubur ngan puree tu sebati. Now...its ready for serving...

Bubur yang panas-panas tu saya letak dalam food flusk dan bagi kat nursery...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email