Halaman

Khamis, 30 Mei 2013

Mari berkenalan dengan haiwan

Ha..gambar kat atas tu semua nye berlaku serentak pada hari Jumaat yang lepas.
So dengan ketidak sengajaannya dapatlah anak² saya sekali lagi melihat haiwan liar di kawasan rumah kam.
Haha.. sampai si Amani pon dah kenal dah dengan BABI setiap kali terserempak dengan haiwan ni tak kira pertemuan secara tidak sengaja depan umah kami atau ketika naik kereta.
Gambar babi kat atas tu saya tangkap dari depan rumah kami.
Memang dah tak heran dah.
Babi kat sini berkeliaran macam kambing atau ayam.
Budak² pun dah tak takut sebab haiwan ni memang tak kacau orang.
Setakat ni takde kes serangan haiwan ni ke atas manusia.

Haiwan satu lagi yang dorang dapat tengok kelawar.

Saya hairan gak apesal dia tak lari masa abah saya pindahkan kelawar ni kat pokok lengkuas.
Rupe²nya a few day later, mak bagitau kelawar ni dah mati.
Betul² mati  kat bawah pokok lengkuas tu.
Kesian..agaknye dia sakit kot.
Anak² punyalah excited dapat tengok haiwan² ni.
Dah macam zoo mini dah umah aku ni.

Pembangunan yang semakin pesat di kawasan Bandar Penawar ni kadang² membuatkan saya kesian kepada haiwan² ni.
Habis hutan semua ditebang demi membangunkan kawasan perumahan dan pelancongan di sekitar Bandar Penawar.
Alahai...

Jumaat, 24 Mei 2013

Golden Dream




Haha...gila betul tajuk entry ai kat atas tu.
Macamlah dapat kereta Ferrari ke, telefon baru ke, hadiah bunga dari suami ke kan..
Wawawawa...ni ai yang hadiahkan diri ai sendiri benda alah ni.
Haha...actually ai dah lama dah nak beli benda ni.
Tapi itulah..ai ni asik riki punya riki punya riki...(dah masuk 2 tahun ai riki) baru nak berjebak ngan benda alah ni.
So nanti bila dah dapat ai akan share ngan u alls...
Haha...u alls agak ai beli ape?
Cer teka...

Khamis, 23 Mei 2013

w.e.b.m.a.s.t.e.r

Salah satu tugas saya kat ofis buat web..dah buat web maintain pulak web.
Hari-hari kene peruntukan masa paling kurang setengah jam untuk update web, update facebook dan twitter kolej.
Tu pasal orang asik tengok aku online facebook dan segala bagai apps yang bersangkut paut 24 jam kat ofis.
So bohonglah kalau aku kata aku langsung tak tengok facebook aku...wawawawa...
Hari-hari aku dok berdoa janganlah web aku ni di gula-gula hacks kan.h(h.a.c.k)haha..
Pasal aku belum terror lagi bab² tu.

Ni link website kolej saya.
Jemput bertandang ye untuk naikkan hits web saya :)
Ok tak?

So motif aku buat entry ni sebab aku rasa otak aku dah tepu tengok benda alah tu semua kat skrin komputer aku...hahaha


Selasa, 21 Mei 2013

Sepetang di Taman Tasik Bandar Penawar

Gambar di atas nun merupakan gambar kami sekeluarga berhujung minggu kat Taman Tasik Bandar Penawar.
Dekat je dengan kawasan rumah kami. Lebih kurang dalam 5 minit cenggitu je dari rumah.
Aktiviti kat tasik ni sama macam orang lain buat..bagi makan roti kat ikan.
Sesambil bagi ikan makan sempat jugaklah si Alya bedal sekeping roti.
Tu roti dua tiga ketul kat gambar atas tu saya punya kejelah tu.
Punyalah pemalas dah nak cubit roti...campak jelah seketul.
Tu dia..ikan terus datang makan beramai-ramai macam ikan pirana dalam tivi.
Suami saya kata ikan dalam tasik ni ikan talapia.
Comot dah ghupe tasik ni sebab pokok teratai penuh sangat kat permukaan tasik ni.
Kesian plak saya tengok ikan tersepit kat celah² akar teratai...haha..
Hujung minggu ni nak bawak anak² ke mana pulak agaknye ye?

Isnin, 13 Mei 2013

Penang most wanted

Tiket hot seat ni adalah tajaan dari pejabat saya. Kalau nak beli sendiri memang veranganlah. Perjalanan tak sampai sejam pun dihidangkan nasik lemak+snack bagai. So saya memang tak makanlah dalam flight. Kalau saya nak teruskan jugak niat saya untuk makan dalam flight, sila kunyah laju² ye. Cititel tu nama hotel saya menginap. Kalau dok hotel, saya paling concern bab makanan because i'm food lovers. Memang makanan kat hotel ni terbaik dari ladang. Umpama berada di syurga makanan..dan sekaligus mematikan niat aku untuk diet..hihi..

