Halaman

Isnin, 30 Disember 2013

Insaf dengan keadaan laut musim tengkujuh

Petang semalam aku dan husband membawa anak² keluar besiar-siar mengambil angin petang.
Bila anak2 ni dah pandai berkata-kata haruslah setiap hari keluar ayat penyata dari mereka "Ibu..jom pegi kedai ceria.." (Kedai Ceria tu kedai kesukaan anak2 gue kat Bandar Penawar..jadilahkan..nak g Jusco jauh nak oi..)tak pun "Ibu jom pegi jalan2"..
Memandangkan kami suami isteri suami yang bekerjaya 8-5, maka haruslah dipatuhi permintaan anak2.
Yelah..kesian ko...Isnin-Jumaat, 8.00-5.00 diorang kat taska.
Masa mereka bersama kami cuma Sabtu Ahad je.
So dua hari tu ajelah yang ada untuk menghabiskan masa berharga bersama Amani dan Alya

Petang tu kami meronda sekitar Pantai Batu Layar di area Desaru ni jugak.
Maklumlah rumah dekat ngan pantai..jalan ke pantai jelah kojenya.


Hajatnye nak ajak anak2 main pasir, tapi kau...seram aku nengok keadaan laut semalam.
Memang taklah aku nak bagi anak2 bermain pasir bagai.
Anak2 aku yang tengok laut pon terdiam je.
Mungkin terkesima kot...(anak aku pun pandai terkesima yaww)
Kami lepak kat belakang bonet kereta je.
Mungkin mereka hairan sebelum ni lautnya tenang, tapi bila mereka datang kali ni dah berombak kuat.
Bagi aku ombak musim tengkujuh ni dah cukup kuat.
Bunyi ombak tu seolah-olah mengingatkan aku pada kejadian tsunami di Banda Acheh.
Kalau realitinya macam manelah keadaan ombak tsunami kat Banda Acheh tu agaknya.

Kat bawah ni aku letakkan beberapa gambar dan video.
Harapnya kalau ada yang dah tengok gambar dan video laut musim tengkujuh ni silalah insaf oi dan jangan mengada2 nak plan bawak anak isteri mandi2 kat pantai.
Hairan jugak aku dengan kekebalan dan keselambaan mak bapak bawak anak2 mandi laut musim2 camni.
Ko tak risau ke?
Haih lah mak bapak..kalau sayang anak tu cuba bawak jalan2 kat tempat lain.
Ataupun tangguhkan dulu aktiviti mandi pantai musim2 ni.


Kalau boleh pergi air terjun pon cuba elakkan.
Yelah ..sejak dua menjak ni orang asik cakap pasal kepala air je.
Tunggulah musim tengkujuh ni habis baru lah lenjan mandi laut/air terjun puas2.
Peace yaww...Assalamualaikum.








Khamis, 12 Disember 2013

Rezeki menang 1st GA

sumber gambar dari http://www.elissmie.com




1st time menang GA...terasa diri hevat... cer tengok gambar fm kat bawah tu ...tapi xtaulah yang mana satu yang akan aku dapat nanti. Masjid Terapung dan Masjid Kristal kalau ikutkan dua2 dah penah sampai. Cuma Batu Bersurat je tak penah sampai lagi. Tanx Kak Eliss! Kak Eliss ni merupakan kenalan masa zaman2 UiTM dulu. :)

Ahad, 8 Disember 2013

Selamat Ulangtahun Perkahwinan ke4 !

Nampak itu foto di atas? Tu dia...gambar me and husband after nikah. Kaku gila kau bergambar.
Photographer aku tu mesti tension nak menyettlekan kekakuan dan kekejangan aku laki bini.
Photographer asik dok nyakat je..asal lah korang berdua ni malu2 sangat?
Bila dah asik kene nyakat camtu aku laki bini lagilah bertambah kejung dan kaku.
Kalau ada anugerah laki bini kejung masa sesi bergambar pastilah gelaran tersebut aku laki bini menang.
Haha...Bila ingat-ingat balik aku laki  bini mesti gelak2 dengan sifat malu2 yang menebal macam dinding bilik kebal masa sesi gambar kawin kami.
Kalau suh ulang balik sesi gambar ni...sumpah aku cakap memang taklah aku nak posing2 balik camni.
Cramp mulut, pipi,mata nak control jelita depan kamera..
Tak sanggup dah...

