Halaman

Khamis, 17 Julai 2014

Setem dan Filateli Pos Malaysia

Assalamualaikum,

Entry ini adalah kesinambungan dari entry aku sebelum ini yang berkisar tentang hobi mengumpul setem.
So, macam mane nak tambahkan koleksi setem yang ada dalam koleksi korang?
Zaman sekarang ni zaman paperless, semua surat kebanyakannye dah diganti dengan e-mel.
Kad raya pon dah berkurun aku tak terima.
Semua pakai SMS or media sosial je macam aku.
Lepas tu bertambah kecewa kalau surat yang korang tunggu kat rumah tu takde setem...
Ada cop mohor macam gambar kat bawah ni..
(Aku yang tukang upload gambar ni pon tumpang stress)

source from google
Meh aku tolong korang tambah koleksi.
Korang tau tak Pos Malaysia ada buat perkhidmatan menjual setem yang dikeluarkan sempena peristiwa tertentu?
Nah baca ini...
Sumber daripada laman web Pos Malaysia.

Bahan-bahan filateli merupakan barangan yang laris. Lazimnya, seseorang peminat setem akan membeli lebih daripada satu kuantiti setiap satu bahan. Begitu laris, produk-produk ini cepat menjadi rebutan, terutama sekali sampul-sampul surat Hari Pertama yang hanya dijual pada hari yang dikeluarkan. Bagi bahan-bahan filateli yang lain, ia dikeluarkan dalam kuantiti yang terhad dan hanya boleh diperolehi sementara stok masih ada.
Mereka yang beratur juga biasanya dalam barisan yang panjang.
Untuk mengelak segala masalah dan kekecewaan kerana gagal memperolehi apa yang amat diinginkan, Biro Filateli menawarkan 2 pilihan kepada para pengumpul setem:

  • Akaun Pesanan Tetap (SODA)
    Dengan SODA, seseorang pelanggan boleh membuka satu akaun dengan pendahuluan simpanan sebanyak RM 50 (USD$13) dan menerima bahan-bahan filateli secara tetap. Pemegang akaun berkenaan akan menerima setiap bahan yang dipesan untuk setiap keluaran setem peringatan atau setem bayaran pos keluaran khas atau apa jua bahan tanpa arahan lanjut. Jumlah kos bahan-bahan yang dipesan untuk setiap keluaran bagi setiap perintah arahan akan ditolak daripada akaun itu dan satu penyata akaun dihantar kepada pemegang akaun bersama dengan pesanan.
  • Pembelian Secara Dalam Talian (www.postme.com.my)
    PostMe.com.my ialah peruncitan secara dalam talian yang disediakan oleh Pos Malaysia Berhad dengan tujuan sasarannya adalah pembeli-pembeli dalam talian. Para pelanggan dapat membuat pembelian untuk keluaran semasa atau keluaran lama yang masih ada ditawarkan.
So bagi yang tak suka menunggu surat kat rumah dan beratur panjang kat pejabat pos cara ni lah yang paling sesuai sekali.
Just daftar...topup akaun SODA korang minimum RM50.
Then tunggu Pos Malaysia pos setem kat umah korang.

Jumpe lagi next entry macam mane nak daftar akaun SODA :)
 

Ahad, 13 Julai 2014

Hobi mengumpul setem

Assalamualaikum,

Salam Ramadhan.
Kali ni aku nak cerita pulak pasal hobi aku.
Haa..korang minat tak kumpul2 setem?

Ni kisah sadis masa aku kecik2 dulu.
Aku tak pasti sejak bila aku minat kumpul setem.
Maybe dalam darjah  2 or 3 kot.
Tau2 je album setem pemberian mak aku masa tu dah hampir penuh masa aku darjah 6.

So,aku pasanglah impian nak beli album setem yang lain memandangkan album setem yang ada dah agak usang dan dah mula koyak robak.

Aku pon merajinkan diri memindahkan setem2 aku tu dalam sebuah box lutsinar di atas meja tulis bilik adik aku.
Dan album lama tu aku buang.S
Dan sesi menabung untuk mebeli album setem baru pon bermula.
Almaklumlah bebudak sekolah.
Kenelah usaha kumpul dana dari hasil duit belanja sekolah pemberian mak ayah kan?