Sampai je kat Penang, we all berjalan² sekitar Georgetown. Kat Penang ni ada service bas percuma. Tapi saya tak berapa sure semua bas dalam Penang ni percuma ke atas bas yang ada sign age HOP ON FREE sahaja kah yang percuma? So ape kata kita bertanya pada En. Google pasal bas ni.You all nampak tak gambar palang besi yang saya tangkap kat gambar atas tu. Itu bukan saja² tangkap ye. So motif??Itu gambar tempat duduk. Saya tangkap sebab saya suka design tempat duduk tu. Awesome!

Serius saya tak tau...Sepanjang saya duduk penang selama setahun sebelum ni saya tak tau pun kewujudan yang dipanggil "Seni Jalanan" dan "Karikatur Besi". Memang katak bawah tempurung lah aku ni. Seni jalanan yang  berupa lukisan mural kat atas tu ada yang hampir tertangal catnya. Sayang sungguh sekiranya kita semua takde inisiatif nak  menjaga hasil seni yang cantik seperti ini. Gambar kat atas tu gambar lukisan yang saya sempat kunjungi.

Ok..ini kunjungan saya ke Nasi Kandar Line Clear pulak. Sungguh saya tak sangka, kedai yang dibuka kat lorong kecik celah² kedai ni mampu menarik ramai orang untuk singgah ke sini. Hebat kan? Orang dah tak kisah dah panas ke..takde aircond ke...janji dapat makan kat sini. Makanan kat sini sedap...saya bagi 2 thumbs up! Harga pon not bad. Taklah mencekik darah. Kedai ni kata orang dibuka 24 jam.
 Antara tempat yang saya lawati ketika di Penang!

Gambar kat atas tu gambar saya pegi 5D Cinema@ 1st Avenue Penang. Kami pilih untuk merasa naik roller coaster dengan harga RM15. Harga asal RM20. So korang yang rajin tawar menawar tu jangan lepaskan peluang turunkan harga ye. Hehe...Disebabkan saya dah penah merasa naik roller coaster yang real punye, so saya taklah rasa takut pon...hahaha... Mesti tauke 5D Cinema bengang dengan statement aku ni..hihi...

Dan yang paling best, saya telah menerima kunjungan dari sahabat lama masa zaman study dulu. Siap hadiahkan 2kg jeruk kat saya. Tanx Rozi..muah..muah....hahaha..Rozi dah bermastautin kat Penang. Sanggup tu dia datang airport nak jumpe saya...So saya nak bagi anugerah BFF kepada Rozi... :)

So, kepada sesiapa yang tak penah merasa pegi Penang lagi....best wa cakap luu....

Jumaat, 3 Mei 2013

Amani n Alya warded

22-26 April lepas saya dan suami berkampung di hospital 5 hari berturut2 di Regency Specialist Hospital.

Si adik warded 22-24 April...Kemudian diikuti pulak kakak 23-26 April.
Both my daughter disahkan +ve rotavirus selepas ujian dilakukan ke atas sample stool mereka berdua.

So kepada parents semua...sekiranya anak2 vomit+diarrhea+demam yang berlanjutan lebih dari sehari, silalah asingkan anak anda dari kanak2 lain (sekiranya dihantar ke taska/rumah pengasuh) dan cepat2 bawak jumpe doctor.
Kepada yang menjaga kanak2 yang dijangkiti hendaklah mengamalkan kebersihan secara menyeluruh antaranya basuh tangan setiap kali menukar pampers, jangan berkongsi makanan dan sebagainya.




"Punca badan hilang air akibat cirit-birit, muntah berpanjangan boleh bawa maut"-petikan Berita Harian 16/02/2012


Memang kesian sangat anak2 saya..muntah setiap kali makan, selera makan berkurangan dan perut kembung.
Benda ni berlanjutan seminggu ke dua minggu.
Memang kesian sangat...memang susut sikit lah berat anak daraku berdua ni.
So bila warded, doctor masukkan air doctor bagi ubat yang gile banyak.
Susu pun kene minum susu formula tanpa laktosa atau susu berasaskan soya je.
Kalau minum susu biasa memang memberak lah jawabnye.






Tanx to Dr. Kate yang cute kerana merawat anak2 saya dengan baik sekali. Love u :) (Dengan harapan Dr. Kate terbaca entry i..hihi)
 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email