CERITA SEBELUM KAWIN...
Ko bayang kanlah...me n hubby masa sebelum kawin boleh kira dalam setahun bape kali jumpe (in fact masa bercinta kami tak penah tengok wayang sama2 sampailah dah ada anak 2 ni).
Cinta jarak jauh tika itu...Aku bekerja di Penang/KL, husband pulak keje di Johor.
Dahlah tiap kali nak jumpe tu malu2...
Haish lah...entry ni banyak benar perkataan malu...haha

Diam tak diam dah masuk tahun keempat kami mendirikan mahligai indah bersama dengan dihiasi telatah comel puteri-puteri kami Amani dan Alya. (Suara ibu kamu ni dah berubah menjadi suara tarzan sejak jadi ibu ni kamu tahu?)
Abang, sekiranya terbaca blog isteri mu ini, diriku ingin menyatakan yang diriku bahagia bersamamu.

I LAP U ABANG!



 

Selasa, 3 Disember 2013

Aktiviti seni untuk anak²

Memang menguji kesabaran mengajar anak menggunakan water color....Tapi ibu kamu ni sabar...(Dalam hati berapi2)..Cukup guna 3 helai kertas lukisan..Kita sambung lain kali..(Padan hal dah malas nak mengemas kecah2 yang anak2 buat)

Budak2 memang teruja pegang berus dan guna water color...Dorang rasa hebat bile dapat hasilkan lukisan macam Amani buat ni... Sila puji melambung-lambung terhadap karya seni anak anda walau pun tidak seseni karya Picaso..

Anak aku ni bile berseni beginilah hasilnya..Ok ibu maafkan kamu berdua sebab conteng buku klinik...

Si Alya ni memang pemakan orangnye...Aku bagi nasik lemak JE tak mau dia...Eksen ko ye nak..Tak padan besar tungau..Tunjuk sambal kat aku ko..Suruh aku gaul nasik lemak dengan sambal.. Mungkin ini kuat pedas ni kuat ke gen ayah nye..Nampak itu fesyen rambut layu setaman...Setia menemankan kakak Amani berseni...


Selasa, 26 November 2013

Family Day @ Pantai Indah Seaview Resort


Wah..lama dah tak update blog.

Ok 3-4 November aritu aku sekeluarga berfamily day kat Pantai Indah Seaview Resort .

Enjoy gambar2 ni...Sorry gambar tak tersusun sebab ai ada penyakit MALAS...haha..
Pantai Indah Seaview Resort. Kami sewa 2 apartment..not badlah tempat ni..ada 3 bilik.

Ni pemandangan dari tingkat 7 bilik kami. Cantik kan?Anak-anak ai duk terjakun2 meninjau2 laut dari tingkat 7. 