Lama jugak setem tu terperap dalam box.
Dan satu hari tu bila duit tabung aku dah cukup nak beli album setem baru, dan aku nak belek semula kolesi setem2 kesayangan aku dan korang tau ape kesudahannya...?
Dan tanpa aku sedari...
Bapak aku dah selamat membuang box setem aku dalam ops kebersihan yang dilakukannya secara sendirian di rumah.
Katanya dia ingat tak pakai.
Korang boleh imagine tak perasaan aku masa tu? T_T
Memang bersedih macam orang baru putus cinta.
Sedih ko..beberapa hari aku duk verangan depan cermin masa tu aku tengah bergaya ngan album setem baru.


Memang aku merajuk babe nak start balik hobi aku ni.
Akhirnya setelah lama berpencen, tahun 2014 ni menyaksikan aku mula bergiat cergas mengumpul setem2 keluaran pos Malaysia.
Teringat zaman dedulu aku rajin menunggu surat yang dipos ke rumah untuk bapak atau mak aku.
Setiap kali dapat surat aku cepat2 gunting bahagian sampul yang dilekatkan setem dan terus rendam dalam air sampai setem dan sampul tertanggal.
Pastu jemur sampai kering dan boleh letak dalam album.
Benda ni aku buat secara konsisten sampailah terjadinya peristiwa sadis itu T_T

Next entry nanti aku cerita pulak macam mane kita nak tau Pos Malaysia dah keluarkan setem baru.




Ahad, 6 Julai 2014

Daftar Tadika Amani


Salam Ramadhan kepada semua.
Pagi tadi aku dan husband pergi ke Pejabat Sekolah Agama Bandar Penawar untuk urusan pendaftaran tadika Amani.
Insyaallah tahun depan Amani akan bergelar murid di Tadika Agama Johor Bandar Penawar.
Rasa sayu pulak tadi.
Suasana macam touching2 masa isi borang pendaftaran.
Tak sangka tahun depan Amani anak sulung aku dah berusian 5 tahun.
How time flies kan..
Sekarang aku pulak rasa macam mana mak aku menguruskan hal2 sekolah aku kecik2 dedulu.
Semoga perjalanan hidup anak sulungku Shafiyyah Amani sentiasa dalam lindungan Allah.
Semoga anakanda cemerlang di dunia n di akhirat.
Amin...

Jumaat, 27 Jun 2014

Amani vs Alya

Pandai pulak budak2 ni susun mainan2 dia dalam cup kan

Alya main cak2 dengan Amani




Khamis, 26 Jun 2014

Pure Seduction EDT

Gambar ihsan : google



Assalamualaikum,

Rasanya tak terlambat untuk aku mengucapkan tahniah atas kemenangan JDT malam tadi.
Tak sia-sia my husband duk bebel sorang2 depan TV nengok bola.
Aku dengan muka bosan sambil melipat baju dengar jelah ape yang my husband duk bebel.
Kalah pengulas sukan.
Walaupun aku bukan peminat sukan bola sepak tetapi berita kemenangan JDT  agak menarik sebab kami Johorean dapat cuti hari ni.
Aku tau menang pon pagi tadi sebab bebudak ofis duk kecoh2 kat group whatssapp bagitau cuti.
Dan masa tu aku dah pakai baju kurung nak pegi ofis...memang stress..haha

Ok ni nak cite kegemaran terbaru.
Aku sangat obses pada perfume.
Kalau keluar rumah tak sah tak menyembur.
Kelmari masa duk tunggu fligt balik ke Senai dari Klia2 aku pon duk usha2 kedai Victoria's Secret kat situ.
Feminin gila kedai ni.
Tema pink hitam.
Dan yang paling best perfume nya boleh tahan murah.
EDT boleh dapat harga murah.

So aku pon sambar satu EDT macam gambar kat atas tu dengan harga RM50 aje.
Baunya pon sweet2 aje.
Macam buah ada..macam bunga ada..
Memang bestlah.
Boleh repeat order ni.

Dengar cite Johor Premium Outlet dah ada ada buka outlet Victoria's Secret.

So nanti bila dah habis yang ni senang next time nak beli.hihi...


Ahad, 8 Jun 2014

Kenapa Penyu Menangis?

Bulan lepas aku berkesempatan sekali lagi untuk menjejakkan kaki di bumi Terengganu.
Negeri yang aku pernah bermastautin selama 3 tahun masa zaman belajar.

Antara tempat yang wajib dilawati kalau datang Terengganu adalah Pasar Besar Payang.
 Macam biasalah aku melilau-lilau duk cari barang untuk dibeli.
Rambang mata katakan.
 Dalam pada duk melilau2 tu ternampak lah tiga benda yang membuat aku tertarik untuk mengeluarkan handphone dari handbag dan seterusnya ambik gambar.