Anak daraku bermain-main bersama Iman
Aktiviti malam hari..BBQ time. Hujan-hujan ni dapat makan BBQ memang masyuk. Namapk tak itu orang kuat pembakaran? Malam ni kami dengan sepuas-puasnya ikan caru, ayam, hotdog dan sotong. Time ni budak2 kecik semua dah selamat sampai London...kami makan sambil mendukung anak...Mendukung anak itu boleh membakar kalori...
Abah dan mak yang setia mendukung Amani. Stress gue ngan anak gue yang sorang ni. Asal nenek dia ada je mintak berdukung..haih lah anak...sian nenek kamu tu...
Nampak tak itu wajah riak perenang dua dari depan? Air berkicah2..eksen je lebih..
Walaupon nampak gaya macam monyet ni steady..tapi tak tergamak rasanya nak pegang monyet ni...nama pon binatang liar kan...
Nampak tak anak ai bertempek ngan cool fever?Boleh plak nak pegi bercuti dia demam panas..Sabar jelah anak ai ni..Ni gambar kat Bukit Melawati..Since suami ai sorang je tak penah pegi sini, so kami pon bawaklah dia jelalan ke sini..Suami ai kan pencinta sejarah...so haruslah datang tempat camni kan...Tersenyum kerang dia...
Inilah keluarga besar kami...adik ipar ai (wife pada adik bongsu ai) sedang mengandung sulung..11.12.13 ni due. Baby girl katanya.. Adik ipar ai yang sorang lagi (wife hafiz) pon telah berjaya menyandang gelaran mak buyung..dijangka bersalin tahun depan...Dan ai...akan menyusul 2015...tunggu...haha
Next time kita bercuti lagi ye..
Sebelum check in apartment kami berkelah kat Pantai Remis. Makan sambil menikmati keidahan alam.Masa ni masing-masing sponsor makanan dari rumah masing-masing. Family Adik ipar ai Diba sponsor nasik lemak 30 bungkus. Mak ai sponsor sambal sotong, nasik putih. keropok ikan dan karipap...Dan ai serta husband sponsor air mineral..  

Nampak tak itu?swimming pool..Niat nak berendam dalam pool ni memang hado..tapi apekan dayo..Sejak dah jadi mak budak ni...segan lak ai nak berendam dalam pool sebab takut terover dari budak2..Lagipon ai rasa badak air tu macam ada persamaan dengan diri ai...haha...


Khamis, 5 September 2013

Episod sains bersama pokok semalu

Semalam ibu bawak Amani ambil angin petang di kawasan rumah tunjuk pokok semalu

Ibu cakap pokok ni menguncup bila kita sentuh daunnya...Amani cakap pokok ni malu..

 Alya pon sama sentuh pokok yang ajaib ni :)


Rabu, 21 Ogos 2013

Anak-anak

baju raya hari raya pertama..sedondon dondon..parut di tepi mata Amani tu sebab jatuh main kejar² dengan adik dia..

birthday cake kakak Amani

Alya di kampung moyang..Pontian...melayut layut pipi Alya macam hamster simpan makanan kat dalam mulut..

ok ni gaya posing terbaru..rambut ni ibu yang potong...berbakat jugak ibu saya ni.. (ok amani tak cakap camni)....

ok nasib baik gigi lawa

ok ibu bagi peluang posing lagi

ok ibu tau awak dah start boring

ini muka alya tertido lepas makan biskut cornflakes..alahai..asal tangan cenggitu dik?

ok ini baju raya sedondon berdondon lagi..kerongsang itu hasil jahitan ibu saya...

sopan...kekalkan kesopanan ini sehingga dewasa ye anak²..

Rabu, 12 Jun 2013

Koleksi Buku Terbaru

Cer tengok gambar kat atas tu?Ada sesape yang penah kena penyakit macam tu? Beli buku...walhal buku yang lama pon tak habis baca lagi.

Rasanya saya dan suami memang dah kena penyakit cenggitu. Asal outing je beli buku...tak dapat beli buku, majalah pon jadi. Nak baca buku, novel dan segala bagai kat bookshelf kitorang tu pon kene carik time sesuai. Kalau tak alamatnya bergaduhlah ngan anak² kat rumah, Kita baca buku, dia pon sibuk jugak nak baca. Terpaksalah tunggu budak² ni tidur. Takpon masa yang paling sesuai sekali time saya pergi berkursus. Time tulah nak baca buku dalam keadaan paling heaven sekali :)

Saya dan suami bercita-cita untuk mewujudkan satu library kecil kat rumah sendiri kami nanti :)

Buku ni berharga RM30.00. Saya sangat obses dengan lakonan Tiz Zaqyah. Cute kan dia? Buku ni baru je beli Ahad lepas. Best jalan cite dia. Buku ni dah pon di dramakan setiap hari Jumaat pukul 9.00 malam kat TV3.  Best woo...rugi tak tengok..Ai suka tengok lakonan Tiz Zaqyah dan Izzue Islam.Cute lah depa ni...
Buku ni saya dah lama dah nak beli. Terlaksana juga hajat nak beli.Resipi dia pon simple² je. Bak kata suami ai..."Beli buku resipi..kalau masak yang sama hari² pon tak guna jugak"...Hihi..Sori bang...

Ok nanti saya update lagi koleksi buku² kami ye.

Khamis, 30 Mei 2013

Mari berkenalan dengan haiwan

Ha..gambar kat atas tu semua nye berlaku serentak pada hari Jumaat yang lepas.
So dengan ketidak sengajaannya dapatlah anak² saya sekali lagi melihat haiwan liar di kawasan rumah kam.
Haha.. sampai si Amani pon dah kenal dah dengan BABI setiap kali terserempak dengan haiwan ni tak kira pertemuan secara tidak sengaja depan umah kami atau ketika naik kereta.
Gambar babi kat atas tu saya tangkap dari depan rumah kami.
Memang dah tak heran dah.
Babi kat sini berkeliaran macam kambing atau ayam.
Budak² pun dah tak takut sebab haiwan ni memang tak kacau orang.
Setakat ni takde kes serangan haiwan ni ke atas manusia.

Haiwan satu lagi yang dorang dapat tengok kelawar.

Saya hairan gak apesal dia tak lari masa abah saya pindahkan kelawar ni kat pokok lengkuas.
Rupe²nya a few day later, mak bagitau kelawar ni dah mati.
Betul² mati  kat bawah pokok lengkuas tu.
Kesian..agaknye dia sakit kot.
Anak² punyalah excited dapat tengok haiwan² ni.
Dah macam zoo mini dah umah aku ni.

Pembangunan yang semakin pesat di kawasan Bandar Penawar ni kadang² membuatkan saya kesian kepada haiwan² ni.
Habis hutan semua ditebang demi membangunkan kawasan perumahan dan pelancongan di sekitar Bandar Penawar.
Alahai...

Jumaat, 24 Mei 2013

Golden Dream




Haha...gila betul tajuk entry ai kat atas tu.
Macamlah dapat kereta Ferrari ke, telefon baru ke, hadiah bunga dari suami ke kan..
Wawawawa...ni ai yang hadiahkan diri ai sendiri benda alah ni.
Haha...actually ai dah lama dah nak beli benda ni.
Tapi itulah..ai ni asik riki punya riki punya riki...(dah masuk 2 tahun ai riki) baru nak berjebak ngan benda alah ni.
So nanti bila dah dapat ai akan share ngan u alls...
Haha...u alls agak ai beli ape?
Cer teka...

Khamis, 23 Mei 2013

w.e.b.m.a.s.t.e.r

Salah satu tugas saya kat ofis buat web..dah buat web maintain pulak web.
Hari-hari kene peruntukan masa paling kurang setengah jam untuk update web, update facebook dan twitter kolej.
Tu pasal orang asik tengok aku online facebook dan segala bagai apps yang bersangkut paut 24 jam kat ofis.
So bohonglah kalau aku kata aku langsung tak tengok facebook aku...wawawawa...
Hari-hari aku dok berdoa janganlah web aku ni di gula-gula hacks kan.h(h.a.c.k)haha..
Pasal aku belum terror lagi bab² tu.

Ni link website kolej saya.
Jemput bertandang ye untuk naikkan hits web saya :)
Ok tak?