Ni buah gajus yang kita sibuk2 duk main teka teki masa kecik dulu...



 Kalau adik bijak bestai, buah ape bijik di luar?
Ok jangan ketawakan aku sebab aku memang tak pernah tengok buah gajus yang real.

Telur penyu. Kata penjual dari Pulau Redang.

Telur penyu yang dimasinkan.

Bila tengok telur penyu, aku duk teringat muka penyu yang comel duk menangis sebabb bertelur.
Memang penyu menangiskan masa bertelur?
Dari zaman aku belajar kat sini since 2001 sampai lah aku pegi Terengganu bulan lepas, tiap kali aku pegi Pasar Payang mesti ada orang duk jual Telur Penyu.

Memang ada orang ternak penyu untuk bertelur ye?

Khamis, 5 Jun 2014

Percutian di Grand Lexis Port Dikcson


Dah lama jugak aku tak update blog.
Dalam kepala ni ligat je berfikir perah idea.
Tapi bila part nak taip tu yang malas.

Walaupun aku tau tajuk entry ni basi.
Pegi bercuti bulan 3.
Updatenya pulak bulan 6.
Nampak tak kemalasannya di situ?

Entry ni aku nak kongsi gambar-gambar menarik percutian aku kat Grand Lexis Port Dickson.
Percutian kami 3 hari 2 malam ditaja sepenuhnya company suami aku.
Kalau nak bercuti kat sini guna duit sendiri nampaknya kena menabung setahun dua kot...hehe

Pada aku walaupun hotel ni agak expensive ,tapi berbaloi dengan service yang ada kat sini.
Kita boleh naik buggy kalau nak ke mana-mana sekitar hotel.
Ada disediakan court bola tampar, archery, basikal etc.
Memang release tension.
Kalau nak jimat boleh sumbat dua tiga keluarga dalam ni :)
So boleh tong2 bayar hotel :)
Kalau tak cukup katil boleh bawak toto sendiri bentang kat lantai.
Bilik luas..anak2 nak main kejar pon no hal.
Yang penting dapat main pool dalam bilik siang malam kan kan kan?

Enjoy gamabr-gambar ni semua...
Katil yang empuk

Gambar lampu pon aku tangkap sebab unik..hehe

Iron, selipar dan tuala mandi...kelas kan?

Tv

Belah kiri tu pintu. Belah kanan tu rak kasut

Selesa katil ni kalau anak2 nak melompat :)

Bos kecik bergaya depan cermin

Ruang ke dapur dan tandas

Dapur

Bahan untuk buat air

Microwave

Span dan sabun basuh pinggan pun disediakan

Alatan mandi

Sinki

Kiri tu bilik mandi...Kanan tu tempat 'melabur' untuk masa depan

Hair dryer

Ko tengok anak aku tu...sampai menggigil2 berendam dalam pool

Pool 4 kaki

Private pool yang best.. 1st time mandi dalam pool tak yah pakai tudung

Pemadangan hotel

Pemadangan hotel

Pemadangan hotel

Pemadangan hotel..Ada jugak kolam kat luar..

Pemadangan hotel

Isnin, 5 Mei 2014

Breasfeeding Alya lagi :)

Harini genap umur Alya 2 tahun 4 bulan..
Alhamdulillah..rasanya sasaranku sebagai ibu yang menyokong penyusuan susu ibu tercapai sudah.
Target aku untuk breastfeed Alya sampai umur 2 tahun dah terlaksana.
Tunggu dapat next adik baru ibu plan nak berentikan Alya nenen ye.
Tq Spectra yang banyak berjasa.
Sampai ke Sarawak aku bawak ko.
Sekarang pump tu aku bagi pinjam kat SIL pulak..

Khamis, 20 Mac 2014

Entry pertama untuk tahun 2014

Assalamualaikum dan Salam Sayang muahhh muahh kepada pembaca2 blog ku kalau ada..hehe
Baru aku sedar ghupe2nya last update entry bulan disember tahun lepas.
Aiyaya...tak sedar rupenya masa berlalu begitu pantas.

Esok kami 4 beranak akan berholiday di Grand Lexis Port Dickson for 3 days 2 nights.
Agak-agak boleh tak dapat bilik cam gambar kat bawah ni nanti..haha...verangan.
Best gila ada pool depan bilik. privacy gile...nak jadi badak berendam or badak terapung pon tak jadi hal..
Nanti ai update lagi ok...tadaaa
source from google

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email