So motif aku buat entry ni sebab aku rasa otak aku dah tepu tengok benda alah tu semua kat skrin komputer aku...hahaha


Selasa, 21 Mei 2013

Sepetang di Taman Tasik Bandar Penawar

Gambar di atas nun merupakan gambar kami sekeluarga berhujung minggu kat Taman Tasik Bandar Penawar.
Dekat je dengan kawasan rumah kami. Lebih kurang dalam 5 minit cenggitu je dari rumah.
Aktiviti kat tasik ni sama macam orang lain buat..bagi makan roti kat ikan.
Sesambil bagi ikan makan sempat jugaklah si Alya bedal sekeping roti.
Tu roti dua tiga ketul kat gambar atas tu saya punya kejelah tu.
Punyalah pemalas dah nak cubit roti...campak jelah seketul.
Tu dia..ikan terus datang makan beramai-ramai macam ikan pirana dalam tivi.
Suami saya kata ikan dalam tasik ni ikan talapia.
Comot dah ghupe tasik ni sebab pokok teratai penuh sangat kat permukaan tasik ni.
Kesian plak saya tengok ikan tersepit kat celah² akar teratai...haha..
Hujung minggu ni nak bawak anak² ke mana pulak agaknye ye?

Isnin, 13 Mei 2013

Penang most wanted

Tiket hot seat ni adalah tajaan dari pejabat saya. Kalau nak beli sendiri memang veranganlah. Perjalanan tak sampai sejam pun dihidangkan nasik lemak+snack bagai. So saya memang tak makanlah dalam flight. Kalau saya nak teruskan jugak niat saya untuk makan dalam flight, sila kunyah laju² ye. Cititel tu nama hotel saya menginap. Kalau dok hotel, saya paling concern bab makanan because i'm food lovers. Memang makanan kat hotel ni terbaik dari ladang. Umpama berada di syurga makanan..dan sekaligus mematikan niat aku untuk diet..hihi..

Sampai je kat Penang, we all berjalan² sekitar Georgetown. Kat Penang ni ada service bas percuma. Tapi saya tak berapa sure semua bas dalam Penang ni percuma ke atas bas yang ada sign age HOP ON FREE sahaja kah yang percuma? So ape kata kita bertanya pada En. Google pasal bas ni.You all nampak tak gambar palang besi yang saya tangkap kat gambar atas tu. Itu bukan saja² tangkap ye. So motif??Itu gambar tempat duduk. Saya tangkap sebab saya suka design tempat duduk tu. Awesome!

Serius saya tak tau...Sepanjang saya duduk penang selama setahun sebelum ni saya tak tau pun kewujudan yang dipanggil "Seni Jalanan" dan "Karikatur Besi". Memang katak bawah tempurung lah aku ni. Seni jalanan yang  berupa lukisan mural kat atas tu ada yang hampir tertangal catnya. Sayang sungguh sekiranya kita semua takde inisiatif nak  menjaga hasil seni yang cantik seperti ini. Gambar kat atas tu gambar lukisan yang saya sempat kunjungi.

Ok..ini kunjungan saya ke Nasi Kandar Line Clear pulak. Sungguh saya tak sangka, kedai yang dibuka kat lorong kecik celah² kedai ni mampu menarik ramai orang untuk singgah ke sini. Hebat kan? Orang dah tak kisah dah panas ke..takde aircond ke...janji dapat makan kat sini. Makanan kat sini sedap...saya bagi 2 thumbs up! Harga pon not bad. Taklah mencekik darah. Kedai ni kata orang dibuka 24 jam.
 Antara tempat yang saya lawati ketika di Penang!

Gambar kat atas tu gambar saya pegi 5D Cinema@ 1st Avenue Penang. Kami pilih untuk merasa naik roller coaster dengan harga RM15. Harga asal RM20. So korang yang rajin tawar menawar tu jangan lepaskan peluang turunkan harga ye. Hehe...Disebabkan saya dah penah merasa naik roller coaster yang real punye, so saya taklah rasa takut pon...hahaha... Mesti tauke 5D Cinema bengang dengan statement aku ni..hihi...

Dan yang paling best, saya telah menerima kunjungan dari sahabat lama masa zaman study dulu. Siap hadiahkan 2kg jeruk kat saya. Tanx Rozi..muah..muah....hahaha..Rozi dah bermastautin kat Penang. Sanggup tu dia datang airport nak jumpe saya...So saya nak bagi anugerah BFF kepada Rozi... :)

So, kepada sesiapa yang tak penah merasa pegi Penang lagi....best wa cakap luu....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email